Σοβαρές ελλείψεις στα φαρμακεία των Γρεβενών

By on 14/01/2011

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΣημαντικές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, από ασπιρίνες έως και σκευάσματα απαραίτητα για την υγεία ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, εντοπίζονται στα φαρμακεία του νομού Γρεβενών.

 

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί οι ελλείψεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες οφείλονται στη μεγάλη μείωση των τιμών των φαρμάκων που είχε ως αποτέλεσμα, αφενός τις παράλληλες εξαγωγές από χονδρεμπόρους και εξαγωγείς και αφετέρου την ανεπαρκή εκ μέρους των εταιρειών τροφοδοσία των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.

Πηγή :Πρωϊνή Γρεβενών

 

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των φαρμακείων τα ράφια είναι άδεια και προκειμένου να αντιμετωπιστεί εν μέρει το πρόβλημα, η διανομή των φαρμάκων γίνεται πολύ προσεκτικά, αφού οι περιορισμένες ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των φαρμακείων του νομού.

Σύνηθες έχει γίνει πια το φαινόμενο, το ένα φαρμακείο να δανείζεται προϊόντα από το άλλο, ενώ υπάρχουν φαρμακοποιοί που ανοίγουν τα κουτιά και μοιράζουν τις ασπιρίνες, στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο.

 

Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και σε φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι φαρμακοποιοί να καταφεύγουν σε ατομικές παραγγελίες, με τις προμηθεύτριες εταιρείες να ζητούν αποπληρωμή της μετρητοίς κατά την παράδοση.

 

Στα Γρεβενά, εκτός από την ασπιρίνη και κάποια ακόμα βασικά φάρμακα, ελλείψεις εντοπίζονται σε χάπια τα οποία απευθύνονται σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, αλλά και σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Επίσης σε σκευάσματα για τη πίεση, για τη χολυστερίνη, για το ζάχαρο, ινσουλίνες, ακόμη και βασικά φάρμακα για την ηπατιτιδα, όπως το baraclud.

 

To μέγεθος του προβλήματος επιβεβαίωσε, μιλώντας στην “Πρωϊνή” και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών του νομού μας κ. Καραλής. Όπως τόνισε: «Προβλήματα με ελλείψεις υπάρχουν πράγματι τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα το κακό έχει παραγίνει. Σε όλα τα φαρμακεία του νομού μας οι ελλείψεις είναι πλέον πολύ σοβαρές αφου αφορούν σε εκαντοντάδες σκευάσματα. Για παράδειγμα έχουν πάρα πολύ καιρό να μας στείλουν ασπιρίνες. Αυτό πάντως που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι οι ελλείψεις αφορούν και κάποια πολύ βασικά φάρμακα για χρόνιους πάσχοντες, τα οποία είναι και αναντικατάστατα. Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και δεν συμβαίνει μόνο στο νομό μας. Μάλιστα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταγγείλει το γεγονός στον ΕΟΦ, ζητώντας να ληφθούν απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση».

 

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα φαρμακεία της Δεσκάτης, όπως ανέφερε στην “Πρωϊνή” η φαρμακοποιός κα Μαριάνα Στεφοπούλου: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι ελλείψεις φαρμάκων πολύ μεγάλες. Δυστυχώς, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν καθημερινή ανάγκη φαρμακευτικής περίθαλψης, αφού δεν μπορούμε να εφοδιαστούμε με βασικά σκευάσματα που αφορούν παθήσεις όπως Πάρκισον (madopar) ή κάποια καρδιολογικά (delatred, diovan κλπ.). Είναι πράγματι πάρα πολλά τα φάρμακα που λείπουν και πλέον μας έχουν τελειώσει τα όποια αποθέματα είχαμε, με αποτέλεσμα να λέμε στο κόσμο ότι δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε».

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φαρμακοποιών, η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν στη χώρα μας σημαντικές μειώσεις τιμών σε αρκετά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες να προτιμούν να τα κάνουν εξαγωγή σε άλλες χώρες (στις οποίες πωλούνται πιο ακριβά) προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Ακόμη και για κάποια βασικά φάρμακα που απαγορεύτηκε η εξαγωγή τους, οι εταιρείες τα κρατούν στις αποθήκες και δε τα διοχετεύουν στην αγορά, χρησιμοποιώντας τα ως μοχλό πίεσης για την αύξηση της τιμής τους.

 

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Φαρμακοποιού κ. Σοφοκλή Κυπριτζή: « Όσοι παρακολουθήσατε ειδήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα θα είδατε ότι οι ασπιρίνες, για παράδειγμα, που στην Ελλάδα πωλούνται 0,69 ευρώ, στην Ιταλία πωλούνται 4 ευρώ και στη Γερμανία 4,5 ευρώ. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι πλέον οι γιατροί να γράφουν στις συνταγές φάρμακα από άλλες εταιρείες, που μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένα, περιέχουν ωστόσο τις ίδιες ουσίες και κάνουν την ίδια δουλειά».

 

Γενικότερα, σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφονται ελλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα, μεταξύ των οποίων καρδιαγγειακά, αντιυπερτασικά, αντικαρκινικά, χάπια για το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, αλλά και αναλγητικά.

 

Τα παράπονα των πελατών και ειδικά όσων χρειάζονται φάρμακα σε καθημερινή βάση, είναι φυσικό να αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Βέβαια πολύ αποδεικνύονται προνοητικοί και σπεύδουν να παραγγείλουν τα φάρμακα που χρειάζονται μέρες ή και εβδομάδες νωρίτερα, ώστε να τα έχουν στην ώρα τους.

 

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι και οι κάτοικοι των χωριών, που δεν έχουν άμεση και καθημερινή πρόσβαση στα φαρμακεία, ζουν πλέον με την αγωνία αν θα βρουν τα φάρμακά τους. Στην προσπάθεια να τους εξυπηρετήσουν οι φαρμακοποιοί επιδεικνύουν συναδελφική αλληλεγγύη και συνεννοούνται για το ποιά φάρμακα έχει ποιός ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πελάτες τους.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: