Χωρίς ασφαλές οδικό δίκτυο παραμένουν τα Καμβούνια

By on 05/07/2011

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝΧωρίς ασφαλές οδικό δίκτυο παραμένει η περιοχή των Καμβουνίων, τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο Προσηλίου- Τρανοβάλτου το 2007, από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, όταν οι εκσκαφές της εταιρείας ΜΕΤΕ ΑΕ, που εξορύσσει το λιγνίτη της περιοχής, πλησίασαν στο δρόμο.

 

Πηγή:ο Χρόνος

 

Οι συνεχείς δικαστικές διαμάχες μεταξύ της εταιρείας, της Περιφέρειας και του φορέα που εκπροσωπεί  τους κατοίκους, που έχουν τη νομή της περιοχής για τη βοσκή των αιγοπροβάτων, παραμένουν σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται μέσω  μη ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

 

Μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας του δρόμου το 2007 (απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου 1-11-2007) προτάθηκε η κατασκευή καινούριας οδού περιμετρικά του ορυχείου με έξοδα της εταιρείας και μετά από  γεωτεχνική μελέτη. Στο δρόμο αυτό όμως προέκυψαν εκ νέου προβλήματα και αποφασίστηκε να γίνει νέα χάραξη, για την  οποία προσέφυγε στα δικαστήρια ο ΣΑΑΚ Προσηλίου.

 

Το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από σχετική ερώτηση των συμβούλων Γ. Μαργαρίτη και Ι. Στεφανίδη, στην οποία επισημαίνεται πως «η μόνη διέλευση από και προς τα Σέρβια γίνεται από ένα επικίνδυνο δρόμο, που είναι ακόμα υπό κατασκευή και ο οδηγός περνά με δική του ευθύνη».

 

Στην απάντηση του ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γ. Σόκουτης ανέφερε πως « πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε ότι ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από την πλευρά των Καμβουνίων όταν είναι να κινηθούν προς την Κοζάνη και προς τα Σέρβια . Δυστυχώς η ταλαιπωρία αυτή συνεχίζεται και φοβάμαι πως θα συνεχιστεί για μεγάλο ακόμα διάστημα μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης από τα αρμόδια δικαστήρια».

Σύμφωνα με τον κ. Σόκουτη  «μπλέξαμε σε μια δικαστική διελκυστίνδα, παρενέβη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και η τελική απόφαση, που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μια σολομώντεια λύση, η οποία δίνει δίκαιο και στις δύο πλευρές και προβλέπει να αφεθεί ο δρόμος στην κατάσταση, που βρίσκεται χωρίς να ασφαλτοστρωθεί για να διέρχονται τα αιγοπρόβατα. Επί αυτής της απόφασης προσφεύγει νομικά και πάλι η Περιφέρεια ζητώντας αλλαγή της ώστε να γίνει η ασφαλτόστρωση και να λυθεί το πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής».

 

Να σημειώσουμε εδώ πως με ανακοίνωση της  Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη λειτουργία του Ορυχείου Προσηλίου εκφράζει ερωτήματα για την περίοδο, που έφτασε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το συνδέει με «προτάσεις από τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες στους  Πρόεδρους  των Τοπικών Κοινοτήτων Πολυρράχου και Τριγωνικού, να δοθεί στην εταιρεία ΜΕΤΕ Α.Ε., που εκμεταλλεύεται το ορυχείο Προσηλίου, η άδεια να ασφαλτοστρώσει(!) αγροτικούς δρόμους στην περιοχή του ορυχείου».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: