Στα μπλόκα ξανά οι αγρότες. Παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Φιλώτα

By on 07/02/2011

 

agrotes_blokaΤα τρακτέρ στους δρόμους έβγαλαν σήμερα οι αγρότες του Αμυνταίου, χωρίς προς στιγμήν να κλείνουν οδικές αρτηρίες, ωστόσο προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες θα «σκληρύνουν» τη στάση τους, αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν σκύψει στα αιτήματά τους.
Πηγή: Πτολεμαίος

 

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που σύστησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, από σήμερα στις 11 το πρωί οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής άρχισαν να παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στην άκρη του οδοστρώματος του κόμβου του Φιλώτα, στην εθνική οδό Φλώρινας – Έδεσσας. Η προσέλευση των αγροτών με τα τρακτέρ τους συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα.

 

«Πρόθεσή μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, γ’ αυτό για την ώρα δεν κλείνουμε το δρόμο. Είναι όμως φανερό πως αν η κυβέρνηση μας αγνοήσει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ασχοληθεί με τα αιτήματά μας, που είναι θεσμικά, τότε θα σκληρύνουμε τη στάση μας και θα κλιμακώσουμε με αποκλεισμούς εθνικών οδών», δήλωσε  το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Κώστας Ηλιάδης.

 

Οι αγρότες της περιοχής Αμυνταίου είναι οι πρώτοι στη Δυτική Μακεδονία που βγήκαν στο δρόμο με τα τρακτέρ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει παρόμοια κίνηση από καμία ένωση των τεσσάρων νομών της ακριτικής περιφέρειας, κάτι όμως που μπορεί να γίνει τις επόμενες ημέρες, στο βαθμό που το θερμόμετρο των κινητοποιήσεων θα ανεβαίνει.

 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κτηνοτρόφων Κοζάνης και αντιπρόεδρο της πανελλαδικής ομοσπονδίας, Γιώργο Πουτακίδη, «τον Μάρτιο ξεκινάμε δυναμικές κινητοποιήσεις του κλάδου σε όλη την Ελλάδα ανά νομό. Στο νομό Κοζάνης είμαστε έτοιμοι να βγούμε στο δρόμο και έχουμε ήδη λάβει σχετική απόφαση».

 

Ο Κ. Ηλιάδης από το Αμύνταιο, αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών που παρέταξαν τα τρακτέρ τη διασταύρωση του Φιλώτα, δήλωσε οτι «εμείς διεκδικούμε άμεση αποζημίωση για όλες τις προηγούμενες ζημιές των καλλιεργειών μας, αλλά κυρίως θέλουμε εγγύηση του αρμόδιου υπουργείου ότι ο ΕΛΓΑ θα συνεχίζει να είναι ασπίδα προστασίας της παραγωγής των αγροτών. Δυστυχώς σε πρόσφατη σύσκεψη που είχαμε με τον κ. Σκανδαλίδη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν δεσμεύτηκε. Στο όνομα δήθεν της εξυγίανσης του οργανισμού βάζουν ταφόπλακα στον ΕΛΓΑ, ενώ εμείς πληρώνουμε τις εισφορές μας με το παραπάνω».

 

Επίσης, είπε ότι «οι αγρότες της περιοχής μας διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο για γεωργική χρήση με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αγροτικό ρεύμα φθηνότερο κατά 40%, με επιστροφή ΦΠΑ 15%, συνέχιση των προγραμμάτων σχεδίων βελτίωσης για νέους αγρότες, έναρξη αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων».

 

Τέλος, ο Κ. Ηλιάδης είπε ότι «διεκδικούμε διασφάλιση κατώτατων τιμών στην αγροτική παραγωγή. Σε καμία περίπτωση τα αγροτικά προϊόντα δεν πρέπει να πωλούνται κάτω του κόστους παραγωγής».

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: