Π. Κουκουλόπουλος: «Πόσο κεντρώος τελικά είναι ο Μητσοτάκης;»

By on 07/02/2024

Άρθρο του Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρι Κουκουλόπουλου, στην Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»:

Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον, κατέχει όμως κομβική σημασία στην υπόθεση συγκρότησης του εναλλακτικού πόλου εξουσίας από τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. 

Κατ’ αρχάς, είναι απαραίτητο η απάντηση να είναι δίκαιη, όχι προϊόν προκατάληψης και τεκμηριωμένη, να υπακούει δηλαδή σε συγκεκριμένα κριτήρια. Η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας αποτελεί αναμφίβολα το πρώτο κριτήριο. Η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν είναι φυσικά «προνόμιο» των κεντρώων, ωστόσο περιλαμβάνει χωρίς καμία εξαίρεση όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά σε αυτό το χώρο. Η σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών αποδυνάμωσε την εικόνα του Πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο πεδίο και οι κακές επιδόσεις της Χώρας επί των ημερών του σε τομείς όπως η ελευθερία του Τύπου και η διαφάνεια ήρθαν να συμπληρώσουν μια εικόνα κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη. 

Την ίδια εικόνα συναντάμε και στο λιγότερο απαιτητικό πεδίο των δημοκρατικών διαδικασιών. Πέρα από τις εντυπώσεις και τους αιφνιδιασμούς, στην υπόθεση της επιστολικής ψήφου αυτό που έχει μεγαλύτερη ίσως σημασία, είναι η πλήρης παράκαμψη της μόνιμης διακομματικής επιτροπής που λειτουργούσε για ζητήματα εκλογικού νόμου. Στοιχειώδης γνώση των ρυθμίσεων και των κρίσιμων λεπτομερειών οποιουδήποτε εκλογικού νόμου, σημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξουν οι αναγκαίες συγκλίσεις στα στενά χρονικά περιθώρια της Βουλής. Την ίδια οδό ακολούθησε η Κυβέρνηση και στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπου για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν συγκροτήθηκε ποτέ η νομοπαρασκευαστική επιτροπή. 

Μεταβαίνοντας από το πεδίο των θεσμών σε αυτό της ενεργειακής πολιτικής, ερχόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές επιλογές που κινούνται εντελώς εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, το οποίο αποτελεί ένα δεύτερο ασφαλές κριτήριο για την απάντηση στο αρχικό ερώτημα. Στις 12-8-2022 η Κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τον ηλεκτρικό χώρο, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, για όλους πλην πέντε εταιρειών που συγκροτούν το ολιγοπώλιο ενέργειας της Ελλάδας. Δέκα μήνες αργότερα η Ε.Ε. μας εγκάλεσε γιατί ευνοούμε ολιγοπωλιακές πρακτικές στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. 

Ειρήσθω εν παρόδω, το άνοιγμα του ηλεκτρικού χώρου αποτελεί τη μόνη σοβαρή απάντηση στο κόστος των αγροτικών προϊόντων που έχει στα χέρια της η Χώρα, μαζί με τη θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου κατά το πρότυπο ευρωπαϊκών χωρών. Όσοι κι εδώ έχουν στοιχειώδη γνώση των ενεργειακών δεδομένων διαπίστωσαν ότι στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τους αγρότες ένα πράγμα αρνείται πεισματικά, το άνοιγμα του ηλεκτρικού χώρου. Για να το θέσουμε πιο απλά, το πραγματικό και δίκαιο αίτημα των αγροτών είναι η σύγκλισή μας με την Ε.Ε. στο κόστος των προϊόντων και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σθεναρά στην απόκλιση. 

Το αγροτικό ζήτημα, στο βάθος, μας φέρνει αντιμέτωπους με τη φθίνουσα πορεία της περιφέρειας και τη ραγδαία συρρίκνωση της υπαίθρου, που αποτύπωσε η απογραφή του 2021 και δεν είναι καθόλου τυχαία. Αποτελεί μοιραία συνέπεια ενός μοντέλου ανάπτυξης που στηρίζεται στην κατανάλωση, τον τουρισμό και το real estate. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ζει με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει Χώρα χωρίς ύπαιθρο και δυναμική ενδοχώρα στην περιφέρειά της. 

Δεν ξέρω πόσο κεντρώα χαρακτηρίζονται όλα αυτά, πιστεύω όμως ότι αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς απέναντι σε μια πολιτική που, πέρα από τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αποδυναμώνει στρατηγικά τη Χώρα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: