Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης – Θερινό σινεμά «Η ανταρσία του Μπάουντι»

By on 17/07/2023

Με μια υπερπαραγωγή της MGM που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, με το εύρος και την ποιότητα του κλασσικού Χόλυγουντ συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές στη δροσερή «Αυλή των Ασμάτων και των Θεαμάτων», αυτή την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2022. Πρόκειται για την επική ναυτική περιπέτεια «Η ανταρσία του Μπάουντι» (Mutiny On The Bounty, 1935) σε σκηνοθεσία Φρανκ Λόιντ, με τους: Κλαρκ Γκέιμπλ, Τσαρλς Λότον και Φράντσο Τόου

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς, χωρίς διάλειμμα.

 

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα των Τσαρλς Νόρντχοφ και Τζειμς Νόρμαν Χολ που καταγράφει τα γεγονότα της ανταρσίας που έλαβε χώρα στο ιστιοφόρο Μπάουντι το 1789. Η επική αυτή παραγωγή έλαβε την 86η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Βρισκόμαστε στην Αγγλία, στα 1787. Το πλοίο «Μπάουντι» του βασιλικού στόλου, ετοιμάζεται να αποπλεύσει για Ταϊτή. Αποστολή του θα είναι να φέρει αρτόδεντρα, τα οποία θεωρούνται φτηνή τροφή για τους σκλάβους των Δυτικών Ινδιών, όπου και θα μεταφυτευθούν. Καπετάνιος του είναι ο Μπλάι, ένας σκληρός άνθρωπος που ζει και αναπνέει για την λέξη «πειθαρχία». Ο Μπλάι από την αρχή του ταξιδιού φέρεται απάνθρωπα στους ναύτες του «Μπάουντι», πράγμα που σιγά-σιγά τον φέρνει σε αντιπαράθεση με τον υποπλοίαρχο Κρίστιαν ο οποίος μάταια στην αρχή, προσπαθεί να τον συνετίσει. Κάποια στιγμή, τα πράγματα θα ξεπεράσουν τα όρια και θα εκδηλωθεί ανταρσία κατά του καπετάνιου. Ο Μπλάι ωστόσο δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα και ορκίζεται πως θα επιστρέψει…

Για λόγους ιστορικής ακρίβειας ο Γκέιμπλ είχε αναγκαστεί (μετά δισταγμού) να ξυρίσει το διάσημο μουστάκι του, καθότι οι ναυτικοί του Βασιλικού Ναυτικού της εποχής έπρεπε να είναι τελείως ξυρισμένοι.

Η ταινία προσπαθεί να καταγράψει την αντίθεση του αυτοδημιούργητου Μπλάι με τον σνομπ και κάπως εκκεντρικό Κρίστιαν που δεν φαίνεται να έχει κανένα ιδιαίτερο πάθος με τα πρωτόκολλα και τις τυπικότητες. Η ταινία είναι μια επική δημιουργία σε όλους τους τομείς, έχει πολύ δυνατές σκηνές, γρήγορη ροή και αφήγηση που θέλγει. Ο Λώτον δημιουργεί όπως πάντα έναν καταπληκτικό χαρακτήρα. Όλοι οι συντελεστές άρτιοι έως εξαιρετικοί.

Να αναφέρουμε ότι στην ταινία εμφανίζονται ως κομπάρσοι χωρίς να αναφέρονται ο Χολυγουντιανός σταρ της εποχής Τζέιμς Κάγκνεϊ και οι μελλοντικοί σταρ Ντέιβιντ Νίβεν και Ντικ Χέιμς. (ο Κάγκνεϊ φαίνεται καθαρά προς το τέλος του φιλμ)

Κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας – Έρβιν Θάλμπεργκ & Άλμπερτ Λιούιν και ήταν υποψήφια για άλλα 7 Όσκαρ:

  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Τσαρλς Λότον
  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Κλαρκ Γκέιμπλ
  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Φράντσο Τόουν
  • Σκηνοθεσίας – Φρανκ Λόιντ
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Τζουλς Φέρθμαν, Τάλμποτ Τζένιγκς & Κάρεϊ Γουίλσον
  • Μουσικής Επιμέλειας – Χέρμπερτ Στόθαρτ & Νατ Γ. Φίνστον
  • Μοντάζ – Μάργκαρετ Μπουθ

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 στις 9:30 μ.μ., ακριβώς. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 9:00 μ.μ.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: