Φιλοπρόοδος Σύλλογος – Θερινό σινεμά: «Ο Στρατηγός»

By on 24/07/2023

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος συνεχίζει τις καλοκαιρινές προβολές του και αυτή την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2022, με μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου. Είναι «Ο Στρατηγός» (The General, 1926) σε σκηνοθεσία Μπάστερ Κίτον & Κλάιντ Μπρούκμαν, με τους: Μπάστερ Κίτον, Μάριον Μάκ, Γκλέν Κάβεντερ και Τσάρλς Σμίθ.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς, χωρίς διάλειμμα.

 

Ο Τζόνι είναι μηχανοδηγός τραίνου και αρραβωνιαστικός της Άναμπελ. Το τραίνο του (που έχει το όνομα «Στρατηγός») και η Άναμπελ είναι οι δύο μεγάλες αγάπες του. Όταν ξεσπά ο Αμερικανικός Εμφύλιος, ο Τζόνι πηγαίνει να καταταγεί αλλά δεν τον δέχονται για στρατιώτη (παρά τις επίμονες προσπάθειες του ιδίου) αλλά σαν μηχανοδηγό. Η Άναμπελ τον αποφεύγει, θεωρώντας ότι από δειλία απέφυγε την στράτευση. Ο Τζόνι είναι απελπισμένος, αλλά όλα θα αλλάξουν όταν μια ομάδα κατασκόπων του εχθρού κλέβει το τραίνο, μέσα στο οποίο βρίσκεται και η Άναμπελ. Ο Τζόνι είναι αποφασισμένος να τους κυνηγήσει, ώστε να ξαναπάρει πίσω την ατμομηχανή του, αλλά και να σώσει την αγαπημένη του. Στο τέλος ο επίμονος μηχανοδηγός θα φτάσει να γίνει ήρωας πολέμου… Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα απολύτως ανατρεπτικό και κωμικό σκηνικό, με τα ευρηματικά γκαγκ να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είναι ο απίθανος Μπάστερ Κίτον ή αλλιώς Τζόζεφ Φράνκ Κίτον. Το Μπάστερ (Buster) είναι στη ουσία ένα παρατσούκλι που του έδωσε ο μεγάλος Χουντίνι, όταν επέζησε πέφτοντας από μια σκάλα. Η ταινία έμεινε στην ιστορία, τόσο για τα μοναδικά γκαγκ, όσο και για τον ανέκφραστο Κίτον. Το κωμικό στοιχείο προέρχεται από τις απίθανες σκηνές οι οποίες αντιπαραβάλλονται με τη πραγματικότητα. Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, και το οποίο ονομάζεται «Great Locomotive Chase» και βασισμένο στο βιβλίο του Γουίλιαμ Πίτεντζερ, «The Great Locomotive Chase», του 1889.

 

«Ο Στρατηγός» γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1926 στο Κότατζ Γκρόουβ του Όρεγκον. Σύμφωνα με τον  Τζόν Μπένγκτσον, ερευνητή του βωβού Κινηματογράφου, το καλοκαίρι αυτό ήταν υπέροχο για τον Κίτον. Ο ερχομός μιας μεγάλης χολιγουντιανής παραγωγής  αποτέλεσε μεγάλο γεγονός για τη μικρή πόλη. Ο κόσμος μαζεύονταν και παρακολουθούσε τα γυρίσματα αλλά και  τους χορούς και τα τραγούδια των ηθοποιών. Το ξενοδοχείο, στο οποίο έμεναν, έγινε γνωστό μετά τα γυρίσματα.  Η πιο δύσκολη σκηνή της ταινίας ήταν η κατάρρευση της γέφυρας με την φλεγόμενη ατμομηχανή. Η συγκεκριμένη ήταν επίσης και η πιο δαπανηρή στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου. Ο Κίτον είχε αγοράσει μια μηχανή ειδικά για να καταστραφεί, ενώ χρησιμοποίησε κούκλες αντί για ηθοποιούς, καθώς ήταν ριψοκίνδυνο. Παρά το εύθυμο κλίμα των γυρισμάτων και τα μοναδικά εφέ, η ταινία τότε δεν πήρε τις κριτικές που της άξιζαν. 

Με το πέρασμα των ετών η ταινία απέκτησε δημοτικότητα και σήμερα θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του Αμερικανικού Κινηματογράφου. Το 1989 δε, επιλέχθηκε από Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και μπήκε στο National Film Registry, σαν μία από τις πρώτες ταινίες που μπήκαν εκεί για διατήρηση, ως «πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική». Ο Μπάστερ Κίτον, το 1963 δήλωσε ότι αυτή η ταινία είναι που τον κάνει περισσότερο υπερήφανο στην καριέρα του

Ο Μπάστερ Κίτον στην ταινία του «ο Στρατηγός» τα έδωσε πραγματικά όλα. Πραγματοποίησε πλήθος επικίνδυνων ακροβατικών, πτώσεων, αλμάτων και τα έκανε όλα μόνος του. Με το πέρας της ταινίας είχε αποκτήσει αρκετές πληγές, τις είχε απολαύσει όμως όλες. Το υπέροχο ανέκφραστο πρόσωπο του Κίτον αναδεικνύει και ξεχωρίζει την ταινία από τις άλλες της εποχής. Η μοναδικά ατάραχη μορφή του μέσα στο χάος που επικρατεί προκαλεί αβίαστα το γέλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι άλλοι ηθοποιοί του είδους τρέχουν πανικόβλητοι στις ακραίες καταστάσεις ο Κίτον παραμένει ατάραχος. Παραμένει μάλιστα τόσο ατάραχος που ο θεατής αναρωτιέται μήπως δεν κατάλαβε καλά και αυτό είναι που προκαλεί ακόμα περισσότερο γέλιο!

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

 

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 στις 9:30 μ.μ., ακριβώς. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 9:00 μ.μ.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: