Παρατείνεται η ασφυξία με τις ακατάλληλες υποδομές του ΙΚΑ στην Κοζάνη

By on 12/04/2011

ΙΚΑΤα τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ Κοζάνης θα καλυφθούν με την επικείμενη προκήρυξη των 1.400 γιατρών πανελλαδικά, ωστόσο δεν διαφαίνεται φως στην επίλυση του κτιριακού προβλήματος των ιατρείων του μεγαλύτερου υγειονομικού φορέα.

Πηγή: Πτολεμαίος


Τα παραπάνω προκύπτουν από την χτεσινή επίσκεψη του υποδιοικητή του ΙΚΑ Διονύση Πατσούρη σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, ο οποίος επισκέφτηκε υγειονομικές μονάδες, διοικητικές υπηρεσίες και είχε συναντήσεις με το διοικητικό προσωπικό και με συνδικαλιστές του χώρου.

Το στέλεχος του οργανισμού επισκέφτηκε τα ιατρεία του ΙΚΑ στην Κοζάνη και ερωτηθείς  για την εικόνα που αντίκρισε, παραδέχτηκε ότι «το κτήριο παροχής των υγειονομικών υπηρεσιών δεν πληροί τα στοιχειώδη, χρειάζεται ένα νέο και σύγχρονο κτήριο». Δεν ήταν όμως σε θέση να διαβεβαιώσει αν και πότε θα κατασκευαστεί, καθώς όπως είπε «αυτό δεν είναι πλέον θέμα του ΙΚΑ, αλλά του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος θα προχωρήσει στον ανασχεδιασμό των δομών που χρειάζεται». Γίνεται λοιπόν φανερό, ότι αυτός ο «ανασχεδιασμός» φέρνει νέες μακροχρόνιες καθυστερήσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι το ΙΚΑ που γνώριζε τις ανάγκες του, δεκαετίες τώρα, δεν είχε προχωρήσει σε καμιά σημαντική κτιριακή δομή για τις ιατρικές του υπηρεσίες στο νομό Κοζάνης.

Σχετικά με την Πτολεμαΐδα ο υποδιοικητής υπογράμμισε ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανέγερσης νέου κτηρίου διοικητικών υπηρεσιών σε διαθέσιμο οικόπεδο, για το οποίο ολοκληρώθηκε η μελέτη». Βεβαίως, να σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Σε αντίθεση με τις κτιριακές υποδομές που αναγνωρίστηκε πως δεν είναι καλές, ο Δ. Πατσούρης υποστήριξε ότι «η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στις υγειονομικές υπηρεσίες στο ΙΚΑ Κοζάνης γίνεται πολύ πιο σύντομα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, χωρίς να υπάρχουν ουρές». Βεβαίως, είπε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις σε ειδικότητες, όπως π.χ. οφθαλμιάτρου και άλλες, όπου «παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις».

Διαβεβαίωσε πάντως, ότι «σύντομα θα γίνει η προκήρυξη νέων θέσεων, από τις οποίες θα καλυφθούν τα κενά της Κοζάνης. Οι θέσεις γιατρών πανελλαδικά ανέρχονται σε 1.400».

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ ανέφερε ότι «με την ψήφιση του νέου νόμου δημιουργείται ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος συνενώνει σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη όλες τις δυνάμεις των ασφαλιστικών ταμείων και συγκεκριμένα του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Η χώρα μας διεκδικούσε την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει έναν ασφαλιστικό οργανισμό των μισθωτών (το ΙΚΑ), ο οποίος ταυτόχρονα παρείχε και υπηρεσίες υγείας. Αυτό είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία έπαψε να υπάρχει με την θεσμοθέτηση του προαναφερόμενου νόμου. Νομοτελειακά η εξέλιξη των πραγμάτων όπως είχε εξελιχτεί με το υπάρχον σύστημα, δηλαδή να παρέχει το ΙΚΑ ταυτόχρονα υγειονομικές υπηρεσίες μαζί με τις ασφαλιστικές, οδηγούσε σε μία αδιέξοδη κατάσταση που τελικά απέβαινε σε βάρος της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Θα πρέπει να τονίσω ότι ενώ το ΙΚΑ θα έπρεπε είναι ο εθνικός οργανισμός συντάξεων, είχε αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα με τις υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί, όπως προανέφερα».

Παραθέτοντας κάποια στοιχεία, είπε ότι «για το 2010 επιχορηγήθηκε ο τομέας υγείας με 1 δις. ευρώ περίπου, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί αν δεν υπήρχε αυτό το έλλειμμα, δεν θα έπρεπε να υπάρξει το επώδυνο μέτρο της περικοπής των συντάξεων».

Να συναντηθεί ότι η επίσκεψη του υποδιοικητή του ΙΚΑ που συνοδεύονταν από τον διευθυντή του ιδρύματος κ. Βασιλόπουλο, έγινε στο πλαίσιο των περιφερειακών επισκέψεων σε όλη τη χώρα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: