Μειώθηκαν από 1/1/11 οι τιμές στα φάρμακα

By on 07/01/2011

 

farmakaΣε  εξέλιξη οι συζητήσεις των φαρμακοποιών με το Υπουργείο Υγείας  για το λεγόμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ενώ αναζητείται η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, τα φάρμακα στην Ελλάδα πωλούνται από την αρχή του έτους κατά 4,5% φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που ανακουφίζει κάπως το ευρύ κοινό.

Ειδικότερα, από 1/1/11 με την εφαρμογή ΦΠΑ 6,5% στα φάρμακα (από το 11% που ήταν), η τελική τιμή στον καταναλωτή μειώθηκε κατά 4,5%.

Πηγή:Πρωινός Λόγος

Ο Στέργιος Βελονάς, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και στις διαπραγματεύσεις που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  με το Υπουργείο Υγείας: «Στις 3 Ιανουαρίου έγινε μια γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου παρουσιάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Υγείας  για το σύνολο των μέτρων στο φαρμακευτικό επάγγελμα. Υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία συγκλίνουμε με το Υπουργείο».

Πρωταρχικό σημείο συνέχειας του διαλόγου με το Υπουργείο είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις με το Yπουργείο Υγείας και μόνο. «Ο λόγος είναι ότι τα φαρμακεία είναι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και όχι εμπορικά καταστήματα». Σημείο τριβής με το Yπουργείο είναι η θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι ποσοστό 7% ανάλογα με τον τζίρο, ενώ τα φαρμακεία ζητούν 8%. «Βασική προϋπόθεση ωστόσο για να ισχύσει αυτό, είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή», σημειώνει ο κ. Βελονάς, ενώ προσθέτει πως αυτό προϋποθέτει την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, ένα ακόμη αίτημα των  φαρμακοποιών  είναι, προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδο των νέων συναδέλφων τους στο επάγγελμα, να συστεγάζονται με τους παλιούς. Όπως αναφέρει ο κ. Βελονάς, μπορούν να λειτουργήσουν και συνεταιρικά, ενώ τονίζει πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άνεργοι φαρμακοποιοί. Παράλληλα, προσθέτει πως δεν μπορεί να γίνει αύξηση του αριθμού των φαρμακείων στη χώρα μας, λέγοντας πως ο αριθμός τους είναι ήδη πολύ μεγάλος, πράγμα που αναγνωρίζει και το Υπουργείο, αφού, αναλογικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος. Παράλληλα προσθέτει πως «αυτή τη στιγμή ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει ένα φαρμακείο ανά 1.500 άτομα και εμείς δεν θέλουμε να τροποποιηθούν τα πληθυσμιακά αυτά κριτήρια».

Για το κλειστό επάγγελμα και τα Σάββατα

«Εμείς δε  θεωρούμε πως είμαστε κλειστό επάγγελμα αλλά ανοιχτό, με περιορισμούς  που έχουν θεσπιστεί από την Ε.Ε. για να υπάρχει ένα μέτρο» προσθέσει ο ίδιος  αναφερόμενος στο κλειστό επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τον κλάδο είναι η λειτουργία του 20% των φαρμακείων και το Σάββατο, κάτι ωστόσο που ισχύει ήδη σε επίπεδο Νομού Κοζάνης. Ο κ. Βελονάς, ωστόσο, δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο να ανοίξουν όλα τα φαρμακεία και το Σάββατο.


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: