«Ποικιλίες φρούτων και λαχανικών (2): Ποικιλίες αμπέλου με σπέρμα» της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου Τεχνολόγου Γεωπόνου

By on 27/02/2018


Βικτώρια:

Σταφύλι μεγάλου μεγέθους,κωνικό ή κυλινδροκωνικό, μέτρια πυκνό. Έχει ρώγα μεγάλη, έως πολύ μεγάλη, σφαιρική ή ελλειψοειδή. Ο φλοιός του είναι ανθεκτικός,παχύ, με κιτρινοπράσινο χρώμα. Η σάρκα του είναι άγευστη, με μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.Γίγαρτα 2-3, ανά ρώγα.

Ποικιλία μέτρια ζωηρή,πολύ παραγωγική(2-3 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό), πρώιμη.Δέχεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας.

Ευδοκιμεί σε βαθιά,δροσερά εδάφη, μέσης συστάσεως, αρδευόμενα.Η παραγωγή ξεπερνά τους 4 τόνους ανά στρέμμα.Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο και τον περονόσπορο. Η βιομηχανική ωρίμανση αρχίζει στα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

Κάρντιναλ:

Σταφύλι μεγάλο, κωνικό, συχνά πτερυγωτό, σχεδόν αραιόραγο.τέλη Ιουλίου έως τα μέσα ΑυγούστουΗ ρώγα του είναι μεγάλη, σφαιρική.Ο φλοιός του μετρίου πάχους χρώματος ερυθρού-ιώδους.Η σάρκα του είναι τραγανή, ανθεκτική. Έχει δροσερή και ευχάριστη γεύση, με άρωμα μοσχάτου.

Γίγαρτα 1-2 ανά ρώγα.Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική(ο καρποφόρος βλαστός φέρει μέχρι και 4 σταφύλια, συνήθως όμως 3), πολύ πρώιμη.Δέχεται βραχύ κλάδεμα.Προσαρμόζεται καλά σε ελαφρά, γόνιμα εδάφη. Αντίθετα, σε ξηρά εδάφη η ποιότητα της παραγωγής είναι χαμηλή.Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο, το μολυσματικό εκφυλισμό και τη φώμοψη.
.
Μοσχάτο Αμβούργου:

Ζωηρό φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στο μολυσματικό εκφυλισμό, τον περονόσπορο και το ωίδιο.Για την αποφυγή της ανθόρροιας, χρειάζεται κορφολόγημα στα 3-4 φύλλα, πάνω από το τελευταίο τσαμπί στην αρχή της άνθησης.

Προτιμά εδάφη βαθιά, δροσερά,θερμών, ξηρών και μη παγετόπληκτων περιοχών.Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, 500γρ.Το κράσί του είναι χωρίς αξιώσεις, αλλά μπορεί να δώσει πολύ καλής ποιότητας αποστάγματα.

 

Σε αναμείξεις μικρής ποσότητας με άλλα κρασιά, μπορεί να βελτιώσει το άρωμά τους.Κατάλληλο για επιτραπέζια χρήση.Λόγω της πολύ γλυκιάς και γευστικής σάρκας, κάθε ρώγα φέρει 2-3 κουκούτσια.

Ριμπιέρ (Ribier)

Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκώνικο, πτερυγωτό, συχνά σύμμετρο, μέτρια αραιό. Ρώγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, σφαιρική. Ο φλοιός του είναι μετρίου πάχους και ανθεκτικότητας, με άφθονη κέρινη ανθηρότητα και χρώμα κυανομελανό. Η σάρκα του είναι ανθεκτική , με πολύ άχρωμο χυμό και χωρίς ιδιαίτερη γεύση.

Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική (2-3 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό). Δέχεται βραχύ κλάδεμα. Αποδίδει ποσοτικά και ποιοτικά σε εδάφη γόνιμα,δροσερά, των θερμών αμπελουργικών περιοχών.Ωριμάζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου

Ιτάλια:

Μεγάλο σταφύλο, κυλινδροκωνικό, μέτριας πυκνότητας. Ρώγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, ελλειψοειδής ή ωοειδής. Ο φλοιός του είναι μέτρια λεπτός, ανθεκτικός, με κίτρινο έως κιτρινόλευκο χρώμα.

Η σάρκα είναι τραγανή, γλυκιά, με χαρακτηριστική μοσχάτη γεύση. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική (1-2 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό). Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο και το βοτρύτη. Βιομηχανική ωρίμανση από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Παρουσιάζει καλή συμπεριφορά στη συντήρηση και στη μεταφορά.

Ροζακί:

Σταφύλι μεγάλο κωνικό, με μέτρια πυκνότητα. Η ρώγα είναι μεγάλη, κυλινδρική ή ελλειψοειδής με χρυσοκίτρινο ή λευκό-κίτρινο χρώμα.Ο φλοιός είναι μετρίως λεπτός, συχνά διαφανής, η σάρκα τραγανή, ανθεκτική, με ευχάριστη γλυκιά γεύση. Έχει 2-3 γίγαρτα ανά ράγα σταφυλιού.

Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, φέρει συνήθως 2 σταφύλια σε κάθε καρποφόρο βλαστό.Προτιμά τα δροσερά, βαθιά, ασβεστολιθικά εδάφη που κρατούν υγρασία, σε λοφώδεις περιοχές.Όταν μορφώνεται σε κρεβατίνα παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία στους μύκητες του ωιδίου. και του περονόσπορου.Παράγει περίπου 4 τόνους/στρέμμα σε παλμέτα, ενώ σε κρεβατίνα η παραγωγή αυξάνεται στους 6-8 τόνους/στρέμμα.Η εμπορική ωρίμανση των σταφυλιών κλιμακώνεται, ανάλογα με την περιοχή και τις καλλιεργητικές επεμβάσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου.Τα σταφύλια αυτής της ποικιλίας παρουσιάζουν μεγάλη ικανότητα για συντήρηση και μεταφορά. Γι; αυτό θεωρείται η καλύτερη ποικιλία εμπορίου.

 

Ενσωματωμένη εικόνα 1

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: