Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας

By on 08/04/2024

80 χρόνια από τη «Σφαγή της Κλεισούρας» 

Πριν από 80 χρόνια, το απόγευμα της 5ης Απρίλιου 1944, ισχυρές δυνάμεις Γερμανών, εισήλθαν στο μαρτυρικό χωριό της Κλεισούρας  Καστοριάς και εκτέλεσαν αδιακρίτως παιδιά, γυναίκες και γέροντες. Οι Γερμανοί άφησαν πίσω τους  280 αθώα θύματα.  

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 οι εκδηλώσεις Μνήμης των 280 Κλεισουριέων – θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 5ης Απριλίου 1944. 

Οι εκδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωσε ο  Δήμος Καστοριάς και η Δημοτική Κοινότητα Κλεισούρας,  ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικου. Ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο των Πεσόντων, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση. 

Εν συνεχεία ο Δρ. Ιστορίας Ελληνισμού Νικόλαος Σιώκης, πραγματοποίησε ομιλία για το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας, ενώ το Προσκλητήριο Πεσόντων  ανήγγειλε ο πρ. Αντιδήμαρχος του πρ. Ιστορικού Δήμου Κλεισούρας Μηνάς Γκαλίτσας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης, έληξαν με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Τη μνήμη των 280 Κλεισουριέων ηρώων τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ο Αντιπερεφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης  Πασχάλης Χαρούμενος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καστοριάς,    η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας Σίβυλλα Μπέντικ, η  Πρόεδρος της Κοινότητας Κλεισούρας Κωνσταντίνα Χήτα-Λιγκανάρη, εκπρόσωποι των Αρχών, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Μαρτυρικών Κοινοτήτων, των Φορέων, των Συλλόγων, καθώς επίσης και συγγενείς των θυμάτων, μαθητές  και πλήθος κόσμου. 

 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: