Μουσείο Γούνας στην Καστοριά

By on 19/06/2011

AΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΠΑΣΑΡΑΤο «πράσινο φως» για να προχωρήσει η ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013» πήρε από το Yπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού η δημιουργία του πρώτου Μουσείου Γούνας στην Ελλάδα.

 

Το Μουσείο θα δημιουργηθεί  στην Καστοριά, την πόλη με τη μακραίωνη παράδοση στον τομέα της γουνοποιίας, και θα στεγαστεί σε παλαιό αρχοντικό που πρόκειται να αναπαλαιωθεί για το σκοπό αυτόν.

 

 

Πηγή:agelioforos.gr

 

Το ΥΠΠΟΤ έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου με τίτλο «Αναπαλαίωση Αρχοντικού Μπασάρα – Δημιουργία Μουσείου Γούνας» και φορέα το δήμο Καστοριάς, μετά την ομόφωνη έγκρισή του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ολες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με την εποπτεία της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 

Στην αναγκαιότητα ίδρυσης ενός μουσείου με εκθέματα από την πορεία της γουνοποιίας αναφέρεται ο δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης. «Πρόκειται για ένα εγχείρημα που προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε από το 2000», λέει. Ο ίδιος ελπίζει ότι το Μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του το αργότερο σε τρία χρόνια, αρκεί, όπως λέει, να προχωρήσει ομαλά η ένταξή του στο ΕΣΠΑ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας.

 

Το Αρχοντικό Μπασάρα, περίφημο δείγμα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, θα στεγάσει το νέο Μουσείο, αφού προηγουμένως υλοποιηθεί το έργο αναπαλαίωσής του. Το κτίσμα στη λιθόστρωτη οδό Βυζαντίου στο Ντολτσό έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΥΠΠΟΤ και χαρακτηρίστηκε μνημείο. Το Αρχοντικό χτίστηκε το 1750 και αρχικά ήταν τριώροφο. Ο τρίτος όροφος κατέρρευσε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το κτίσμα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και πολλές φορές η τοπική κοινωνία έκανε λόγο για απειλή κατάρρευσης. Το έργο της αναπαλαίωσής του θα οδηγήσει στη διάσωση ενός σημαντικού δείγματος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οπως τονίζει ο δήμαρχος, κ. Χατζησυμεωνίδης, με τη δημιουργία του Μουσείου Γούνας «το σημαντικό αυτό αρχοντικό όχι μόνο θα διασωθεί, αλλά θα αποκτήσει και συγκεκριμένη χρήση, θα πάρει νέα ζωή».

 

Η γουνοποιία έχει διαδρομή πάνω από πέντε αιώνες στην Καστοριά. Σε αυτήν βασίστηκε επί μακρόν η τοπική οικονομία. Χιλιάδες κάτοικοι της Καστοριάς και της γειτονικής Σιάτιστας ασχολήθηκαν με την επεξεργασία και το εμπόριο της γούνας, σε κάποιες εποχές, μάλιστα, με ιδιαίτερα προσοδοφόρα αποτελέσματα. Παρά την κρίση που πέρασε ο κλάδος τις τελευταίες δεκαετίες, κατάφεραν να διασωθούν αρκετές παλαιές επιχειρήσεις, ενώ τελευταία δημιουργούνται και νέες, χάρη κυρίως στο άνοιγμα δύο νέων αγορών, της Ρωσίας και της Κίνας.

 

Οπως εξηγεί ο κ. Χατζησυμεωνίδης, στο νέο Μουσείο θα φιλοξενηθούν εργαλεία, παλιές μηχανές και άλλα εκθέματα που θα αφηγούνται την ιστορία της γουνοποιίας στην Καστοριά και τη Σιάτιστα.

 

Ο προϋπολογισμός του έργου (αναπαλαίωση και μουσειολογική μελέτη) θα φτάσει τα 2.000.000 ευρώ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: