Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 29χρονου ημεδαπού για απάτη μέσω διαδικτύου

By on 23/07/2021

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 29χρονου ημεδαπού, για το αδίκημα της απάτης μέσω διαδικτύου που τελέστηκε προ πενθημέρου, στην Κοζάνη. 

Συγκεκριμένα, 47χρονος ημεδαπός κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε, καθώς έπειτα από αγγελία που ανήρτησε στο διαδίκτυο για πώληση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ο 29χρονος επικοινώνησε μαζί του και αφού του παρουσίασε ψευδές γεγονός ως αληθινό, τον έπεισε να του παραχωρήσει το όχημα, χωρίς ωστόσο να καταβάλλει το συμφωνηθέν χρηματικό αντίτιμο.

 Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης. 

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αποφυγή της εξαπάτησής τους μέσω διαδικτύου:

  • Να εξακριβώνουν κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ότι πράγματι μεταφέρθηκε το χρηματικό ποσό που έχει συμφωνηθεί. 
  • Να μην αποκαλύπτουν σε αγνώστους στοιχεία των πιστωτικών ή χρεωστικών τους καρτών, καθώς και τους προσωπικούς τους κωδικούς (e-banking, taxisnet, cvv κ.λπ.)
  • Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού. 
    • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων-μοτοσικλετών-κινητών σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς». 
    • Σε κάθε περίπτωση να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος-μοτοσικλέτας, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας. 
    • Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους. 

Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: