Σε πρόγραμμα εξυγίανσης ο Δήμος Κοζάνης λόγω χρεών

By on 13/05/2011

 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣΓια τα χρέη του Δήμου Κοζάνης υπό το φως της ανακοίνωσης του υπουργείου εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο θα ενταχθούν δήμοι με αυξημένα χρέη, όπως ο Δήμος Κοζάνης, μίλησε το μεσημέρι της Πέμπτης σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Λ. Μαλούτας. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κοζάνης απέστειλε και επιστολή προς τον υπουργό εσωτερικών Γ. Ραγκούση, στην οποία θέτει κάποιες ενστάσεις σε ότι αφορά στον υπολογισμό των χρεών του δήμου.

 

Πηγή: Ptolemaida.tv

 

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο, στο «κόκκινο», άρα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, βρίσκονται δήμοι με δείκτη χρέους περισσότερο από 150% σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα. Σύμφωνα, με το υπουργείο οι δείκτες με βάση τις υποχρεώσεις διά τα τακτικά έσοδα για κάθε Καλλικρατικό δήμο είναι:

 

Κοζάνης 1,32 , Αιανής 1,20 , Ελίμειας 1,40 , Ελλησπόντου 2,85 , Υψηλάντη 0,57.

 

Ο κ. Μαλούτας στάθηκε σε τρία βασικά σημεία, μιλώντας για το θέμα. Αφενός, στο ότι τα στοιχεία αυτά είναι πλήρως γνωστά, καθώς δόθηκαν από τον ίδιο το δήμο μέσω της απογραφή και των ισολογισμών στο τέλος του 2010. «Επομένως δεν ήταν έκπληξη για μας» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε «από το 2001, οπότε και ξεκίνησε ο προληπτικός έλεγχος των ΟΤΑ, κάθε χρόνο δίνουμε ισολογισμούς που είναι προσβάσιμοι σε όλους, ενώ το 2003 ήρθε κλιμάκιο του Ελεγκτικού και δεν βρήκε τίποτα μεμπτό. Όλες μας οι δαπάνες ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

 

Δεύτερον, τόνισε ότι οι ενστάσεις του δήμου ξεκινούν από το γεγονός ότι υπάρχουν οφειλές του δημοσίου προς το δήμο (από παρακρατηθέντες θεσμοθετημένους πόρους) που μάλιστα ανέρχονται στα 10 εκ. και οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στην κατάσταση. Συνεπώς, από τα 41 εκ., τα χρέη πρέπει να είναι 31 εκ, αν αφαιρεθούν τα 10 εκ. των χρεών του δημοσίου, τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης.

 

Κατά τρίτον, το υπουργείο έχει συμπεριλάβει ως χρέος έργα, τα οποία έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Δήμαρχο Κοζάνης, «συνεπώς σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο δείκτης πέφτει στο 0,94 και επιπρόσθετα δε λάβαμε υπόψη οφειλές δημοτών προς το δήμου που είναι πάνω από 5 εκ. €».

 

«Πέρα από τα στοιχεία, ο δήμος Κοζάνης είχε και έχει προσπαθήσει να κάνει μια αναπτυξιακή πολιτική και είναι κεντρική πολιτική μας επιλογή να ενισχύσουμε τον αναπτυξιακό του ρόλο, κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι» κατέληξε ο κ. Μαλούτας.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: