Σκωτία: Τέλος οι μάσκες και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

By on 23/02/2022

Στην άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό προχωρά η Σκωτία. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα παύουν να ισχύουν στις 21 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης προστατευτικής μάσκας. Ωστόσο, θα παραμείνει η σύσταση για χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, από την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, σταματάει και η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο ήταν απαραίτητο για την είσοδο σε χώρους συναθροίσεων όπως σε κέντρα διασκέδασης και γήπεδα.

Η κ. Στέρτζον έσπευσε πάντως να προειδοποιήσει ότι η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι έχει παρέλθει ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό. Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες προαιρετικά να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα. «Αν και ορισμένα μέτρα, για παράδειγμα οι μάσκες, μπορεί να μην είναι υποχρεωτικά βάσει νόμου, θα συνεχίσουμε όμως να προτείνουμε την εθελοντική χρήση τους, ως μέρος μιας συνολικής συμπεριφοράς που θα μας βοηθήσει να μείνουμε ασφαλείς και να διαχειριστούμε καλύτερα τον ιό», σημείωσε.

Αναφορικά με τα τεστ, η κ. Στέρτζον διευκρίνισε ότι θα συνεχίσουν να διεξάγονται μαζικά στη Σκωτία μέχρι τη σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο στοχευμένο σύστημα ελέγχων, το οποίο θα αφορά κυρίως χώρους υψηλού κινδύνου όπως νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Ακόμη, σε αντίθεση με την Αγγλία, η καραντίνα για όσους νοσούν παραμένει υποχρεωτική.

Για τον εμβολιασμό η κ. Στέρτζον ανέφερε ότι πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ενώ μια τέταρτη ενισχυτική δόση θα είναι διαθέσιμη την άνοιξη στους ανοσοκατασταλμένους και στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: