Λύση για το περιβάλλον η ηλεκτροκίνηση- Στην Κοζάνη η “ελληνική πρίζα”

By on 12/06/2011

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΤο ΕΛΙΝΗΟ είναι μεταξύ των φορέων που συμμετέχει στο πρόγραμμα Green eMotion, που προβλέπει τη δημιουργία σημείων φόρτισης σε όλη την Ευρώπη, ώστε ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να μπορεί, όταν ταξιδεύει σε άλλη χώρα, να το φορτίζει κατά μήκος του οδικού της δικτύου, κάνοντας χρήση του συμβολαίου που έχει με την εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας διαμονής του.

 

Πηγή:makthes

 

Συνολικά προβλέπεται να δημιουργηθούν 10.000 “πρίζες” στις πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων 3.600 στη Βερολίνο, 1.000 στη Βαρκελόνη, τη Μαδρίτη και τη Μάλαγα.

 

Στην Ελλάδα θα εγκατασταθούν μόλις 20 σταθμοί φόρτισης για την εξυπηρέτηση 15 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και μάλιστα όχι σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο αλλά στην Κοζάνη. Η πόλη επιλέχθηκε κυρίως για συμβολικούς λόγους, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για “πράσινη ανάπτυξη” στο λιγνιτικό κέντρο της χώρας, αφού επί της ουσίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν ούτε στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και έχει ως σκοπό την καταγραφή πανευρωπαϊκών στοιχείων για τις αποστάσεις που διανύει κατά μέσον όρο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ώστε να προκύψει ο αριθμός των σταθμών φόρτισης που απαιτούνται για την κάλυψη του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου.

 

Μέχρι το 2013 το ΕΛΙΝΗΟ προβλέπει “εισβολή” των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά, “και στην ελληνική, εφόσον εξορθολογιστούν οι φορολογικοί συντελεστές”, τονίζει ο κ. Νέγκας.

2 Comments

  1. mmingos

    12/06/2011 at 22:52

    Καταπληκτικό ! Για φανταστείτε τι θα γίνει αν περάσουμε στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σιγά σιγά. Είναι πραγματικά μεγάλη μεθοδευμένη σπατάλη να βασιζόμαστε στο πετρέλαιο και στη βενζίνη όταν μπορούμε με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας να έχουμε πρακτικά άπειρη ενέργεια για όλες μας τις συσκευές, βασισμένη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γιατί άραγε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν έχει ήδη κατακλύσει την αγορά ?

  2. giorgosts

    13/06/2011 at 05:18

    1. Γιατί είναι ακριβότερο (τουλάχιστον διπλάσιο) και χρειάζεται αλλαγή μπαταριών κάθε 2 έτη. (Αυτό που εννοεί το άρθρο “εξορθολογισμό των φορολογικών συντελεστών”, είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι αφορολόγητα για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα συμβατικά). Οι μπαταρίες δε παράγουν μεγάλες ποσότητες τοξικών και διαβρωτικών αποβλήτων.

    2. Δεν είναι 100% σίγουρο πως το ηλ. αυτοκίνητο είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον, απλά μεταφέρουμε τη μόλυνση από την εξάτμιση στην καμινάδα. Τα πάντα εξαρτώνται από το συντελεστή απόδοσης του κινητήρα του αυτοκινήτου προς το συντελεστή απόδοσης του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής. Στην Ελλάδα τα εργοστάσια είναι τεχνολογίας πεντηκονταετίας, και καίνε φτωχό καύσιμο (λιγνίτη). Επιπλέον η χώρα είναι ελλειμματική σε ηλεκτρικό, και τυχόν μετατροπή των αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά θα απαιτούσε την κατασκευή περισσότερων εργοστασίων.

    3. Όσο για τις ανανεώσιμες, δεν μπορούν να προμηθεύσουν μεγάλες ποσότητες ηλ. ενέργειας και σε συνεχή βάση. Μόνο σαν συμπληρωματικές πηγές σε ώρες αιχμής.

    4. Ας μη γελιόμαστε, για το μεγάλο κόστος των μετακινήσεων με αυτοκίνητο είναι υπεύθυνο το ίδιο το κράτος με την υπέρογκη φορολογία στα καύσιμα. (Γιατί δεν ξέρει από που αλλού να μαζέψει λεφτά). Ακόμη και να υποθέσουμε πως αλλάζουμε όλοι το αυτοκίνητό μας με ηλεκτρικό, αυτοί θα βρούνε πάλι τον τρόπο να μας φορολογήσουν για να μη δούμε χαΐρι.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: