«Να ανατρέψουμε την κοινωνική παλινδρόμηση»

By on 21/05/2011

ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣΙδιαίτερα επικριτικός για την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά θέματα και στον τομέα της οικονομίας, καθώς και για τις προωθούμενες αποφάσεις της για τη ΔΕΗ, εμφανίστηκε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο «Ερμιόνιον» ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος που βρέθηκε στην Κοζάνη για τη χθεσινοβραδινή ημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης.

Πηγή: Πρωινός Λόγος


Έχοντας δίπλα του τον συνεργάτη του Διονύσιο Τεμπονέρα, γιο του αείμνηστου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για μια σειρά ζητημάτων με κυρίαρχα εκείνα που αφορούν σε ασφαλιστικό και συντάξεις των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων κάλεσε τους νεότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να φροντίσουν πολύ το θέμα της εξασφάλισης σύνταξης, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για το μέλλον, ενώ υπογράμμισε πως μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει «πολύ μεγάλες συνέπειες» για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, δηλώνοντας «κρατικιστής», ενώ μίλησε για «ζοφερή εξέλιξη στην αγορά εργασίας», καθώς «η διόγκωση της ανεργίας θα επιτείνει δραματικά το πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία», όπως σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στο μνημόνιο και τόνισε σχετικά: «Και η   τρίτη   και η   τέταρτη   επικαιροποίηση   του   Μνημονίου  ττροβλέπουν   νέα απομείωση των συντάξεων, αρχής γενομένης από τις επικουρικές, αν οι Αναλογιστικές μελέτες   των   Επικουρικών   Ταμείων   δείξουν   ότι   δεν   συγκρατείται   παραπάνω δημοσιονομικός κανόνας μέχρι ίο 2060. Η πέμπτη -και όπως αναμένεται χειρότερη- εκδοχή του Μνημονίου φοβούμαστε ότι θα επιβάλλει περαιτέρω ακρωτηριασμούς σε ένα συνταξιοδοτικό Σύστημα εξισώνοντας προς τα κάτω όλες τις συντάξεις, ώστε να τηρηθεί το παραπάνω δημοσιονομικό υπερ~ Σύνταγμα.

Οι ρυθμίσεις αυτές καταλύουν το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου που οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων πολλών δεκαετιών και επαναφέρουν την κοινωνία σε συνθήκες προδημοκρατικής εποχής, Σε συνάρτηση, μάλιστα, με την παντελή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και της συλλογικής προστασίας, το Εργατικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο μεταλλάσσονται αργά, αλλά σταθερά, σε Δίκαιο του Επιχειρείν. Με αυτόν τον τρόπο ο Νομικός Πολιτισμός, ως κεκτημένο του δημοκρατικού πολιτεύματος και ως αποστασιοποίηση της Κοινωνικής Δημοκρατίας, καταργείται, η Κοινωνία ρηγματώνεται και η ταξική της σύνθεση επιδεινώνεται.

Καθήκον όλων μας είναι να ανακόψουμε με κάθε νόμιμο μέσο αυτή την κοινωνική και δημοκρατική αταβιστική παλινδρόμηση…»..

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: