Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης – Σινεμά Δευτέρα βράδυ «Θάλαμος εξόντωσης 17»

By on 26/10/2023

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης ξεκινά τη χειμερινή περίοδο των προβολών του, αυτή τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ με το υπέροχο πολεμικό δράμα «Θάλαμος εξόντωσης 17» Stalag 17 (1953)),. Η σκηνοθεσία είναι του  Μπίλι Γουάιλντερ και πρωταγωνιστούν οι Γουίλιαμ Χόλντεν, Ντον Τέιλορ, Ρόμπερτ Στράους, Νέβιλ Μπραντ, Χάρβεϊ Λέμπεκ Πίτερ Γκρέιβς και Ότο Πρέμινγκερ.

Το «Stalag 17» Θεωρείται «πρόγονος» όλων των ταινιών με θέμα τα στρατόπεδα αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Βασίστηκε στο θεατρικό έργο των Ντόναλντ Μπίβαν και Έντμουντ Τιρζίνσκι και εστιάζει στην καθημερινότητα και τις σχέσεις των κρατουμένων σε κάποιο θάλαμο του Στρατοπέδου 17. Δύο άνδρες επιχειρούν να αποδράσουν, αλλά εκτελούνται επί τόπου από τους φρουρούς. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί γνώριζαν τον τρόπο και το χρόνο της απόδρασης κάνει τους υπόλοιπους να σκεφτούν ότι ανάμεσά τους υπάρχει πληροφοριοδότης. Υποψιάζονται τον Σέφτον, ένα λοχία με αντικοινωνική συμπεριφορά που ανταλλάσσει τσιγάρα με διάφορα αγαθά, και τον απομονώνουν. Όμως, οι Γερμανοί συνεχίζουν να μαθαίνουν όσα συμβαίνουν στους θαλάμους…

Με πρόσχημα αυτή την ίντριγκα, ο Μπίλι Γουάιλντερ κινηματογραφεί την καθημερινότητα μιας μικρής κοινωνίας, σκιαγραφεί εκπληκτικά μια σειρά από διαφορετικούς χαρακτήρες, προσθέτει τη δική του χιουμοριστική πινελιά και αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών. Το «Stalag 17» ήταν υποψήφιο για τρία Όσκαρ (Σκηνοθεσίας, Α΄ και Β΄ Ανδρικού Ρόλου), αλλά μόνο ο Γουίλιαμ Χόλντεν τιμήθηκε με το χρυσό αγαλματίδιο. Στις υπόλοιπες κατηγορίες έχασε από το «Όσο Υπάρχουν Ανθρωποι» του Τσίνεμαν, που σάρωσε τα Όσκαρ το 1953. 

Όταν ο Μπίλι Γουάιλντερ αποφάσισε να μεταφέρει το θεατρικό στη μεγάλη οθόνη, πρώτη του επιλογή για το ρόλο του Σέφτον ήταν ο Γουίλιαμ Χόλντεν, με τον οποίο είχε συνεργαστεί το 1950 για την ταινία Η Λεωφόρος της Δύσης (Sunset Boulevard), αλλά ο ηθοποιός θεωρούσε το ρόλο πολύ κυνικό και εγωιστή για το γούστο του. Ο Γουάιλντερ αρνήθηκε να κάνει το ρόλο πιο συμπαθή και ο Χόλντεν τον απέρριψε. Έτσι ο σκηνοθέτης αναγκάστηκε να σκεφτεί κάποιον άλλο ηθοποιό για το ρόλο, με επικρατέστερα ονόματα εκείνα των Κερκ Ντάγκλας και Τσάρλτον Χέστον, όταν τελικά παρενέβη η εταιρία Paramount και ανάγκασε τον Χόλντεν να ερμηνεύσει το ρόλο. Δυο από τους ηθοποιούς του θεατρικού (οι Ρόμπερτ Στράους και Χάρβεϊ Λέμπεκ) επανέλαβαν τους ρόλους τους στη μεγάλη οθόνη.

Η ταινία γυρίστηκε κατά χρονολογική σειρά και τα μέλη του καστ δεν ήξεραν μέχρι και τις τρεις τελευταίες μέρες των γυρισμάτων ποιος ήταν ο καταδότης.

Παρά το γεγονός ότι τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν το 1952, η Paramount πάγωσε την πρεμιέρα της για περισσότερο από ένα χρόνο, εφόσον δεν πίστευε στις δυνατότητές της. Η κυκλοφορία της συνοδεύτηκε από διθυραμβικές κριτικές και από υψηλές εισπράξεις, εφόσον έχοντας προϋπολογισμό 1.6 εκατομμυρίων έκανε έσοδα 3.3 εκατομμυρίων στις Η.Π.Α. συν 10 εκατομμυρίων παγκοσμίως. 

Σήμερα θεωρείται, μαζί με τη Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (The Bridge on the River Kwai, 1957) και τη Μεγάλη Απόδραση (The Great Escape, 1963) ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών με θέμα τους κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

 

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: