Σκληρή κόντρα για τα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης

By on 17/05/2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΤα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης  απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε  τη Δευτέρα το βράδυ στο Κοβεντάρειο.

Αφορμή για τη συζήτηση, οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, πριν από 2 εβδομάδες περίπου, σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος Κοζάνης βρίσκεται στην 23η θέση του πίνακα των πλέον υπερχρεωμένων Δήμων της χώρας,  με χρέος που αγγίζει τα 41εκ ευρώ και υπερβαίνει το 150% των ετήσιων εισόδων του.

Πηγή: Ο Χρόνος


Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, όπως και πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, υπεραμύνθηκε των επιλογών της Δημοτικής Αρχής ενώ ιδιαίτερα επικριτική ήταν η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Α. Νανοπούλου.

Ο κ. Μαλούτας σημείωσε πως «γνωρίζουμε  πολύ καλά ποιές είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου, τις οποίες και εξυπηρετούμε τακτικότατα» ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο εξυγίανσης του Υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε πως «όταν το Υπουργείο δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο για τους υπερχρεωμένους Δήμους , τότε θα κρίνουμε αν αυτό μας συμφέρει ή όχι.

Πάντως όσον αφορά δύο από τα μέτρα που ειπώθηκαν όπως οι προσλήψεις, αυτές είναι ήδη παγωμένες, ενώ και στον περιορισμό των δαπανών για δημόσιες σχέσεις, εμείς ποτέ δεν διακρινόμασταν για τις επιδόσεις μας».

Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Κοζάνης για όποιον από το Δημοτικό Συμβούλιο έδειξε να εκπλήσσεται από τα στοιχεία των οικονομικών του Δήμου λέγοντας χαρακτηριστικά «αν κάποιοι κοιμούνται μέσα στην αίθουσα, αυτό δεν είναι ευθύνη του Δήμου.

Oτι  ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι στοιχεία, που κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί,  στο Δ.Σ., στους ισολογισμούς κ.α. Κάποιοι μάλιστα είχαν προσπαθήσει να τα κάνουν σημαία στην προεκλογική περίοδο, πήραν τις απαντήσεις που έπρεπε να πάρουν και την πιο ηχηρή από το λαό της Κοζάνης» τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Τέλος, ο κ. Μαλούτας μίλησε για την επόμενη μέρα στο Δήμο τονίζοντας πως «εμείς συνεχίζουμε να υπηρετούμε την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας  και θα είμαστε από τους πρώτους Δήμους σε απορρόφηση από το 4Ο Κ.Π.Σ. καθώς όλο αυτό τον καιρό δουλέψαμε σε αυτή την κατεύθυνση».

«Η Δημοτική Αρχή να κάνει την αυτοκριτική της, κάτι που δεν έκανε ποτέ και να μην κάνει τον παράξενο ταξιδιώτη» ζήτησε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Α. Νανοπούλου η οποία αναφερόμενη στα χρέη σημείωσε πως «πριν από λίγες μέρες, από τα πιο επίσημα χείλη, αποκαλύφθηκε  σε Πανελλαδικό επίπεδο η χρεωκοπία του Δήμου Κοζάνης, κάτι που εμείς λέγαμε εδώ και πολλά χρόνια αλλά και προεκλογικά.

Είναι αστείες οι δικαιολογίες που προβάλλονται από τη Δημοτική Αρχή, ειδικά για τα παρακρατηθέντα ποσά . Όταν ο Υπουργός Γ. Ραγκούσης, εμφανίζει την Κοζάνη, ως ένα από τους 23 πλέον υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας, όταν 140 άλλοι Δήμου της χώρας  έχουν χρέη κάτω από το 50% των εσόδων τους, όταν άλλοι 80 Δήμοι είναι μεταξύ 50 και 80%, ο Δήμος Κοζάνης έχει την αρνητική πρωτιά, τα χρέη του να υπερβαίνουν το 150% των εσόδων του.Το θέμα χρήζει αντιμετώπισης και όχι δικαιολογιών. Πρέπει άμεσα να γίνει πρόγραμμα εξυγίανσης του Δήμου».

Μάλιστα η κα Νανοπούλου πρόσθεσε πως στα χρέη του Δήμου Κοζάνης, που εμφανίζονται δεν συμπεριλαμβάνονται τα της  ΔΕΥΑΚ και της  ΔΕΠΕΠΟΚ.  «Με αυτά μαζί, το χρέος πάει σε άλλο επίπεδο, ίσως και πρώτοι σε ολόκληρη τη χώρα».
Ο Γ. Μητσιάκος από την πλευρά του στάθηκε στην παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών στα εσωτερικά του Δήμου Κοζάνης.

« Σαν παράταξη και σαν κόμμα (ΚΚΕ) δηλώναμε,  όταν συζητιόταν ο Καλλικράτης ,ότι θα έρθει η ώρα και η στιγμή, που τα Δημοτικά Συμβούλια, δεν θα λειτουργούν, θα είναι απλά διακοσμητικά στοιχεία και θα υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος από πλευράς κυβέρνησης. Αυτό άρχισε ήδη να εφαρμόζεται. Με πρόσχημα την όχι σωστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, που σε καμιά περίπτωση εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει και βάση, έρχεται ο απόλυτος έλεγχος από πλευράς κυβέρνησης». Ο κ. Μητσιάκος καταλόγισε ευθύνες στις Δημοτικές Αρχές των 5 πρωην Δήμων που συνενώθηκαν, γιατί αποδέχονταν  τις επιλογές της των κυβερνήσεων για τη χρηματοδότηση τους.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» Λ. Ιωαννίδης σημείωσε από την πλευρά του πως «οι εξελίξεις όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι ευοίωνες. Δυστυχώς εφαρμόστηκαν πολιτικές, που μετέφεραν χρέη και ελλείμματα στις επόμενες γενιές και σήμερα βιώνουμε την κατάσταση» . Ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε πως  ζητούμενο τώρα είναι το μέλλον και για αυτό και «είναι πολύ σημαντική η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής  να μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο. Αναμένουμε πρωτοβουλίες και προγραμματισμό ώστε να μπει σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση». Oσον αφορά την δική του πρόταση για διέξοδο από την κρίση ανέφερε πως  «πρέπει να βρούμε τον πυρήνα των προβλημάτων, να καταργήσουμε τις παθογένειες, που δημιουργούν χρέη και ελλείμματα, να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό των οικονομικών, να εκμεταλλευτούμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό και να κόψουμε τυχόν σπατάλες».

Εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της μείωσης των εισακτέων στο ΤΕΙ, που όμως τελικά αποφασίστηκε να απασχολήσει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή φορέων αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: