Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού – 11 Οκτωβρίου

By on 11/10/2019

Η 11η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού.
Πόσο σημασία έχεις όμως αυτή η μέρα επί της ουσίας στον κόσμο μας και πόσο εφαρμόζεται στην πράξη;

Δυστυχώς τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: σύμφωνα με τη UNICEF, τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 5 και 14 ετών δαπανούν 40% περισσότερο χρόνο, ή 160 εκατομμύρια περισσότερες ώρες την ημέρα, σε μη αμειβόμενες οικιακές εργασίες, σε σύγκριση με τα αγόρια της ηλικίας τους. Η ανισότητα αυτή αυξάνεται όσο τα κορίτσια μεγαλώνουν και όσο οι κοινωνικά ανεπτυγμένες χώρες αδιαφορούν δεν κάνουν τίποτα για αυτό.
«Ως αποτέλεσμα, τα κορίτσια θυσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για να μάθουν, να αναπτυχθούν και απλά να χαρούν την παιδική τους ηλικία», ανάφερε η σύμβουλος Φύλων της UNICEF.
Πολύ συχνά ευθύνες ενηλίκων, π.χ. η φροντίδα για μέλη της οικογένειας, επιβάλλονται στα κορίτσια. Εκτός από τις δουλειές του σπιτιού, η έκθεση παρουσιάζει και άλλα προβλήματα, όπως το πρόβλημα της βίας σε γάμους από την παιδική ηλικία, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα η UNICEF αναφέρει:
– Σχεδόν το ένα τέταρτο των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου 70 εκατομμύρια) αναφέρουν ότι ήταν θύματα κάποιας μορφής σωματικής βίας μέχρι τα 15 τους.
– Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1 στα 10) έχουν υποστεί εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις και το 1 στα 3 κορίτσια στην εφηβεία που έχουν ποτέ παντρευτεί ηλικίας 15 έως 19 ετών (84 εκατομμύρια) έχουν πέσει θύματα συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.
– Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες, μέχρι και τα 7 στα 10 κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών, που είχαν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αναζήτησαν ποτέ βοήθεια: πολλά είπαν ότι δεν νόμιζαν πως ήταν κακοποίηση ή δεν το βλέπουν ως πρόβλημα.
– Παγκοσμίως, περισσότερα από 700 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σήμερα, είχαν παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά τους. Περισσότερες από 1 στις 3 (περίπου 250 εκατομμύρια) παντρεύτηκαν πριν τα 15.

Και όλα αυτά εν έτει 2016…

now24.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: