Το ψήφισμα της 44ης Συνόδου Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ

By on 09/03/2011
44η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙΣτην Πτολεμαΐδα 2-4 Μαρτίου συνήλθε η  44η Σύνοδος Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας επί δεκαετίες και λήφθησαν αποφάσεις, οι οποίες στηρίχτηκαν σε λεπτομερή ανάλυση.

 

Πηγή:o Xρόνος

Ειδικότερα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο  μέλλον των ΤΕΙ  σε σχέση με  το διαγραφόμενο θεσμικό πλαίσιο και την ευρωπαϊκή πρακτική στον Ενιαίο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

 

Η Σύνοδος  αφού έλαβε υπ’ όψην της τις προηγούμενες αποφάσεις της και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, προχώρησε στα ακόλουθα ψηφίσματα:

 

1.    Η Ανώτατη  Τεχνολογική Εκπαίδευση της  χώρας είναι ουσιαστικό μέρος του Χάρτη της  Ανώτατης  Εκπαίδευσης, όπως έχει κατοχυρωθεί   συνταγματικά, επομένως δεν τίθεται θέμα αποκαθήλωσης του θεσμού ή απαξίωσής του μέσα από το κείμενο διαβούλευσης  και οι όποιες  κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή καταγγέλλονται.  Υπό την έννοια της  Ανώτατης Εκπαίδευσης  τα ΤΕΙ,  που σε όλα τα κράτη με το δυαδικό σύστημα έχουν εξελιχθεί σε Τεχνολογικά  Πανεπιστήμια, πρέπει να απολαμβάνουν  πλήρη  αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση, ώστε να μπορούν να παίξουν το ρόλο και  να εκπληρώσουν την αποστολή που απορρέει από το θεσμό.  Πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή εκχωρώντας όλες τις αρμοδιότητες στα  ίδια τα Ιδρύματα. Είναι αυτονόητο, ότι τα ΤΕΙ θα λογοδοτούν στην κοινωνία μέσω της λειτουργίας  συστημάτων ελέγχου εσωτερικά και εξωτερικά. Τα ανωτέρω συνηγορούν και στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης, ωστόσο η Σύνοδος τονίζει ότι τα όργανα διοίκησης ΤΕΙ, δηλαδή το Συμβούλιο και η Συνέλευση είναι ολιγομελή,  αποτελεσματικά και αντιπροσωπευτικά. Ως εκ τούτου είναι πλησιέστερα και πιο ευέλικτα προς τα όργανα που προτείνει το κείμενο διαβούλευσης σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα όργανα των Πανεπιστημίων.

 

2.    Ο σύγχρονος σχεδιασμός και η λειτουργία των  Προγραμμάτων Σπουδών απαιτεί μια κρίσιμη μάζα επιστημονικού προσωπικού,  η οποία στα ΤΕΙ διασφαλίζεται με τη λειτουργία Σχολών, οι οποίες έχουν πλήρη ευθύνη για τα Προγράμματα Σπουδών και τις υποδομές, ενώ από την άλλη πλευρά με την εισαγωγή φοιτητών σε Σχολές και με την εφαρμογή της αρχής της κινητικότητας, ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να επιλέγει  μετά το πρώτο έτος το Πρόγραμμα Σπουδών της προτίμησής του, σε αντίθεση με ότι γίνεται σήμερα. Η εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών θα πρέπει να διασφαλίζει στο ακέραιο τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

 

3.    Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την μη έγκριση των  προτάσεων των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών,  από Τμήματα των ΤΕΙ που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξωτερική τους αξιολόγηση καθώς και  την καθυστέρηση  στη χρηματοδότηση της έρευνας. Ευελπιστεί δε, ότι το νέο Σχέδιο Νόμου θα ικανοποιεί το αίτημα των Ιδρυμάτων μας για τη δυνατότητα χορήγησης υπό προϋποθέσεις  διδακτορικών διπλωμάτων, καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της έρευνας.

 

4.    Η Σύνοδος απαιτεί από την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  να σεβαστεί  τις  αποφάσεις των Διοικήσεων  των Ιδρυμάτων και να προωθήσει τη  διαδικασία  εξέλιξης των μελών Ε.Π. που έχει ανασταλεί αδικαιολόγητα και παράνομα και τον  Το διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΕΠ που εκκρεμούν. Επίσης θεωρεί καθοριστικής σημασίας την υιοθέτηση των προτάσεων των Ιδρυμάτων σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων.

 

5.    Ο ήδη μικρός αριθμός υπηρετούντων μελών Ε.Π.  που έχει μειωθεί δραστικά  λόγω συνταξιοδοτήσεων και  το πάγωμα των προσλήψεων, καθιστούν ζωτικής σημασίας την κάλυψη του αντίστοιχου διδακτικού έργου από Επιστημονικούς και Εργαστηριακούς Συνεργάτες και την άμεση εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων για την πληρωμή τους. Εκτός του διορισμού μελών Ε.Π. ζητούμε τον άμεσο διορισμό Μόνιμου Διοικητικού Προσωπικού και μελών Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π) για την απρόσκοπτη λειτουργία των Γραμματειών και των Διοικητικών Υπηρεσιών των Ιδρυμάτων.

 

6.    Τέλος θεωρούμε αναγκαία τη διαμόρφωση ενός νέου  ενιαίου ειδικού μισθολογίου στα ΑΕΙ με ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.

 

Ο Προεδρεύων
της Συνόδου
Γεώργιος Χαραλαμπίδης
Πρόεδρος ΤΕΙ Δυτικής
Μακεδονίας

One Comment

  1. timgeope

    11/03/2011 at 14:27

    Κύριε πρόεδρε υπήρξα απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος. Σήμερα είμαι άνεγος 3 χρόνια απο την λήψη του πτυχίου χωρίς δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι πολλές οι ευθύνες σας προς τα σας που δυστυχώς σε συντριπτική πλεοψηφία πετάχτηκαν στον δρόμο. Πού είναι οι θέσεις και οι κινητοποιήσεις της σχολής σε αυτήν την κατάσταση? Πού είναι οι υποδομές των σχολών μας με διαλυμένο το γραφείο διασύνδεσης, σχεδόν ανύπαρκτες τεχνολογικές υποδομές ενω την ίδια ώρα τα λεφτά υπήρχαν? Ποιό μνημόνιο συνεργασίας υπογράφετε με τον φορέα metalmanu και όλους τους άλλους φορείς που ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. Γίνεται για να παραδοθούν οι όποιες υποδομές του ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ της Κοζάνης για έρευνα και επιμόρφωση στελεχών των παραπάνω φορέων ,την ίδια ώρα που οι φοιτητές θα βρίσκουν ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ στην ενημέρωση και την πρόοδο. Ρίχνουν ως την πρακτική εξάσκηση. ΔΕΝ είναι αυτή η επαγγελματική σταδιοδρομία ενός απόφοιτου. Τι Θερμοπύλες διαφυλάσσετε με τις κινήσεις σας? Τοποθετούμαι χωρις να υποκινούμαι απο καμία ιδεολογία πολιτικού χώρου. Ήμουν και παραμένω μέλος του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και της ΣΤΕΦ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: