Οι τιμές στο φετινό πασχαλινό τραπέζι

By on 22/04/2011

 

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑΗ κίνηση στην αγορά της Κοζάνης έχει ξεκινήσει ήδη προκειμένου οι καταναλωτές να αποκτήσουν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.

 

Μπορεί το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού να είναι ελαφρώς φθηνότερο από πέρυσι, σύμφωνα σε στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, μετά από τιμοληψίες που έχει διενεργήσει το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η τσέπη του καταναλωτή δυσχεραίνει  ακόμα περισσότερο φέτος σε σχέση με πέρυσι, για αυτό και ο κόσμος εμφανίζεται συγκρατημένος σε αυτά που αγοράζει.
Πηγή: Πρωινός Λόγος

Η κίνηση στα κρεοπωλεία της Κοζάνης έχει ξεκινήσει ήδη αφού ο παραδοσιακός οβελίας δεν θα λείψει και φέτος από πολλά σπίτια. Η τιμή του εμφανίζεται συγκρατημένη φτάνοντας στην ανώτερη περίπτωση τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ όσο οδεύουμε πως το Μεγάλο Σάββατο τόσο η κίνηση θα κορυφώνεται.Οι κρεοπώλες από την πλευρά τους εμφανίζονται πανέτοιμοι να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με καλό, ντόπιο κρέας.

 

Παράλληλα, αυτό που ακριβαίνει το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού είναι αναμφίβολα και τα οπωροκηπευτικά είδη, τα οποία ναι μεν έχουν διατηρήσει (ή σε πολλές περιπτώσεις ρίξει τις τιμές τους) αλλά ακόμη παραμένουν σε πολύ ακριβά επίπεδα.

 

Από το πασχαλινό τραπέζι δεν θα λείψουν και φέτος τα παραδοσιακά τσουρέκια, ενώ τις ημέρες αυτές οι επιλογές είναι πάρα πολλές σε ζαχαροπλαστεία, φούρνους και σούπερ μάρκετ, για όσους και όσες δεν φτιάξουν μόνοι τους. Οι έμποροι της Κοζάνης εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την κίνηση, λένε πως οι τιμές έχουν διατηρηθεί, σε κάθε περίπτωση, στα περυσινά επίπεδα και εύχονται στον κόσμο καλό Πάσχα. 

 

Αμνοερίφια: Στην ίδια τιμή με πέρυσι

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Κοζάνης κ. Λάζαρο Κυρατσού, η κίνηση έχει ξεκινήσει, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας. «Σιγά – σιγά ο κόσμος βγαίνει και κάνει τις αγορές του. Έχουμε ήδη αρκετές παραγγελίες για το Πάσχα. Οι συνάδελφοι είναι πανέτοιμοι. Σφάζουν συνέχεια από το Σαββατοκύριακο μέχρι και σήμερα, και το σφαγείο της Κοζάνης δουλεύει ανελλιπώς. Ο κόσμος της Κοζάνης θα φάει ντόπια κρέατα, ντόπιο ελληνικό αρνί». Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Κυρατσούς αναφέρει πως βρίσκονται στα περυσινά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, επεσήμανε πως πέρυσι το αρνί και το κατσίκι πωλούνται από 9.20 μέχρι 9,50 ευρώ το κιλό και φέτος το αρνί και το κατσίκι πωλείται από 9.30 – 9.50 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ το κιλό στην ανώτατη περίπτωση. Επίσης, δεν φαίνεται να προκύπτει διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την τιμή μεταξύ αρνιού και του κατσικιού. Ο ίδιος εφιστά την προσοχή στον κόσμο να προσέχει τι κρέας παίρνει: «Τα αμνοερίφια που αγοράζει πρέπει να έχουν την ειδική πράσινη σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ», αφού στην αγορά κυκλοφορούν και αμνοερίφια από τη Ρουμανία αλλά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη». Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και φυσικά το Μεγάλο Σάββατο όπου η πλειονότητα του κόσμου θα αγοράσει το πασχαλινό του αρνί.

 

Σαλάτες και φρούτα

 

Οι σαλάτες δεν μπορούν να λείψουν από το πασχαλινό τραπέζι όπως και κάποια βασικά φρούτα. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά  ο μανάβης στην πλατεία Λασσάνη κ. Κωνσταντίνος Σπάνος: «Υπάρχει κάποια σχετική κίνηση και ο κόσμος έρχεται σιγά – σιγά και παίρνει τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι παίρνουν ποσότητες, αλλά αναμένουμε πως σήμερα και αύριο η κίνηση θα κορυφωθεί». Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο ίδιος αναφέρει πως οι τιμές φέτος είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, μπορεί και λίγο χαμηλότερα. Οι τιμές ποικίλουν από μανάβικο σε μανάβικο, αλλά σε αρκετά είδη παραμένουν πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα. Σαφώς μπορείτε να προμηθευτείτε οπωροκηπευτικά από τα σταντ μαναβικής στο σούπερ μάρκετ, όπως και από τη λαϊκή αγορά. Ενδεικτικά, οι τιμές στα μανάβικα της Κοζάνης, σε βασικά είδη, έχουν ως εξής:

 

Ντομάτες (1 κιλό)                                     2,80 ευρώ
Αγγουράκια (το τεμάχιο)                        0,80 ευρώ
Κρεμμυδάκια (φρέσκα, το ματσάκι)            0,80 λεπτά
Μαρούλι (1 κιλό)                                    2,50 ευρώ
Φράουλες (το κουτί)                                    2 ευρώ
Πορτοκάλια (1 κιλό)                                    1,50 ευρώ
Μήλα (1 κιλό)                                                2,50 ευρώ
Πατάτα (1 κιλό)                                    1,30 ευρώ
Κρεμμύδια (1 κιλό, ξερά)                        1,40 ευρώ
Πιπεριές (1 κιλό)                                    3 ευρώ, 3,50 ευρώ

 

Οι τιμές στα τσουρέκια

 

Οι τιμές στα πασχαλινά τσουρέκια φέτος παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Χαρακτηριστικά ένα τσουρέκι του μισού κιλού (400 γραμμάρια) στο φούρνο του Αχιλλέα Κακαλέ στην Κοζάνη, κοστίζει 4 ευρώ, ενώ σε άλλο φούρνο είδαμε τσουρέκι του κιλού να πωλείται στα 10 ευρώ. Για κάποιον που θέλει τσουρέκι με σοκολάτα θα βρει γύρω στα 5 ευρώ το μισό κιλό, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως από φούρνο σε φούρνο και από ζαχαροπλαστείο σε ζαχαροπλαστείο οι τιμές διαφέρουν. Ενδεικτικά οι τιμές έχουν:

 

Τσουρέκι (400 gr)                                     4 ευρώ
Τσουρέκι (400 gr – γεμιστό)                        5 ευρώ
Τσουρέκι (1 kg)                                    9-10 ευρώ

 

Διακοσμητικά και λαμπάδες

 

Η καθιερωμένη πασχαλινή λαμπάδα αγοράζεται κάθε χρόνο από τον νονό στο βαφτιστήρι του, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αγοράζουν και κάποια πασχαλινά διακοσμητικά για το σπίτι. Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πλόσκας, ιδιοκτήτης καταστήματος εποχικών ειδών, αναφέρει πως: «Οι τιμές φέτος είναι πάρα πολύ λογικές. Έχουμε πιέσει όλοι το κέρδος. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κεριά, οι τιμές τους φέτος είναι 25% με 30% χαμηλότερες. Η κίνηση είναι υποτονική αλλά πιστεύω πως σε αυτές τις δύο τελευταίες ημέρες που απομένουν ο κόσμος θα ανάψει ένα κεράκι, κάνοντας και τις ευχές για καλύτερες ημέρες. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε την κίνηση που πρέπει να έχουμε».

 

Ο ίδιος προσθέτει πως οι νονοί τις ημέρες αυτές παίρνουν τη λαμπάδα για το «κουμπαρούλι» τους και για τα μεγαλύτερα παιδιά κοιτούν –λόγω και της οικονομικής κρίσης- επιλέγουν να παίρνουν ό,τι πιο οικονομικό και απλό για τα βαφτιστήρια τους. Μια απλή λαμπάδα του μισού μέτρου κοστίζει στα 0.50 λεπτά και οι πιο περίτεχνες και στολισμένες φτάνουν και τα 20 ευρώ. Δεν λείπουν όμως και κάποια διακοσμητικά για το σπίτι ή για δώρο όπως αυγοθήκες, κότες και πολλά άλλα. «Με λίγη καλή θέληση, διάθεση και όρεξη μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα», καταλήγει ο ίδιος ευχόμενος παράλληλα σε όλο τον κόσμο καλό Πάσχα. Ενδεικτικά ορισμένες τιμές έχουν ως εξής:

 

Λαμπάδα (λευκή, 50cm)                                                             0,50 ευρώ
Λαμπάδα χρωματιστή (απλή)                                                            1.50 ευρώ
Λαμπάδες με λουλούδια                                                             από 3 ευρώ
Λαμπάδες με παιχνίδια, διακοσμητικά, χειροποίητες             έως 20 ευρώ
Καλάθι με τέσσερα αυγά                                                            από 4 ευρώ
Αυγουλάκια διακοσμητικά                                                            από 0.30 ευρώ

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: