«Ο κηπουρός» Της Βιολέττας Μπούσιου

By on 03/10/2023

Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ, είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του Κοζανίτη συγγραφέα Θανάση Στ. Καρανάνου, συνταξιούχου της ΔΕΗ και απόφοιτου του Τμήματος Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ε.Α.Π. Το βιβλίο του, που  κυκλοφόρησε πρόσφατα  από τις εκδόσεις παρέμβαση, προκαταλαμβάνει θετικά τον αναγνώστη με την  πρώτη ματιά. 

Και αυτό, γιατί το εξώφυλλο του μυθιστορήματός του, στολίζει το εξαιρετικό ζωγραφικό έργο του Κώστα Ντιο, με τίτλο Τοπίο (2000), που συνειρμικά εισάγει τον αναγνώστη στο περιεχόμενο του βιβλίου. Άλλωστε, την γοητεία του πίνακα,  επικυρώνει, άμεσα,   με τις γλαφυρές περιγραφές του φυσικού τοπίου, και η αφηγηματική ικανότητα του συγγραφέα.    

Ο τρόπος γραφής του Θανάση Καρανάνου παραπέμπει σε αστυνομικό μυθιστόρημα,  αφού – παρότι η γραφή του είναι απλή-  ο αναγνώστης διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του, για την έκβαση της υπόθεσης, μέχρι την τελευταία σελίδα.  

Και αυτό συμβαίνει γιατί η παρατηρητικότητα του πρωταγωνιστή, εντοπίζει  συνεχώς  αντικείμενα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης,  διλλήματα που απαιτούν αποφάσεις, συγκρούσεις που διευθετούνται με αμοιβαίους συμβιβασμούς και ανθρώπους που διεκδικούν, άλλοι διακριτικά και άλλοι αδιάκριτα,  τρυφερότητα και αγάπη.  

Η ζωή συμπυκνωμένη λοιπόν, συνδιαλέγεται με το παρόν και το παρελθόν, είτε  με τα χειρόγραφα και τους υπολογιστές, είτε με τα  πολύτιμα αντικείμενα  και τις ανθρώπινες επαφές. Και  πάντα,  με ένα αξιακό σύστημα που γέρνει υπέρ της δικαιοσύνης, μέσα από την συγχώρεση και τον συμβιβασμό. 

Σημειωτέον,  ότι Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ είναι  το δεύτερο πόνημα  του συγγραφέα, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα,  «Η εκδίκηση»,  κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις παρέμβαση. 

Και επειδή το ταλέντο του συγγραφέα αποδείχθηκε ήδη, με τα  δύο του πονήματα, ενώ η εργατικότητα και η τελειομανία του «δεξιού ψάλτη» είναι δεδομένη,  έχω την αίσθηση ότι, εν ευθέτω χρόνο, άλλη μια ιστορία της κατοχής, θα γεννήσει ένα νέο μυθιστόρημα. 

Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ θερμά τον  φίλο Θανάση Στ. Καρανάνο, για το νέο του βιβλίο,   και να του ευχηθώ «καλοτάξιδο!»

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: