Τον Ιούνιο η 2η φάση του διαγωνισμού για το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης

By on 24/05/2011

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟΔύσκολη δουλειά φαίνεται ότι έχουν να κάνουν τα στελέχη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της Pricewater House Cooper που πραγματοποιούν τις ημέρες αυτές την αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της Κοζάνης. Και τούτο διότι, όπως δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας, οι περισσότερες από τις 21 προτάσεις που υποβλήθηκαν «ήταν πολύ υψηλού επιπέδου».

Πηγή: energypress


Την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων και θα καταρτιστεί η λίστα με τις κοινοπραξίες που θα «περάσουν» στη δεύτερη φάση. Αυτό που ενδιαφέρει τη ΔΕΗ σε πρώτη φάση είναι να μπορεί ο επενδυτής να εξασφαλίσει κεφάλαια αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (τα ίδια κεφάλαια του επενδυτή θα είναι μόνο περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ).

Η εξεύρεση των απαιτούμενων χρημάτων αποτελεί πλέον τον κρίσιμο παράγοντα, δεδομένου ότι η ΔΕΗ θέλει να ενισχυθεί από την αυξημένη πιστοληπτική δυνατότητα που θα «φέρουν» οι υποψήφιοι συνεταίροι της στο συγκεκριμένο έργο, οι οποίοι ταυτόχρονα θα είναι και οι στρατηγικοί εταίροι της στο χώρο των Ανανεώσιμων.

Το δεύτερο σοβαρό στοιχείο αξιολόγησης είναι η δυνατότητα υλοποίησης του εργοστασίου κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελς, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί τη δημιουργία του εργοστασίου όρο εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει η επένδυση.

Στις κοινοπραξίες που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα σταλεί πρόσκληση για να υποβάλλουν ολοκληρωμένη προσφορά, με βάση τις προδιαγραφές που θα θέσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες που θα βγάλει τη σχετική προκήρυξη για την τελική επιλογή, με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και τεχνικά κριτήρια. Με βάση τα σημερινά δεδομένα η προκήρυξη αναμένεται εντός του Ιουνίου.

Ο κ. Ζερβός, πάντως, διαβεβαιώνει ότι το έργο θα αναλάβει μία εταιρεία (ή κοινοπραξία) και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια για να ικανοποιηθούν περισσότεροι.

Ως γνωστόν, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού προσήλθαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς και εγχώριας ενεργειακής αγοράς. Από τις 21 προτάσεις, οι 9 προέρχονται από χώρες εκτός της Ελλάδας.

Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς έχουν καταθέσει ενδιαφέρον σε κοινό σχήμα Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, DAMCO (του Ομίλου Κοπελούζου) και σε συνεργατικά σχήματα με ξένους ομίλους η ΜΕΤΚΑ, η J&P ΑΒΑΞ, η Positive Energy, η DTS Hellas κ.λπ.

Απο τους διεθνείς παίκτες, υπάρχει ενδιαφέρον από Κινεζικούς, Ινδικούς Αμερικανικούς και Ευρωπαϊκούς ομίλους. Ανάμεσά τους μεγάλα ονόματα όπως toshiba, Mitsubishi, siemens, elencor, Yingli, sunedison (η αμερικανική εταιρεία που είχε κάνει αρχικά συνομιλίες με τη ΔΕΗ), sunpower, EDF κ.λπ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: