Το 2ο Χορωδιακό Εργαστήρι του Συλλόγου Φίλων Μουσικής “Βελβεντινές Φωνές” στο Βελβεντό

By on 02/11/2023

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023 στο Βελβεντό, το 2ο Χορωδιακό Εργαστήρι του Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Βελβεντινές Φωνές». Έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα 80 παιδιά προερχόμενα απ’ τις χορωδίες: Δημοτική Παιδική Χορωδία Ελασσόνας, Ωδείο Δημόπουλου Κοζάνης, Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Ν. Καρδιάς “Η ΠΡΟΟΔΟΣ” και Σύλλογο Φίλων Μουσικής «Βελβεντινές Φωνές», πήραν μέρος σ’ αυτό το Χορωδιακό Εργαστήρι. 

Το πρωί της Κυριακής παρακολούθησαν το κοινό μάθημα εκμάθησης χορωδιακής μουσικής στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Βελβεντού. Δηλαδή, οι  δασκάλες τους δίδαξαν στα παιδιά τα ίδια τραγούδια και μέσα απ’ την κοινή προσπάθεια, με μεράκι και υπομονή, κατάφεραν να τα εμπεδώσουν για να μας τα παρουσιάσουν το απόγευμα της ίδιας μέρας σε συναυλία.

Στο λίγο ελεύθερο χρόνο που διέθεταν, νωρίς το απόγευμα, εθελοντές του συλλόγου μας  ξενάγησαν τα παιδιά στο Λαογραφικό μας Μουσείο και  στην κεντρική εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στόχος αυτών των ξεναγήσεων ήταν να γνωρίσουν, ως ένα βαθμό, την πλούσια πολιτιστική και εκκλησιαστική κληρονομιά του Βελβεντού. 

Αργά το απόγευμα και πριν η νύχτα απλώσει το μαύρο της πέπλο, τα παιδιά παρουσίασαν τη δουλειά τους  σε συναυλία που έδωσαν στην κεντρική πλατεία του Βελβεντού. Οι απαλές και μελωδικές φωνές τους απλώθηκαν με χάρη σ’ όλους τους χώρους της πλατείας. Τα τραγούδια συνοδεύονταν από ανάλαφρες κινήσεις με την ανάλογη έκφραση. Απολαύσαμε, εμείς οι θεατές, στιγμές απείρου κάλλους και δικαίως του λόγου καταχειροκροτήθηκαν. Οι εκδηλώσεις τέτοιου είδους, με τα παιδιά στο προσκήνιο, προάγουν τον άνθρωπο και την κοινωνία μας. 

Μέσα απ’ αυτήν την προσπάθεια τα παιδιά των χορωδιών δημιούργησαν μεταξύ τους γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας, που θ’ αποτελέσουν χρήσιμα εφόδια στην παραπέρα πορεία τους. Έτσι γνωρίζουν καλύτερα τη χορωδιακή μουσική, η οποία πέρα απ’ την ομορφιά της, αγγίζει και αξίες του ανθρωπισμού όπως: ευαισθησίες, καημούς, προβλήματα, αγώνες ανθρώπων. 

– Να συγχαρούμε όλα τα παιδιά των χορωδιών που πήραν μέρος στο 2ο  Χορωδιακό Εργαστήρι με πολύ καλό αποτέλεσμα.

–  Αξίζουν συγχαρητήρια και στις δασκάλες των χορωδιών: Ευλαμπία Ντούλα, Σοφία Ρούσα, Ναταλία Ντίνα και Αλεξάνδρα Παπά για το άριστο διδακτικό έργο που επιτελούν στους μαθητές τους.

– Να ευχαριστήσουμε τον κύριο Νίκο Τσιουκαρδάνη, προϊστάμενο του ΚΠΕ Βελβεντού, που μας παραχώρησε το ΚΠΕ, προκειμένου να γίνει το μάθημα.

– Να ευχαριστήσουμε το συνεργάτη μας κύριο Γιώργο Σιώμο του Νικολάου που ξενάγησε τα παιδιά στους χώρους της κεντρικής μας εκκλησίας.

Να είμαστε όλοι καλά στην υγεία για να ξανακάνουμε το Χορωδιακό Εργαστήρι στο Βελβεντό!

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του συλλόγου

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: