Και χθες στο “κόκκινο” η αέρια ρύπανση από τα ορυχεία

By on 10/08/2011

ΔΕΗΙδιαίτερα υψηλές ήταν και χθες Τρίτη οι εκπομπές αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της περιοχής λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ, αφού στο βαθύ ‘κόκκινο’ βρισκόταν συνεχώς οι δείκτες μέτρησης της ποιότητας του αέρα στο σταθμό της ΔΕΗ στους Αναργύρους Φλώρινας, ενώ με ‘κόκκινο’ και ‘πορτοκαλί εναλλάσσονταν τα χρώματα στο σταθμό μέτρησης που είναι εγκατεστημένος στον Οικισμό της ΔΕΗ.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Την ίδια ώρα αυξημένη αέρια ρύπανση είχε και στο γειτονικό οικισμό της Μαυροπηγής, όπου επίσης ο δείκτης ρύπανσης ήταν στο πορτοκαλί, σε σημείο συναγερμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους δείκτες ρύπανσης που καταγράφονται από το δίκτυο των σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα από τους σταθμούς που έχουν εγκατεστημένους στην ευρύτερη περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου η ΔΕΗ και το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η περιοχή των Αναργύρων στην κλίμακα ρύπανσης από το 1 έως 10 ήταν καθηλωμένος συνεχώς στο 10, ενώ ο σταθμός μέτρησης στον Οικισμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα είχε διακυμάνσεις αφού έδειχνε τις πρωινές ώρες τιμή 7/10 και αργότερα υποχώρησε στο 6/10 με αποτέλεσμα το κόκκινο χρώμα με το οποίο καταδεικνύεται το μέγιστο ύψος της ρύπανσης από κόκκινο να υποχωρήσει σε πορτοκαλί. Τιμές 5/10 έδειχνε τόσο πριν μεσημέρι όσο και αργότερα ο σταθμός της Μαυροπηγής, που ήταν επίσης στο ‘πορτοκαλί’.

Αιτία του συνεχιζόμενου από τη Δευτέρα περιβαλλοντικού επεισοδίου είναι η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες και την απουσία ανέμων αφήνουν να λιμνάζουν στην ατμόσφαιρα τα αιωρούμενα σωματίδια και η τέφρα και να προξενούν μεγάλη δυσφορία στον πληθυσμό, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Έντονα παράπονα εκφράστηκαν χθες τόσο από εργαζόμενους στη ΔΕΗ όσο και από κατοίκους της Μαυροπηγής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο οικισμός είναι πνιγμένος στη σκόνη σχεδόν όλο το καλοκαίρι, αφού όπως υποστηρίζουν πρόκειται για ένα συνεχές σχεδόν φαινόμενο.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: