ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: «Eκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές της κρίσης»

By on 21/01/2016

Αποφάσισα να εκφράσω δημόσια τις απόψεις μου για δύο λόγους:ο πρώτος για να διαπιστώσουμε εγώ και η γυναίκα μου μέσα από τις απαντήσεις των αναγνωστών, αν είμαστε τρελοί ή οπισθοδρομικοί και ο δεύτερος γιατί έχουμε εξοργιστεί

τόσο που δεν ξέρουμε πιά σε τι κοινωνικό γονεϊκό και οικονομικό περιβάλλον ζούμε.

Και εξηγώ:

Μου φέρνει το παιδί μου υπεύθυνη δήλωση του γυμνασίου που φοιτεί στην Κοζάνη στην Β΄ τάξη,που ζητάει να του επιτρέψω να παέι 3ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη.
 
Και διερωτώμαι: 1. με τί σκεπτικό ένας γονέας θα στείλει ένα 13άχρονο παιδί 1.500 χλμ. με τρείς καθηγήτριες συνοδούς να περάσει 3 μέρες μόνο με τους συμμαθητές του, πάνω στην προεφηβική τρέλλα τους? Και μη βιαστείτε παρακαλώ να πείτε”αν του έχεις δώσει σωστές αρχές” και “αν είναι μυαλωμένο και το εμπιστεύεσαι” και τέτοια, γιατί αυτά καταρίπτονται από γεγονότα με δεκάδες περιστατικά που όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει ή βιώσει κατά καιρούς.Σημειωτέον έχω καιμεγαλύτερο παιδί και τα ξαναπέρασα αυτά,αλλά πόσο υπομονή νάχεις πιά! 2. πόσοι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα στους καιρούς που ζούμε,να δώσουν 300-400 ευρώ για να περάσει το παιδί ένα τριήμερο, την στιγμή που ολόκληρη οικογένεια περνάει ίσως 15 και παραπάνω μέρες μ’αυτά τα χρήματα?Σημειωτέον αυτή τη στιγμή που γράφω την επιστολή, στην πλατεία γίνεται το συλλαλητήριο για το φορολογικό-ασφαλιστικό της εξόντωσης. 3. πώς μπορούν και ελαφρά τη καρδία αυτοί οι εκπαιδευτικοί-συνοδοί να παίρνουν υπό την ευθύνη τους 50-60-80 παιδικές ψυχές 13-14 ετών, για τόσες μέρες και τόσο μακρυά από τον τόπο διαμονής τους? Δεν είναι μιά μέρα να πεις το παλεύω.Όταν αντιστοιχεί ένας καθηγητής ανά 20-30 παιδιά,ας μην κρυβόμαστε, απλά ΔΕΝ υπάρχει έλεγχος.Και μη βιαστείτε να μου πείτε “εσύ τόχεις μαμόθρεφτο” ή “οι ανθρωποι είναι έμπειροι” και τέτοια,γιατί έχω πολυετή πείρα σαν αρχηγός σε τέτοιου είδους δράσεις και απ’την άλλη,τα παιδιά μας ας το πω ευγενικά, δεν διευκολύνθηκαν ποτέ όσο ζουν, στην καθημερινότητά τους.
 
Όλα αυτά μεγενθύντε τα επί τρεις φορές και βάλε, για την περίφημη πενταήμερη της τρίτης λυκείου!Φτάσαμε να συζητάμε για προορισμούς όπως Παρίσι,Λονδίνο,Βαρκελώνη κ.α.!! Δηλαδή σε καμμιά πενταετία πού θα ζητήσουν να πάνε?Νέα Υόρκη ή Σύδνευ…..? Μην τρελαθούμε πια!!!
 
Τώρα,όσον αφορά την υπεύθυνη εκπαιδευτικό της προαναφερόμενης εκδρομής,σε σύντομη συζήτηση μαζί της, η πρώτη της απάντηση ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων υπέγραψε ήδη τις δηλώσεις και συμφωνούν σε όλα!
 
Η δε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν.Κοζάνης, νίπτει τας χείρας της και με παρέπεμψε στον Περιφερειάρχη μας, σαν τελικό πρόσωπο που εγκρίνει αυτές τις δράσεις, και όντως έτσι είναι όπως διάβασα και στο ΦΕΚ 2769/2-12-2011,και σαν εναλλακτική, απλά μην το στέλνεις το παιδί!!!ΩΡΑΙΑ!!
 
Επίσης να σημειωθεί ότι οι συνοδοί εκπαιδευτικοί πάνε δωρεάν και δεν ξέρω κατά πόσο αυτά τα “Εκπαιδευτικά Προγράμματα” βοηθούν στην αξιολόγησή τους και την περαιτέρω επαγγελματική τους ανέλιξη.
 
Τέλος, δεν γίνεται να μαλώνεις με το παιδί σου επειδή θα πάει η παρέα του κι αυτό όχι, ούτε να μας ξεφτυλίζουν πολλαπλά μέσα στη σχολική χρονιά γιατί αναγκαζόμαστε να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε τα λεφτά να το στείλουμε. Έλεος!
 
Αυτά ξεκινάνε πια από την έκτη δημοτικού και φτάνουν να κορυφωθούν στην τρίτη λυκείου, όπου δημιουργείται κι άλλο θέμα με τις πανελλήνιες, λόγω του λάθους χρόνου τέλεσης της πενταήμερης, αλλά ας μην επεκταθώ.
 
Παρακαλώ για τις απόψεις σας σε ανοιχτό διάλογο, μπας και βγεί κάνα συμπέρασμα.

Στην τελική, για τα παιδιά μας πρόκειται.Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΧΑΡΗΣ  ΣΑΚΑΛΗΣ
ΚΟΖΑΝΗ

One Comment

  1. αγνωστος

    22/01/2016 at 22:33

    Και εγω μαζι σου να το πας μεχρι τελος.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: