Μεσόβουνο:Χειρονομία αγάπης και εκτίμησης από τον Πρόξενο της Ρωσίας

By on 25/02/2011

ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΣε ένα άλλο επίπεδο περνούν πλέον οι σχέσεις της περιοχής της Εορδαίας με την Ρωσία έχοντας όμως ως βάση τους κοινούς αγώνες για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, που σφραγίστηκαν με τη θυσία  των τριών σοβιετικών στρατιωτών στο Μεσόβουνο τη μνήμη των οποίων τίμησαν  προχθές οι τοπικές αρχές και ο Αντρέι Ποπώφ, ο Ρώσος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή:Πρωινός Λόγος


Οι κοινοί αγώνες των δύο λαών στο διάβα της ιστορίας, αλλά και η αντίσταση που πρόβαλαν ενάντια στο φασισμό και στις επεκτατικές βλέψεις του Χίτλερ δημιούργησαν ακατάλυτους ηθικούς και  ιστορικούς δεσμούς, οι οποίοι σήμερα προσλαμβάνουν άλλο χαρακτήρα και εκτείνονται στο επιχειρηματικό πεδίο και στον τομέα εξαγωγής,αφού ήδη  οπωροκηπευτικά  προϊόντα   και φρούτα κατακτούν την Αγορά  της Ρωσίας.  Το ενδιαφέρον του Ρώσου προξένου εκδηλώθηκε και με μία χειρονομία προσφέροντας το ποσό των 1000 Ευρώ για την ανέγερση του ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μεσοβούνου

Σε δηλώσεις του ο Αλεξέι Ποπώφ τόνισε ότι το τρισάγιο  στους τρείς Σοβιετικούς στρατιώτες – Αλεξέι, Αντρέι, Ρουμπέν- εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  με αφορμή την «ημέρα του υπερασπιστή της πατρίδας» που τιμάται στη Ρωσία στις 23 Φεβρουαρίου στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ναζισμού και έπεσαν στα πεδία των μαχών για ειρήνη και εθνική ανεξαρτησία.

Οι τρεις στρατιώτες του Σοβιετικού στρατού μετά την απόδραση τους  στις αρχές του ’40 από στρατόπεδο συγκέντρωσης έφθασαν στο Μεσόβουνο και μυήθηκαν στις αρχές της αντιστασιακής οργάνωσης «Ελευθερία»,  πολεμώντας μαζί με τους έλληνες συντρόφους τους  ενάντια στη κατοχική  βαρβαρότητα. Κάποια στιγμή στη διαδρομή μεταξύ Μεσοβούνου και Πύργων εκτελέστηκαν από τους γερμανούς στρατιώτες.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων ο κ. Ποπωφ αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι παρά τις  οικονομικές δυσκολίες σε παγκόσμια κλίμακα και τις αλλαγές προσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει σύμφωνη γνώμη του κόσμου υπέρ της ανάπτυξης των ρωσσο-ελληνικών σχέσεων και οι εμπορικοί δεσμοί θα διατηρηθούν.

Μιλώντας  ο Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Εορδαίας, είπε ότι από την εκδήλωση αυτή αναδύεται το μήνυμα του κοινού αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και περιφρούρησής τους,  ώστε να μην επαναληφθούν τα τραγικά γεγονότα του 1941- 1944, όπως και το να αποδίδεται πάντα η οφειλόμενη τιμή στα θύματα που πλήρωσαν με την ζωή τις αξίες και τα οράματα για έναν ειρηνικό κόσμο.

Εξήρε τη χειρονομία της προσφοράς  του  φίλου και «συναγωνιστή Αλεξέι σε θέματα ιστορικής μνήμης» που εξέπληξε την κοινωνία ερμηνεύοντας την και ως κίνηση αγάπης από πλευράς της ρωσσικής δημοκρατίας προς τον Ελληνικό λαό για να προσθέσει ότι «μπορούμε πέραν και έξω από τις πολιτικές σχέσεις να βοηθήσουμε την περιοχή στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο λαών».

Σύντομα την περιοχή Βερμίου αναμένεται να επισκεφθεί ο εμπορικός ακόλουθος της Ρωσικής πρεσβείας στην Θεσσαλονίκη.

Παρόντες στην εκδήλωση μνήμης ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Εορδαίας, Γιώργος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεσοβούνου, κ. Τσιαΐδης και κάτοικοι του χωριού

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: