Πρόεδροι των ΤΕΙ: Αποφασίζουν μεθαύριο εάν θα παραδώσουν τα "κλειδιά" των Ιδρυμάτων στην Yπουργό Παιδείας

By on 18/05/2011

 

ΤΕΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝΈκτακτη Σύνοδο,στην οποία έχει κληθεί να παραστεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θα πραγματοποιήσουν  μεθαύριο, Παρασκευή,  στο ισόγειο του Yπουργείου Παιδείας οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, προκειμένου να αποφασίσουν το κλείσιμο των Ιδρυμάτων τους  τα οποία, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «όπως προκύπτει από την εφαρμοζόμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας δεν εξυπηρετούν πλέον και την αποστολή τους, ως  Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

 

Ειδικότερα το ανακοινωθέν της τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, έχει ως εξής:
Πηγή:esos.gr

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας που καθορίζει τον  αριθμό των εισακτέων στα Τμήματα των ΤΕΙ με παράλληλο κλείσιμο Τμημάτων σε πολλά από αυτά,  δείχνει για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την πολιτική υποβάθμισης και εξαθλίωσης των ΤΕΙ.

 

Είναι ολοφάνερη η εχθρική στάση σε βάρος των ΤΕΙ καθώς το Υπουργείο Παιδείας δεν τολμά να κάνει τα ίδια σε περιφερειακά Τμήματα των Πανεπιστημίων, αλλά με βάση ένα άγνωστο σχέδιο προχωρά και σβήνει από τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης Τμήματα των ΤΕΙ.

 

Η Σύνοδος των Προέδρων είχε επεξεργαστεί και καταθέσει σχέδιο  χωροταξικής κατανομής των Τμημάτων των ΤΕΙ και των αντιστοίχων ειδικοτήτων, από το Νοέμβριο του 2010.

 

Αντί αυτό  να αποτελέσει βάση για τον  εξορθολογισμό στον σχεδιασμό  της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας,  ρίχνεται από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στον κάλαθο των αχρήστων, ενώ παράλληλα λαμβάνει αποσπασματικές αποφάσεις ερήμην των ΤΕΙ.

 

Η Σύνοδος των Προέδρων  είχε ζητήσει μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πολλά Τμήματα αφού το Υπουργείο Παιδείας όλα αυτά τα χρόνια δεν ενίσχυσε τα ΤΕΙ σε υποδομές και Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

 

Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και δείχνει την απαξίωση στην οποία πλέον θέτει το Υπουργείο Παιδείας τα  ΤΕΙ,  αφού δεν προχωρά  στον διορισμό μελών ΕΠ που έχουν εκλεγεί,  αλλά ούτε και στην συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων.

 

Η ίδια πολιτική γίνεται ολοφάνερη και από το τελευταίο έγγραφο της Υπουργού Παιδείας που ζητά πίστωση για διορισμό 400 μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, τα οποία είναι υπερπλήρη σε μέλη ΔΕΠ,  κατά τρόπο προκλητικό έναντι των ΤΕΙ,  και ζητά μόνον 100 θέσεις ΕΠ για διορισμό στα ΤΕΙ, όταν αυτά παραμένουν απογυμνωμένα από επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, αδύναμα να συνεχίσουν το έργο τους.

 

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται από το γεγονός ότι,  αφού περικόπτει τον αριθμό των εκτάκτων και δεν διορίζει μόνιμο ΕΠ, συγχρόνως      αυξάνει τον αριθμό των εισακτέων σε Τμήματα ΤΕΙ, αναιτιολόγητα .

 

Όλοι αντιλαμβάνονται τι κρύβεται πίσω από αυτή την Πολιτική.

 

Η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου Προέδρων ευρίσκεται στη δυσάρεστη   θέση να καταγγείλει την πολιτική εξαθλίωσης των ΤΕΙ και να συγκαλέσει,   άμεσα, Έκτακτη Σύνοδο Προέδρων προκειμένου να αποφασίσει το κλείσιμο  των Ιδρυμάτων τα οποία όπως προκύπτει από την εφαρμοζόμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας δεν εξυπηρετούν πλέον και την Αποστολή τους, ως        Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 

Η  3-μελής Γραμματεία της Συνόδου

 

Καθ. Σωκ. Ν. Καπλάνης      Καθ. Δημ. Πασχαλούδης        Καθ. Ιωαν. Σταθαράς
Πρόεδρος ΤΕΙ Πατρών    Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Σερρών    Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας

One Comment

  1. sinti

    20/05/2011 at 20:05

    Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, μετά την ομιλία της στη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ

    Η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση. Ήρθε η ώρα για συγκεκριμένες και σαφείς αποφάσεις. Δεν γίνεται να υπάρχουν τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς φοιτητές, όπως δεν γίνεται να υπάρχουν και σχολεία χωρίς μαθητές.

    Υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης και σοβαρής αντιμετώπισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: