Σύγχρονοι οικοδόμοι του πολιτισμού» (Tης Βιολέττας Μπούσιου)

By on 19/10/2023

Η καταπληκτική έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Τζημόπουλου με τίτλο  «Σύγχρονοι οικοδόμοι του πολιτισμού» στην Κοβεντάρειο Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης,  η οποία ξεκίνησε στις 2-10-2023,  κλείνει οριστικά τις πύλες της στο κοινό στις 20-10-2023. 

Ο  κ. Νίκος Τζημόπουλος, κατά τη διάρκεια της  έκθεσης φωτογραφίας του, κατάφερε να μετατρέψει τον  ισόγειο χώρο της  Κοβεντάρειου Δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης, κυριολεκτικά,  σε ζωντανό έργο τέχνης, αφού οι  έγχρωμες φωτογραφίες  του,  που εστιάζουν σε στιγμιότυπα από την ανέγερσή της, δεν συνυπάρχουν μόνον  αρμονικά  στο χώρο αλλά, χωρίς υπερβολή, «συνομιλούν» με την τελική αρχιτεκτονική εικόνα του κτιρίου της. 

Και αυτό,  γιατί οι καλαίσθητες φωτογραφίες του κ. Τζημόπουλου μεταφέρουν  τον επισκέπτη στο χθες,  δίνουν ψυχή στο μπετόν και στα σίδερα, στα μηχανήματα, στο ύψος, στις σκιές και στο φως και, εν τέλει,  αναδεικνύουν όχι μόνον την συμβολή της ομάδας των αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν και επέβλεψαν την  κατασκευή αυτού του πολύ μοντέρνου -για τα δεδομένα της πόλης μας-  κτιρίου, αλλά και την ουσιαστική συμβολή του οικοδόμου, του σιδερά  και του απλού εργάτη στο τελικό αποτέλεσμα. 

Γιατί ο κ. Τζημόπουλος  στις φωτογραφίες του εστιάζει στα πρόσωπα και στις κινήσεις του εργατικού δυναμικού,  αποτυπώνει την προσπάθεια, την ένταση αλλά και τη  χαρά της δημιουργίας   και, εν τέλει,  αναδεικνύει την αξία του ανθρώπινου μόχθου χωρίς να υποτιμά τη δυναμική της σύγχρονης τεχνολογίας.

Γιατί η φωτογραφική του ματιά, δεν αγνοεί ούτε τα  μηχανήματα, όπως τους γερανούς, αναγκαίους συνοδοιπόρους του τεχνίτη,  στην ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του εξαιρετικά μεγάλου έργου.

Ένα έργο,  που εξ ορισμού του έχει προορισμό να μεταφέρει στις νέες γενιές την πνευματική ζωή της Κοζάνης, αρχής γενομένης  από τα μισά του 17ου αιώνα,  να αναδείξει την ιστορία της πόλης και τον πολιτισμό της και, ταυτόχρονα  να διαφυλάξει,  σαν κόρη οφθαλμού,  το πλούσιο αρχειακό υλικό που κληροδοτήθηκε σε μας, από τους προγόνους μας, και εκτίθεται στο μουσείο που συστεγάζεται στην Κοβεντάρειο Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης. 

Ο κ. Νίκος Τζημόπουλος, συνταξιούχος  δημοτικός υπάλληλος και ερασιτέχνης φωτογράφος, δημιούργησε το δικό του αρχείο για την Κοζάνη του σήμερα, αφού αποθανάτισε φωτογραφικά «την μετατροπή» των δύο αποθηκών -που υπήρχαν στο χώρο το 2011- σε ένα διαμπερές κτίριο, που εγκαινιάστηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2018 και αποτελεί, αναμφισβήτητα,  το σήμα κατατεθέν του Δήμου Κοζάνης.  

Ένα φωτογραφικό αρχείο,  που ο φωτογράφος προτίθεται να δωρίσει στο Δήμο Κοζάνης. 

Κλείνοντας, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τα  θερμά μου συγχαρητήρια στον κ. Νίκο Τζημόπουλο όχι μόνον για την πρώτη του ατομική  έκθεση φωτογραφίας,  αλλά και για την  εξαιρετική του ιδέα να αποθανατίσει φωτογραφικά την ανέγερση της Κοβεντάρειου Δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης, και να του ευχηθώ υγεία, έμπνευση και καλή συνέχεια!   

  

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: