Π. Κουκουλόπουλος: «Πολύ λίγα, πολύ αργά, για την αγροτιά»

By on 14/02/2024

Πυρά” εναντίον των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για τους αγρότες και εν γένει των πεπραγμένων της Κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, “εξαπέλυσε” από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την ομιλία του επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Χαρακτηρίζοντας «πολύ λίγα, πολύ αργά» τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, εστίασε ιδίως σε δύο πρωταγωνιστικά αιτήματα, στο αγροτικό πετρέλαιο και στο ενεργειακό κόστος, τονίζοντας ότι «και για τα δύο, καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, αντιθέτως εγείρεται ζήτημα σύγκλισης της πατρίδας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Τα προϊόντα του Έλληνα αγρότη μπορεί να γίνουν ανταγωνιστικά, μόνο εάν το αγροτικό πετρέλαιο μειωθεί στην τιμή που ισχύει για τον αγρότη άλλων κρατών της Ε.Ε., δηλαδή περίπου στα ογδόντα λεπτά. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα αφενός μεν ανταγωνιστικότητας αφετέρου σύγκλισης με την Ε.Ε. Είναι αβάσιμες οι υπόνοιες ότι δήθεν θα σπαταλούν αγροτικό πετρέλαιο για τις ιδιωτικές τους μετακινήσεις. Υπάρχει ήδη από το 2011 ένα σύγχρονο σύστημα, το ΟΣΔΕ, όπου αποτυπώνονται με ακρίβεια πραγματικά δεδομένα, όπως οι καλλιέργειες και ο αριθμός ζώων για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους αντιστοίχως. Συνεπώς, δύναται να είναι απολύτως οριοθετημένο πόσο δικαιούνται να καταναλώσουν στην ειδική τιμή, με ψηφιακή κάρτα, η δε σχετική πλατφόρμα είναι έτοιμη από το 2014-2015. Τα χρήματα που χρειάζονται για το αγροτικό πετρέλαιο δεν απέχουν από όσα “χαρίσατε” πρόσφατα στην υπόθεση της Aegean», υπογράμμισε.

Περαιτέρω, όσον αφορά το ρεύμα, υπενθύμισε ότι «η Ν.Δ. φρόντισε από την 12η Αυγούστου 2022 να δώσει όλον τον ηλεκτρικό χώρο σε πέντε μεγάλες εταιρείες, αποκλείοντας τους υπόλοιπους, τους αγρότες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικά ευάλωτους, τους μικρομεσαίους. Ήδη η Ε.Ε. εγκάλεσε την Ελλάδα για ολιγοπωλιακές πρακτικές. Ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να μιλά για “μπαταρίες”, κάτι δεν σημαίνει άνοιγμα του ηλεκτρικού χώρου, καθώς και για διμερή συμβόλαια περίπου στα οκτώ λεπτά. Η δική μας αντίληψη είναι η ευρωπαϊκή αντίληψη. Οι αγρότες, δηλαδή, να αποκτήσουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά, με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. και το Ταμείο Ανάκαμψης, με net metering, και έτσι να έχουν δωρεάν όλο το ρεύμα, να είναι μηδενικό το ενεργειακό τους κόστος. Τόσο απλό, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε.».

Ο Βουλευτής ανέφερε, επίσης, ότι «ενώ εμείς προτείνουμε σύγκλιση στην Ε.Ε., εσείς προτείνετε απόκλιση», στηλιτεύοντας πως «η Κυβέρνηση, εδώ και πέντε χρόνια, ζει με ένα ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει Χώρα χωρίς ενδοχώρα, Ελλάδα χωρίς αγροτιά, αναπτυξιακή πολιτική χωρίς ίχνος αγροτικής και περιφερειακής πολιτικής, διευρύνονται τις ανισότητες».

Επιπλέον, απηύθυνε “δριμύ κατηγορώ” για σωρεία κυβερνητικών πεπραγμένων. «Αγνοείτε επιδεικτικά, για χρόνια, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το νέο ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιουχους, ζήτημα που απευθύνεται ιδίως τους συνταξιούχους αγρότες στα χωριάΑδιαφορείτε για τον ΕΛΓΑ. Αφήσατε στο “έλεος του Θεού” τη νέα γενιά στην περιφέρεια. Εγκαταλείψατε στην τύχη τους τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων. Καθυστερήσατε και φέρατε μια ελλιπή διάταξη για τους εργάτες γης. Συμβιβαστήκατε, πέντε χρόνια τώρα, με την αδιανόητη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει ως ομάδα παραγωγών και ενεργειακή κοινότητα τα πέντε άτομα, ενώ ήδη στην Ε.Ε. έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη Κ.Α.Π. να περάσει η βασική ενίσχυση και άλλες ενισχύσεις από τα κράτη-μέλη στις ομάδες παραγωγών των κρατών. Δεν τολμάτε ούτε καν να πιέσετε τις τράπεζες για να βοηθήσετε τους κατοίκους της υπαίθρου, όπου υπάρχει μόνο ένα ATM, να μην επιβαρύνονται με παράλογες κρατήσεις για κάθε συναλλαγή», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Στο πέρας της τοποθέτησής του, έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα το οποίο, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει, ο Βουλευτής θα επαναφέρει στο Κοινοβούλιο μέχρι να δοθεί σαφής απάντηση αναφορικά με το εάν και ποιος τελικά μετράει το 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας που, κατά το νόμο της Ν.Δ., επιτρέπεται να καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά.

Ειδικότερα, μπορείτε να δείτε το video με ολόκληρη την ομιλία εδώ: https://collab.parliament.gr/~nbfJF 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: