Γραφείο ενημέρωσης επισκεπτών για την άγρια φύση της Βάλια Κάλντα

By on 16/08/2011

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑΗ περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος Εταιρεία Προστασίας Βάλια Κάλντας λειτουργεί Γραφείο ενημέρωσης επισκεπτών για την άγρια φύση , τον οικοτουρισμό, την Βάλια Kάλντα, τα γεωθαύματα και την υποδομή φιλοξενίας της Βόρειας Πίνδου.

 

 Βασικός στόχος του προγράμματος λειτουργίας είναι:

 

Πηγή:greveniotis.gr

 

-η πληροφόρηση και η ενημέρωση των επισκεπτών για την προστασία και την διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Βόρειας Πίνδου , ενισχύοντας την αρμονική σχέση της φύσης και του ανθρώπου που είναι αλληλένδετη στην περιοχή, προς όφελος των κατοίκων της, της συνέχειας της φύσης και όλων όσων υπάρχουν σαυτήν για τις ερχόμενες γενεές .

 

Σκοποί λειτουργίας του κέντρου είναι:

-Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρχών και του κοινού για τις οικολογικές αξίες της περιοχής και για τις απαραίτητες ενέργειες διαφύλαξης και προστασίας της.

-Η περιβαλλοντική ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για τις αξίες και τη σημασία της περιοχής.

-Η επιστημονική έρευνα και η εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων για την προστασία της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας καθώς και η ανάδειξη και αξιοποίηση του οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

-Η εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση των ανθρώπων της ορεινής περιοχής στον τομέα του οικοτουρισμού.

 

Το γραφείο ενημέρωσης επισκεπτών λειτουργεί με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και διαχείριση των επισκεπτών στο Νομό Γρεβενών.

 

Πρόκειται για τη λειτουργία, σε κομβικό σημείο της πόλης, (13ης Οκτωβρίου 78 απέναντι από το Εθνικό Στάδιο) ενός σύγχρονου γραφείου το οποίο παρέχει συνεχή ενημέρωση στους επισκέπτες προβάλλοντας τα αξιοθέατα, τις ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τις επιχειρήσεις ,προωθώντας οργανωμένα τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επαγγελματίες του νομού , ενώ θα διαθέτει ενημερωτικό υλικό και χάρτες με χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες .

 

Στο γραφείο ενημέρωσης ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για τις δυνατότητες γνωριμίας με την περιοχή, τους επισκέψιμους χώρους, την πολιτιστική κληρονομιά, τις δυνατότητες αναψυχής και γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον, τα τοπικά προϊόντα και το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν τα μέλη του δικτύου (τοποθεσία, πληρότητα, τιμές, ωράριο, παρεχόμενες υπηρεσίες).

 

Ψ Των καταλυμάτων – εστιατορίων
Ψ Των τουριστικών γραφείων
Ψ Των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής Μανιταρογιορτή, Ορλιακας River party κλπ.
Ψ Καταστημάτων παραδοσιακών προιόντων
Ψ Εκκλησιών – μοναστηριών
Ψ Ιστορικών μνημείων
Ψ Θέσεων θέας
Ψ Χώρων αναψυχής
Ψ Περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους
Ψ Ολων των πεδίων άσκησης ήπιων μορφών τουρισμού (αναρρίχηση – σπηλαιολογία – ποδήλατο βουνού – parapent κλπ)
Ψ Φυσικών μνημείων
Ψ Πανίδα – χλωρίδα
Ψ Ειδικά χαρακτηριστικά και πληροφορίες του κάθε χωριού.

 

Υπάρχει πρόσβαση στο internet για πρώτη επαφή με τον νομό μέσω των τοπικών ιστοσελίδων που ήδη υπάρχουν .

 

Στο Γραφείο ενημέρωσης υπάρχει αίθουσα εκθέσεων με εποπτικό υλικό με την μορφή θεματικών πινάκων, που περιγράφουν τα είδη της πανίδας της χλωρίδας, των γεωθαυμάτων της αρχιτεκτονικής της περιοχής καθώς και εξειδικευμένη βιβλιοθήκη .

Στο Γραφείο μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura 2000, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, τις οικολογικές συνθήκες της περιοχής, την χλωρίδα και την πανίδα στα δασικά οικοσυστήματα και στους ποταμούς Βενέτικο και Αλιάκμονα.

 

ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 10:00πμ έως 14:00μμ & 18.00- 21.00 .

 

ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑΣ

13ης Οκτωβρίου 78 . 51100 ΓΡΕΒΕΝΑ

Τηλ:             24620 85091       , Ε-mail: [email protected]

 

* Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψης, κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα παρακαλείται να επικοινωνεί εγκαίρως με το γραφείο στα τηλέφωνα 24620 85032 & 6977 772542.

 

Η ενημέρωση και το έντυπο υλικό παρέχεται δωρεάν στον επισκέπτη.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: