Φλώρινα: Αναβιώνει τη Δευτέρα το έθιμο Τσίρι -Τσίρι Βάρβαρα στο Αμύνταιο

By on 02/12/2012

Το Αμύνταιο της Φλώρινας θα πάρει …φωτιά την παραμονή του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας. Οι τεράστιες φλόγες που θα ανάψουν σε όλες τις γειτονιές, το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου, θα «φωτίσουν» ντόπιους και επισκέπτες καθώς αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο Τσίρι -Τσίρι Βάρβαρα.

Τις τελευταίες ημέρες, οι νέοι της περιοχής εργάζονται πυρετωδώς και συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες από πεύκα, οξιές και κέδρα για τις φωτιές που θα ανάψουν στις γειτονιές τους.

Στόχος είναι να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα, ώστε η φωτιά τους να είναι και η μεγαλύτερη. Παράλληλα, η δημοτική αρχή έχει ήδη προγραμματίσει και θα προμηθεύσει τις γειτονιές της πόλης με περίπου 40 τόνους ξύλα.

Η κεντρική φωτιά θα ανάψει γύρω στις 11 το βράδυ, στο Δημόσιο Πάρκο, από το δήμο Αμυνταίου. Εκεί διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις με ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής και χορευτικά συγκροτήματα, ενώ με τη συνδρομή των πολιτιστικών συλλόγων θα προσφερθούν τοπικά εδέσματα και κρασί Αμυνταίου για τους επισκέπτες.

«Είναι μια ευκαιρία να βρεθεί ξένος κόσμος στο Αμύνταιο της Φλώρινας να δει τις φυσικές μας ομορφιές, να γευτεί τις παραδοσιακές νοστιμιές, το τοπικό κρασί και να διασκεδάσει. Εάν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες πιστεύω πως θα έχουμε αρκετούς επισκέπτες» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αμυνταίου Γιώργος Ψαλίδας.

Το έθιμο αναβιώνει εδώ και χρόνια στο Αμύνταιο την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του πυροβολικού, και έχει ρωμαϊκές καταβολές. Η χριστιανική εκδοχή θέλει το έθιμο προς τιμή της Αγίας Βαρβάρας, η οποία σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν. Το έθιμο Τσίρι -Τσίρι Βάρβαρα πήρε την ονομασία από τον ήχο που βγάζουν τα ξύλα όταν καίγονται.

agelioforos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: