Φιλοπρόοδος Σύλλογος – Θερινό σινεμά «Η Αιχμάλωτος της Ερήμου»

By on 27/08/2023

Με ένα από τα πιο κλασικά γουέστερν όλων των εποχών και για πολλούς την πιο ολοκληρωμένη ταινία του Τζον Φορντ, του σημαντικότερου ίσως Αμερικανού σκηνοθέτη, η οποία άνοιξε το δρόμο για το μοντέρνο υπαρξιακό σινεμά των ’60s συνεχίζει τις προβολές του ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος αυτή την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023. Είναι το «Η Αιχμάλωτος της Ερήμου» (The Searchers, 1956). Η ταινία έχει για πρωταγωνιστές τον Τζον Γουέιν, τη Βέρα Μάιλς, τον Τζέφρεϊ Χάντερ, τον Γουόρντ Μποντ και τη Νάταλι Γουντ στις πιο δραματικές παρουσίες τους στον κινηματογράφο.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς, χωρίς διάλειμμα.

Ο Ίθαν (Τζον Γουέιν) επιστρέφει μετά τον αμερικανικό εμφύλιο στην απομονωμένη φάρμα της οικογένειας του αδελφού του. Όμως είναι ο γυρισμός ενός πικρόχολου ήρωα, ενός Οδυσσέα σε μια Ιθάκη, όπου δεν μπορεί να ενσωματωθεί. Όταν η ανιψιά του απαχθεί από Ινδιάνους, ο Ίθαν θα κάνει σκοπό της ζωής του να την βρει, μετατρέποντας την αποστολή του σε εμμονή.

Το κορυφαίο γουέστερν του Τζον Φορντ ορίζει και το σημείο της ιδεολογικής και φορμαλιστικής του ωριμότητας. Η δοξολόγηση του μύθου της Δύσης εξισορροπείται από την ωρίμανση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής του συνείδησης για την ευθύνη των λευκών ανθρώπων, και οι θετικές και οι καταστροφικές δυνάμεις συγκρούονται δημιουργικά.

Για πρώτη φορά, ο απόλυτος ήρωας θα είναι τόσο βαθιά αρνητικός και θα τίθεται αντιμέτωπος με τα ίδια του τα πάθη και το ρατσισμό του, φορέας ακραίων συναισθημάτων: πάθος θανάτου, λύσσα εκδίκησης αλλά και τρυφερότητα. Είναι ο πιο πικρός και τραγικός ήρωας του Φορντ στο πιο μεγαλειώδες, πανέμορφο και μαζί τρομερό γουέστερν αυτού του Ομήρου της Δύσης.

Το θαυμάσιο και απόλυτα πεσιμιστικό τελευταίο πλάνο είναι ένα από τα πιο διάσημα στην ιστορία του κινηματογράφου: ο Γουέιν εμφανίζεται πλαισιωμένος από το κατώφλι της πόρτας, πάντα στο περιθώριο, να χάνεται μέσα στο έρημο και αχανές τοπίο που τον γέννησε…

Η ταινία αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία και θεωρείται πλέον ως μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών. Το 2007 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 12η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ την κατέταξε επίσης στην 1η θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες γουέστερν όλων των εποχών. Ο κριτικός του κινηματογράφου Ρότζερ Ίμπερτ είχε γράψει στην κριτική του για την ταινία ότι ο Ίθαν Έντουαρντς είναι ο πιο καθηλωτικός χαρακτήρας που δημιούργησε ποτέ το δίδυμο Γουέιν και Φορντ. 

Όταν ρώτησαν τον Όρσον Γουέλς ποιοι είναι οι 3 αγαπημένοι του σκηνοθέτες, απάντησε «Φορντ, Φορντ, Φορντ».

Η Αιχμάλωτος Της Ερήμου έχει επηρεάσει πάρα πολλές ταινίες, όπως το «Λώρενς της Αραβίας» του Λην ή το «Παρίσι Τέξας» του Βέντερς, και θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα του διεθνούς κινηματογράφου.

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

 

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 στις 9:30 μ.μ., ακριβώς. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 9:00 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: