Το «Δίπλωμα του Χορού» στη Μηλιά

By on 25/04/2011

 

ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗ ΜΗΛΙΑΓια ακόμη μια χρονιά στη Μηλιά Κοζάνης αναβιώνει από τις γυναίκες του χωριού το  πατροπαράδοτο και μοναδικό για την περιοχή μας, αλλά και για την Ελλαδα, έθιμο του  ”διπλού χορού” .

 

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Μηλιάς Κοζάνης ”Προοδευτικός” σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη 26 Απριλίου 2011, 3η μέρα του Πάσχα  και ώρα 6.00 μ.μ, στον αύλειο χώρο του Ι.Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μηλιά.

 

Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος χορευτικά τμήματα του χωριού, καθώς  και οι Σύλλογοι: Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς και Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου.

 

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δημοτική βραδιά με τον Σμόλικα Κωνσταντίνο στο κλαρίνο και τον Τόρη Εύαγγελο στο τραγούδι.

 

Το  ”Δίπλωμα του χορού”

 

Την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, οι γυναίκες του χωριού, φορώντας τα καλά τους ρούχα, τις παλιές παραδοσιακές όμορφες στολές συγκεντρώνονταν στο μεσοχώρι, για να ξεπροβοδίσουν την Πασχαλιά. Τραγουδούσαν, χόρευαν παραδοσιακά τραγούδια και τελείωναν με το ”Δίπλωμα του χορού”.

 

Ο διπλός χορός  χορεύεται σε δύο κύκλους. Στον εσωτερικό Κύκλο, χόρευαν οι νέες του χωριού και στον εξωτερικό οι νέοι. Σε κάποια στιγμή, όταν τα λόγια του τραγουδιού το έλεγαν, οι δύο κύκλοι πλέκονταν και γίνονταν ένας. Ο πρώτος χορευτής κάνοντας στροφές, γύρω από τον εαυτό του, αναγκάζει και τους υπόλοιπους να τυλιχτούν γύρω του, κάνοντας μια κουλούρα. Μετά αρχίζει η αντίστροφη πορεία, έχουμε τα ξετύλιγμα. Από έναν κύκλο γίνονται και πάλι δύο. Αυτό γίνεται σ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού τρεις φορές.

 

Παλιά στον διπλό χορό έπαιρναν μέρος μόνο τα ανύπαντρα αγόρια και κορίτσια του χωριού. Είχε συμβολικό χαρακτήρα γι’ αυτούς που έπαιρναν μέρος. Του χρόνου τέτοια μέρα να είναι διπλοί-ζευγαρωμένοι.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: