Σύγκρουση «γιγάντων» για την «Πτολεμαΐδα 5»

By on 28/06/2011

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5Μαζί Μυτιληναίος – Κοπελούζος κατά Περιστέρη

 

Δύο σούπερ κοινοπραξίες. Τέσσερις μεγάλοι όμιλοι που διεκδικούν κομμάτι από την πίτα της ενεργειακής αγοράς.

 

Μία νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, η υλοποίηση της οποίας αποτελεί επιθυμία των κατοίκων όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Εννέα συνεχείς αναβολές της ημερομηνίας της υποβολής των προσφορών.

 

Πηγή:dealnews.gr

 

Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το σκηνικό του σήριαλ του διαγωνισμού για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας που όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες θα έχει αίσιο τέλος σήμερα,Τρίτη 28 Ιουνίου.

 

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, δεν θα υπάρξει νέα αναβολή και η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά με την υποβολή δύο προσφορών, όπως ήταν η προϋπόθεση που έθετε η δημόσια επιχείρηση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Η ΔΕΗ παρά τα αιτήματα τροποποιήσεων που τέθηκαν από τις δύο πλευρές, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική αλλαγή των όρων της προκήρυξης, παρά μόνον σε μικρού βεληνεκούς τροποποιήσεις, κυρίως σε ότι αφορά χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, προκαταβολές κ.λπ., τις οποίες είχαν ζητήσει και οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό έχουν εκφράσει δύο κοινοπραξίες, σε κάθε μια από τις οποίες συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως κατασκευαστές λεβητών.

 

Στο πρώτο σχήμα συμμετέχουν η γαλλική Alstom, η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου και η Προμηθέας του Ομίλου Κοπελούζου, οι οποίοι είχαν εμπλακεί και προ δεκαετίας στην κατασκευή της μεγάλης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Φλώρινα (Ι). Στο δεύτερο σχήμα συμμετέχουν ο όμιλος της ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ με την γερμανική Babcock, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο της Hitachi.Και οι δύο κοινοπραξίες έχουν στρέψει το επιχειρηματικό τους ενδιαφέρον στην ενεργειακή αγορά και προχωρούν σε συνεχείς δράσεις. Ταυτόχρονα περιμένουν στη ..γωνία για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις.

 

Η ταυτότητα του έργου

 

Το έργο κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας είναι προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, δηλαδή 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Πτολεμαΐδας και 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης. Ο αρχικός προϋπολογισμός για την μονάδα  θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 550 – 660 ΜWel και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση .

 

Η Πτολεμαϊδα V θα αποτελείται από μια ατμοηλεκτρική Μονάδα, απαρτιζόμενη από έναν ατμολέβητα και μία στροβιλογεννήτρια, υπερκρίσιμων χαρακτηριστικών ατμού, εξοπλισμένη με τα απαιτούμενα αντιρρυπαντικά συστήματα, λοιπό εξοπλισμό και με πρόβλεψη χώρων για τη μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης CO2 καθώς και απονίτρωσης, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη.

 

Το έργο έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, που καταγράφει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα αφού θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, η έναρξη του έργου έχει ιδιαίτερη σημασία και για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που απειλούσαν με μπλοκάρισμα το μεγάλο φωτοβολταικό της Κοζάνης, εάν δεν προχωρήσει το έργο κατασκευής της Πτολεμαιδας 5.

 

Πάντως, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται έντονη κινητικότητα στην ενεργειακή αγορά, η ολοκλήρωση και η βιωσιμότητα του έργου εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως είναι το άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς, η μετοχοποίηση και οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και εάν θα επιβληθεί ο φόρος που είχε προαναγγείλει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

 

H συνεργασία με την Motor Oil και τα ατου-H METKA λέει «ναι» στα ενεργειακά έργα- Aυστηρή κριτική του ομίλου με υπόμνημά του στο ενεργειακό νομοσχέδιο να πληγεί ο υγιής ανταγωνισμός

 

Η ΜΕΤΚΑ θα αναλάβει τη λειτουργία των μονάδων της Protergia αλλά και της κοινής μονάδας με τη Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους. Μάλιστα στους σχεδιασμούς της διοίκησης της εταιρείας περιλαμβάνεται η ενδεχόμενη συμμετοχή της ΜΕΤΚΑ σε επιλεγμένα ενεργειακά έργα ως εργαλείο για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρείας στο εξωτερικό. Υπάρχουν σχέδια για ουσιαστική επένδυση της ΜΕΤΚΑ σε θερμικούς σταθμούς παραγωγής που θα εξασφαλίσουν στην εταιρεία έσοδα εξισορρόπησης σε περιόδους που η ανάληψη έργων καθίσταται προβληματική για οποιουσδήποτε γεωπολιτικούς ή άλλους λόγους».

 

Πάντως ο όμιλος Μυτιληναίου εξέφρασε σε υπόμνημα που κατέθεσε για το ενεργειακό νομοσχέδιο ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων για το πρόγραμμα κατανομής των μονάδων και τη διαδικασία των αποκλίσεων στο Διαχειριστή Μεταφοράς (ΕΣΜΗΕ), που προβλέπεται να είναι θυγατρική της ΔΕΗ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πρακτικών που θα πλήξουν τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά. Ο όμιλος Μυτιληναίος επέλεξε να διατυπώσει τεχνικές παρατηρήσεις στα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ για το διαχωρισμό δραστηριοτήτων και τον προδιαγεγραμμένο, όπως το χαρακτηρίζει, ρόλο του Λειτουργού της αγοράς, καλύπτεται πλήρως από τις θέσεις του συνδέσμου των ιδιωτών.

 

Φαβορί για νέες επενδύσεις ο Κοπελούζος

 

Η ενεργειακή αγορά θεωρεί τον Ομιλο Κοπελούζου φαβορί για νέες επενδύσεις , καθώς διαθέτει τρία μεγάλα «όπλα» για να εξασφαλίσει το έργο.

 

-Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η εταιρεία ΕΛΙΚΑ των ομίλων Κοπελούζου, Σαμαρά με την ΔΕΗ για την ανάπτυξη μεγάλων και εθνικά σημαντικών ενεργειακών έργων στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και το μεγάλο αιολικό έργο της Κρήτης συνολικής ισχύος 850 MW και οποιοδήποτε άλλο έργο αναπτύσσεται από την ΔΕΗ ή από τους δύο ομίλους.

-Ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την οποία απέκτησε από την δραστηριότητα στο τομέα των ΑΠΕ την τελευταία 15ετία, τεχνογνωσία στην οποία ποντάρει και η ΔΕΗ Αιγύπτου με το project μαμούθ των 9 δις ευρώ.

-Μπορεί να ανταποκριθεί και στην δημιουργία εργοστασίου κατασκευής panels, καθώς δραστηριοποιείται ήδη στην βιομηχανική παραγωγή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού με την εταιρεία “Silcio A.E.» στην περιοχή της Πάτρας. Η “Silcio” μαζί με την «αδελφή» της εταιρεία “Piritium” έχουν τη δυνατότητα καθετοποιημένης παραγωγής φωτοβολταϊκών panels, από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών κυττάρων μέχρι την συναρμολόγησή τους σε φωτοβολταϊκά πλαίσια, έτοιμα για χρήση. «Αποκλείστηκαν επενδυτές με λεφτά» είπε στους NY Times

 

Eπίθεση του Mr TEPNA κατά Παπανδρέου

 

Η νέα επίθεση του προέδρου της ΓΕΚ Τέρνα Γιώργου Περιστέρη κατά της κυβέρνησης προκάλεσε ξεχωριστή εντύπωση στους επιχειρηματικούς κύκλους. Όχι τόσο γιατί επέλεξε πάλι ξένο μέσο ενημέρωσης για να μιλήσει (τους New York Times αυτή τη φορά), αλλά για την ασυνήθιστη οξύτητα με την οποία καταφέρθηκε κατά της ελληνικής κυβέρνησης και τις σοβαρές κατηγορίες που εξαπέλυσε.

 

«Ιδιώτες επενδυτές με τα λεφτά στο χέρι, αποκλείστηκαν. Στην αρχή νόμισα ότι πρόκειται για αστείο. Όμως χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος, που θα μπορούσε να είναι καθοριστικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Γιώργου Περιστέρη, μιλώντας στους New York Times, σε εκτενές αφιέρωμα για τις ελληνικές χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο Γιώργος Περιστέρης ήταν το κεντρικό πρόσωπο του ρεπορτάζ της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας και λόγω του επιθετικού τόνου που έδωσε στη συνομιλία με τους ρεπόρτερ των ΝΥΤ, αλλά και γιατί γίνεται φανερό ότι οι πληροφορίες για τις αγκυλώσεις, τις καθυστερήσεις, τα πισωγυρίσματα και την αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης που διώχνει τις επενδύσεις, δόθηκαν από αυτόν.

 

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά προλογίζοντας τη δήλωση του κ. Περιστέρη: «Λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε μια μεγάλη ιδέα για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης στη χώρα: τα ηλιόλουστα νησιά θα γεμίσουν με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες θα μετατρέψουν τη χώρα σε «πράσινη οικονομία», προσελκύοντας επενδύσεις που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα και δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέες δουλειές». «Έτσι – συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας – όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης θέλησε να επενδύσει κεφάλαια σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο, σκέφτηκε ότι θα γινόταν δεκτός με ανοιχτές αγκάλες. Αποδείχτηκε όμως ότι η κυβέρνηση αποφάσισε πως θα μπορούσε εκείνη να «τρέξει» καλύτερα τις διαδικασίες». Η επίθεση του κ. Περιστέρη στράφηκε και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού. «Όλοι συγχαρήκαμε τον κ. Παπανδρέου – είπε ο πρόεδρος της ΓΕΚ Τέρνα – όταν δήλωσε ότι θα φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της πράσινης οικονομίας.

 

Η κυβέρνηση ωστόσο τελικά δεν έκανε τολμηρά βήματα για να διευκολύνει τις επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στην πράσινη οικονομία, αλλά στην πράξη τα πράγματα παραμένουν δύσκολα».

 

Το πισωγύρισμα

 

Η αναφορά του κ. Περιστέρη στα θεσμικά εμπόδια για τις επενδύσεις, αποτελεί ευθεία επίθεση στην πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία απομακρύνθηκε ωστόσο από την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί το δημοσίευμα φέρνει ως παράδειγμα την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος πέρυσι να σταματήσει να δέχεται αιτήσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα, παρά το σημαντικό ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Η δήλωση του κ. Περιστέρη στην εφημερίδα είναι χαρακτηριστική: «Αποφάσισαν ότι η ανάπτυξη θα γίνει κεντρικά, από το κράτος. Ποτέ δεν κατάλαβα τον πραγματικό λόγο γι’ αυτό το πισωγύρισμα και ποτέ δεν πήρα απάντηση. Όμως κανείς δεν μπορεί να επενδύσει σ’ αυτούς τους τομείς, παρ’ ό,τι υπάρχει ενδιαφέρον». Ο κ. Περιστέρης είχε έτοιμο σχέδιο (όπως και άλλοι Έλληνες και ξένοι επενδυτές) για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 500 MW στο Θρακικό Πέλαγος και μεταξύ Ευβοϊκού Κόλπου και Μαραθώνα.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Περιστέρης επιλέγει ξένο μέσο για να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Στο πρακτορείο Reuters, τον Δεκέμβριο του 2010 είχε αναγγείλει ότι η Τέρνα Ενεργειακή θα ρίξει το βάρος των επενδύσεών της στο εξωτερικό το 2011, προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στην Ελλάδα. Μάλιστα είχε τονίσει ότι το 50% περίπου των προγραμματισμένων επενδύσεων, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν εκτός Ελλάδος.

 

Έρευνες σε γεωθερμικές περιοχές και τα αιoλικά πάρκα, οι άσοι της ΤΕΡΝΑ Από την άλλη πλευρά στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΙΤΑ κατακυρώθηκε από το υπουργείο ΠΕΚΑ η παραχώρηση των 4 γεωθερμικών περιοχών σε Έβρο, Νέστο, Σαμοθράκη και Χίο, στις οποίες θα πραγματοποιήσει ερευνητικές επενδύσεις περίπου 190 εκατ. ευρώ.

 

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε στην παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας στις 4 εντοπισμένες γεωθερμικές περιοχές, με στόχο αρχικά την έρευνα και στη συνέχεια την εκμετάλλευσή τους είτε για την παροχή θερμού νερού για διάφορες χρήσεις (θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, τηλεθέρμανση κ.λπ.) είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν από την έρευνα προκύψουν ρευστά υψηλής θερμοκρασίας. Η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – ΙΤΑ προκρίθηκε καθώς το ερευνητικό πρόγραμμα που πρότεινε αγγίζει τα 190 εκατ. ευρώ και για τις 4 περιοχές (71 εκατ. για τον Νέστο, 53 εκατ. για τον Έβρο, 31 εκατ. για τη Χίο, 33 εκατ. για τη Σαμοθράκη).

 

Στον κατασκευαστικό τομέα, έχει αναλάβει και έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αιολικών πάρκων για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ, της ΔΕΗ της εταιρίας Πλαστικά Κρήτης του ΚΑΠΕ και άλλων, με συνολική ισχύ 258 μεγαβάτ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι εισηγμένη του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και ειδικεύεται στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάιο λειτουργούσε μονάδες ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά) με συνολική ισχύ 202 μεγαβάτ, ενώ μονάδες ισχύος 678 μεγαβάτ βρίσκονται σε λειτουργία, σε κατασκευαστικό στάδιο, ή σε φάση άμεσης έναρξης της κατασκευής. Πρόσφατα εξαγόρασε δύο εταιρίες με άδειες αιολικών στις ΗΠΑ, όπου θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η κατασκευή αιολικών μονάδων ισχύος 178 μεγαβάτ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: