Σε κλείσιμο οδηγούνται τα Ειδικά Εργαστήρια σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα

By on 01/04/2011

ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΖΑΝΗΣΚαρκινοβατούν τα Ειδικά Εργαστήρια σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα, τα οποία δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους μισθούς του λιγοστού προσωπικού και την μεταφορά των παιδιών με τα ταξί.

Το γεγονός ότι λειτουργούν ακόμη οι δύο προνοιακές δομές στις αντίστοιχες μεγαλύτερες πόλεις του νομού οφείλεται στο φιλότιμο των εργαζομένων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να πληρώνονται, αφού τους τρεις πρώτους μήνες του 2011 δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα.
Πηγή:Πτολεμαίος


Η αγωνία ότι το κλείσιμο των Ειδικών Εργαστηρίων βρίσκεται «επί θύραις» εφ’ όσον δεν βρεθούν χρήματα, εκφράστηκε σε δύο συνεχείς συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις της Αστικής Εταιρίας της Πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, στην οποία υπάγονται τα Ειδικά Εργαστήρια Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Σάκης Κοσματόπουλος, εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ, των συλλόγων ΑΜΕΑ του νομού Κοζάνης και άλλοι αρμόδιοι.

Εκ μέρους των συλλόγων ΑΜΕΑ, ο Πρόεδρος της «Ηλιαχτίδας», Σάκης Λότσιος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι πρότινος τα Ειδικά Εργαστήρια χρηματοδοτούνταν από τον Τοπικό Πόρο και λειτουργούσαν έστω και με προβλήματα. Τώρα δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά και το νομικό πλαίσιο είναι ασαφές, είναι φανερό πως αν δεν βρεθούν χρήματα δεν μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους».

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Σάκης Κοσματόπουλος, αναγνώρισε το πρόβλημα της χρηματοδότησης, τόνισε ότι «προσπαθούμε να βρούμε μία λύση», ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προτείνει συγκεκριμένη λύση.

Εκπρόσωποι των συλλόγων ΑΜΕΑ ζήτησαν να προβλεφτεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κονδύλιο για τα δύο Ειδικά Εργαστήρια του νομού, όμως στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χτες το απόγευμα για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν προβλέπονταν κονδύλιο για τα Ειδικά Εργαστήρια.

Να σημειωθεί ότι τα δύο Ειδικά Εργαστήρια Κοζάνης και Πτολεμαΐδας έχουν 24-25 εργαζόμενους.Η μηνιαία μισθολογική δαπάνη μαζί και με το ποσό που προβλέπεται για την μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, ανέρχεται σε 35.000 ευρώ. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι και οι ταξιτζήδες είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με δεδομένη την οικονομική ασφυξία των δύο προνοιακών δομών, η Αστική Εταιρία αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν. Να σημειωθεί ότι από τα 24-25 άτομα προσωπικό στα δύο εργαστήρια Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, για περίπου τους μισούς έληξαν οι συμβάσεις.

Αυτό σημαίνει οι μισοί εργαζόμενοι που μένουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Ειδικών Εργαστηρίων, χώρια που δεν υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι για τη μισθοδοσία τους.

Στην ίδια συνεδρίαση η Αστική Εταιρία αποφάσισε να παρατείνει τις συμβάσεις των ταξιτζίδων για λίγες ημέρες, μέχρι το Πάσχα, ώστε μετά τις διακοπές των εορτών να δει τι μπορεί να γίνει. Επειδή όμως το προσωπικό βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση, αποφασίστηκε από τα λιγοστά χρήματα που έχουν τα Ειδικά Εργαστήρια για λειτουργικές ανάγκες να δώσουν από 500 ευρώ ως έναντι στους εργαζόμενους, με την προϋπόθεση βεβαίως μόλις βρεθούν χρήματα να επιστραφεί το ποσό στα Ειδικά Εργαστήρια. Επίσης, ο Σύλλογος «Ηλιαχτίδα» αποφάσισε να δώσει ένα βοήθημα στους εργαζόμενους εν’ όψει Πάσχα, υπό μορφή δανείου.

Μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκονται τα Ειδικά Εργαστήρια, η Αστική Εταιρία προτίθεται να συγκαλέσει γενική συνέλευση στην οποία θα καλέσει και τους δημάρχους, από τους οποίους θα ζητήσει να συνδράμουν οικονομικά οι δήμοι, αναλογικά με τα παιδιά που έχουν στα Ειδικά Εργαστήρια.

Όμως, σύμφωνα με τον Σ. Λότσιο, «όλα τα παραπάνω είναι ημίμετρα. Χωρίς ουσιαστική χρηματοδότηση δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα Ειδικά Εργαστήρια. Δυστυχώς δεν υπάρχει φως από πουθενά και αν δεν βρεθεί λύση θα οδηγηθούν σε κλείσιμο».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: