«Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Εορδαίας»: Άρθρο του Δημήτρη Σιδηρόπουλου

By on 16/09/2023

Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα. (;)*

Κώστας Βάρναλης

Οι τελευταίες εβδομάδες είναι τραγικές με πολύ πυκνά και δυσάρεστα γεγονότα που δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε καν: Τί γίνεται, που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Πυρκαγιές, πλημμύρες, δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά μπροστά στην κάμερα. 

Επειδή σε λιγότερο από ένα μήνα γίνονται Δημοτικές Εκλογές και στον Δήμο Εορδαίας ας επικεντρωθούμε λίγο στο Δήμο μας. Τηρουμένων των αναλογιών δεν είμαστε τόσο χάλια όσο άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. η Θεσσαλία. Αλλά και αυτοί, πριν τις καταστροφές, ήταν σχετικά καλά. Άρα, καλομελέτα και έρχεται; Ή μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Aς ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι ο βασικός πλούτος της χώρας μας, που πρέπει να προστατευτεί και να ενισχυθεί είναι η ζωή και η υγεία της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού. Ένας από τους βασικούς κύριος τρόπους υπεράσπισης της ζωής και της υγείας είναι τα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά μέτρα. Να καταπολεμήσουμε κυρίως με μέτρα πρόληψης τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Αυτό όμως προϋποθέτει μελέτες και έργα που για την πολιτική  της κυβέρνησης και του συνδυασμού Ενωμένη Εορδαία είναι κόστος και αυτοί κάνουν εδώ και χρόνια κάνουν ‘οικονομία’. Μετά από πολλά χρόνια μπήκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Εορδαίας 750.000 € για «Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων στο Δ.Δ. Πτολεμαΐδας» (ήταν πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών), όπως φαίνεται υπό δημοπράτηση, αλλά δεν έχουμε νέα του. Πότε θα κατασκευαστούν τα έργα και πότε θα προστατευτούμε;

Η Πτολεμαΐδα χτισμένη οριζόντια με πολύ μικρές κλίσεις έχει ιστορικό πλημυρών που θυμούνται πολλοί κάτοικοί της και έχει επίσης πολλά μπαζωμένα ρέματα.

Πρόσφατα γράφτηκε σε ΜΜΕ:

Όταν το 1978 έγινε ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης και όλοι μιλούσαν για καταστροφές και θεομηνίες, βγήκε μπροστά ο αείμνηστος καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος και είπε «χρειαζόμαστε γερές κατασκευές». Δεν μίλησε για θεομηνίες, δεν μίλησε για το μεγάλο μέγεθος σεισμού, δεν μίλησε για την ένταση του σεισμού, δεν μίλησε για σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Μίλησε για την ανάγκη προστασίας. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν γερές κατασκευές. Έτσι η χώρα μας απέκτησε αντισεισμικό κανονισμό.

Τα φυσικά φαινόμενα αντιμετωπίζονται μόνο με έργα υποδομής, με κανονισμούς και κυρίως με εφαρμογή όλων των τεχνικών προβλέψεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα ξαναζούμε το ίδιο δράμα που ξαναζεί σήμερα η Θεσσαλία (και πριν 3 χρόνια έζησε το ίδιο δράμα).

Υ.Γ. Η Ολλανδία βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, αλλά εκεί δεν πνίγονται… κάτι κάνουν διαφορετικά…

Κάνουμε επίσης ένα ρητορικό ερώτημα: Για την αντιπυρική προστασία τι ακριβώς προβλέπεται από τον Δήμο μας; Υπάρχει σχεδιασμός; Επαρκεί η χρηματοδότηση; Οι προσλήψεις συμβασιούχων που έγιναν μια ανάσα πριν την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στη βάση ποιου σχεδιασμού έγιναν;

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση αν και όταν πρόκειται να αποζημιώσει πληγέντες συμπολίτες μας καθυστερεί απελπιστικά. Για παράδειγμα αυτές τις μέρες των μεγάλων καταστροφών δημοσιεύτηκαν τρείς υπουργικές αποφάσεις για αποζημιώσεις καταστροφών που έγιναν μεταξύ των ετών 2020-2022. Πιο συγκεκριμένα:

ΥΑ της 7/9/2023 για πλημύρες της 17-20/9/2020 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας

ΥΑ της 6/9/2023 για πλημύρες της 17-20/9/2020 στην Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό Βόλου

ΥΑ της 7/9/2023 για πλημύρες της 14/8/2022 στο Βόλο.

Ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Βάρναλης, σε ένα από τα δημοφιλέστερα ποιήματα του «Οι Μοιραίοι», από όπου δανειστήκαμε τους στίχους του τίτλου γράφει:

-Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!

-Φταίει ο Θεός που μας μισεί!

-Φταίει το κεφάλι το κακό μας!

Ποιος φταίει; Ποιος φταίει;

Αυτή τη περίοδο μας δίνεται μια ευκαιρία, να δώσουμε ουσιαστική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή. Σε λιγότερο από έναν μήνα θα κληθούμε να ψηφίσουμε τον επόμενο δήμαρχο Εορδαίας ανάμεσα σε δύο συνδυασμούς:

Ο πρώτος με τον σημερινό Δήμαρχο και υποψήφιο Παναγιώτη Πλακεντά και την παράταξη του, ένα συνονθύλευμα υποψηφίων, έχει ήδη δώσει εξετάσεις και απέτυχε στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Είναι πιστός εφαρμοστής των κυβερνητικών εντολών και μερικές φορές της ξεπερνάει από την άσχημη πλευρά. Αντί να διεκδικεί χρήματα από το κράτος μας φορολογεί ανελέητα και μάλιστα περισσότερο απ’ όσο ζητούν οι κρατικές οδηγίες, όπως φαίνεται από την σελίδα 5 της απόφασης 2/2023 του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί αναφέρεται ότι στα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα (πρόσθετη φορολογία μας δηλαδή), η ΚΥΑ προβλέπει 1.766.250,11 €, ενώ ο νυν δημοτική αρχή προβλέπει 2.365.590,00 €, δηλαδή 33,93% παραπάνω απ’ όσο προβλέπει η κυβέρνηση. 

Ο δεύτερος η Λαϊκή Συσπείρωση με υποψήφιο δήμαρχο τον Πέτρο Ταταρίδη. Οι υποψήφιοι του έχουν δώσει εξετάσεις,  πέτυχαν στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Γνωστοί για τους αγώνες που έχουν δώσει και για τους συναδέλφους τους αλλά και ενάντια σε κάθε αδικία. Για την αλληλεγγύη που έχουν εκδηλώσει έμπρακτα σε αυτούς που το χρειάστηκαν. Τώρα, μπροστά στα δύσκολα που έρχονται θα χρειαστούμε τέτοιους αγωνιστές δημοτικούς συμβούλους, ασυμβίβαστους που με ανιδιοτέλεια θα υπερασπιστούν τον τόπο μας.

Το βασικό ερώτημα στις εκλογές της 8/10/2023 είναι: 

Θέλουμε για δημοτική αρχή  πειθήνια στη κυβέρνηση, υπερασπιστή των μεγάλων συμφερόντων  και ή θέλουμε μια δημοτική αρχή αγωνιστική, που θα παλέψει για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας; 

Είναι όμως γνωστό ότι αν παλεύεις μπορεί να κερδίσεις. Αν δεν παλεύεις, χάνεις σίγουρα. Την απάντηση θα την δώσουμε στις κάλπες του Δήμου Εορδαίας στις 8 Οκτώβρη. 

*Το ερωτηματικό προστέθηκε από εμένα:  γιατί πρέπει να απαντήσουμε: θα περιμένουμε ένα θάμα; Ή θα πάρουμε τις τύχες  μας στα χέρια μας. Εγώ προτείνω το δεύτερο.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δημήτρης Σιδηρόπουλος

Πολιτικός Μηχανικός 

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Εορδαίας

16/09/2023

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: