Ούρσουλα: Αυτήν ξαναθέλουμε στην Κομισιόν; (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης)

By on 11/04/2024

Η κ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, παραβρέθηκε στο πρόσφατο 15ο Συνέδριο της ΝΔ, χαιρέτησε, εκθειάστηκε και καταχειροκροτήθηκε από την ηγεσία και τους συνέδρους του κόμματος. Μεταξύ άλλων η κ Ο. Φ.Ν. Λάιεν αναφέρθηκε στο θαύμα της οικονομικής μας ανάκαμψης, την αλληλεγγύη προς τους αδύναμους και την Ευρωπαϊκή συνεισφορά το καλοκαίρι του 2023 στις πυρκαγιές (ναϊλί). Λίγο έλειψε πάνω στον ενθουσιασμό της η Ούρσουλα να αξιοποιήσει τον χαιρετισμό ως χρόνο τοποθέτησης και να αναφερθεί στις ανακρίβειες της ΕΛΣΤΑΤ για πληθωρισμό και ακρίβεια, στις συκοφαντίες για την ελευθερία του τύπου, για δήθεν τηλεφωνικές υποκλοπές και διαφθορά, για Τέμπη, αδέκαστη δικαιοσύνη  κ.α. 

   Μέσα από τα πολλά «λιβανιστήρια» ξεχωριστή είναι η τοποθέτηση του «άχρωμου» και άνευ αντικειμένου Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά: «Η Ευρώπη χρειάζεται Ούρσουλα και Κυριάκο». Τον Κυριάκο ίσως υπό προϋποθέσεις στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, την Ούρσουλα που και γιατί;  ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ: 

  -Το σκάνδαλο της Pfizer; Οι αγορές εμβολίων της ΕΕ για τον COVID ερευνώνται. Για το κολοσσιαίο συμβόλαιο, αξίας 20 δισ. ευρώ η πρόεδρος της Κομισιόν διαπραγματεύτηκε μεγάλο μέρος του (πάνω από 4 δις ΕΥΡΩ αχρείαστες δόσεις εμβολίων) κρυφά με τον Μπουρλά, μέσω μυστικών SMS και τηλεφωνημάτων, τα οποία όταν της ζητήθηκαν ισχυρίσθηκε ότι χάθηκαν. Οι Βελγικές δικαστικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα, η οποία πέρασε στα χέρια της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO). Οι εισαγγελείς ερευνούν τους τελευταίους μήνες τη Φον ντερ Λάιεν για ποινικά αδικήματα και, συγκεκριμένα, για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων».

   -Ακόμα υπό έρευνα των εισαγγελικών αρχών είναι και το σκάνδαλο Qatargate. Μια υπόθεση φερόμενης διαφθοράς μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπαλλήλων των θεσμών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

   -Η κ Φον Ντερ Λάιεν στηρίζει μόνιμα Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, είναι το «δεξί χέρι» των ΗΠΑ στο Ουκρανικό,  εγκρίνοντας πολυδάπανους εξοπλισμούς, αποφασίζοντας δεκάδες κυρώσεις στην Ρωσία, που βλάπτουν τα συμφέροντα της Ευρώπης και των λαών της. Ενώ για την εμμονική υποστήριξή της στο Ισραήλ και τους περισσότερους από 30 χιλ. θανάτους παιδιών και άμαχου πληθυσμού, δεν είπε λέξη και επικρίθηκε από πολλούς, ακόμα και από ηγέτες της ΕΕ.

 

   -Τελευταίο «επίτευγμα» της κ Φον Ντερ Λάιεν ο διορισμός του Μάρκους Πίπερ (προηγήθηκαν κι άλλοι σκανδαλώδεις διορισμοί) σε θέση «συμβούλου» για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ με 20.000 ευρώ μηνιαίως, με τετραετές συμβόλαιο συν δυο χρόνια επέκταση. Τέσσερις Επίτροποι – οι Τζ. Μπορέλ, Τιερ. Μπρετόν, Π. Τζεντιλόνι & Νίκ. Σμιντ – με κοινή επιστολή, καλούν την φον ντερ Λάιεν να ξανασυζητήσουν τον διορισμό του Γερμανού Χριστιανοδημοκράτη-κομματικού της φίλου Μάρκους Πίπερ για τη «διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας» επιλογής του. Οι τέσσερις Επίτροποι, Ευρωβουλευτές και  έξι οργανώσεις κατά της διαφθοράς υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε τις υποψηφιότητες για τη θέση του συμβούλου για την ίδια θέση, δύο γυναικών που είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από το Πίπερ. Την Τσέχα ευρωβουλευτή Μαρτίνα Ντλαμπάγιοβα και τη Σουηδέζα Αννα Στέλινγκερ, τα προσόντα των οποίων ήταν τουλάχιστον 30% καλύτερα, από εκείνα του Γερμανού, πρώην ευρωβουλευτή. Οι ευρωομάδες των σοσιαλιστών, των πράσινων και το Renew θα φέρουν άμεσα το θέμα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα καλέσουν την Επιτροπή να διορθώσει την κατάσταση ανακαλώντας τον διορισμό και ανοίγοντας εκ νέου την διαδικασία. Αυτές οι «μικρομεσαίες» παντού φαίνεται να έχουν πολύ «ψωμί» ….

 

   -Ακόμα και μέσα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) από το οποίο προέρχεται η κ Φον Ντερ Λάιεν, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την επανεκλογή της στη θέση Προέδρου της Κομισιόν. Έγινε ολοφάνερο στο πρόσφατο συνέδριο στις 6 & 7 Μαρτίου 2024 στο Βουκουρέστι, όπου ήταν η μοναδική υποψήφια για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν από το ΕΛΚ και δεν είχε την καθολική αποδοχή!       Ο Υ Ρ Σ Ο Υ Λ Α    Ή    Κ Υ Ρ Ι Α Κ Ο Σ ;  ΜΑΚΡΟΝ  ΚΑΙ  ΜΕΛΟΝΙ  ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ …

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: