Λαϊκή συνέλευση στη Μαυροπηγή για το θέμα της μετεγκατάστασης

By on 16/05/2011

ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ’ αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι Κάτοικοι της Μαυροπηγής μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΔΕΗ, περιμένοντας με αγωνία να γίνουν επιτέλους τα λόγια πράξη και να προχωρήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του οικισμού, γιατί πλέον οι συνθήκες διαμονής στο χωριό ολοένα και χειροτερεύουν, ενώ οι δραστηριότητες της ΔΕΗ ,όπως και το ρήγμα, που έχει γίνει μόνιμος εφιάλτης,διαρκώς επεκτείνονται.
Πηγή:Γραμμή

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς την κήρυξη μετεγκατάστασης, αλλά και ο χώρος υποδοχής του νέου οικισμού, αποτέλεσαν τα μοναδικά θέματα συζήτησης στην έκτακτη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων το απόγευμα της Κυριακής στο Κέντρο Νεότητας του χωριού, όπου κλήθηκαν και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, οι βουλευτές, κ.κ. Αθανασιάδης, Βλατής και Παπαδόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ Α.Ε., που έχει αναλάβει την εκπόνηση μελετών για το νέο οικισμό.

Απ’ ότι διαπιστώθηκε, η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και δεν μένει παρά να ξεκινήσουν σε μια άλλη μορφή διεκδίκησης, ακόμα και με καθόδους στην Αθήνα, κάτι που ωστόσο μένει πίσω χρονικά, μετά και από τη δέσμευση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ, κ. Αθανασιάδη, ότι σε ένα δεκαπενθήμερο  θα προσκομίσει ο ίδιος τα έγγραφα για την κήρυξη μετεγκατάστασης του οικισμού.

Στην ενημέρωση που έκανε προς τους κατοίκους ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής -που συγκάλεσε και τη συνέλευση- κ. Αναστάσιος Εμμανουήλ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του την περασμένη Τρίτη στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε πως δεν έχουν γίνει αποδεκτές στο σύνολό τους οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν ως προς τους κτηματογραφικούς πίνακες, οπότε εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσει ο έλεγχος των ενστάσεων από την υπηρεσία και έτσι σύμφωνα με όσα του είπαν υπηρεσιακοί παράγοντες, στην καλύτερη περίπτωση η κήρυξη απαλλοτρίωσης αναμένεται το μήνα Αύγουστο.

«Μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει πολλά. Μένουμε στα λόγια και δεν βλέπουμε έργα, γι’ αυτό το λόγο και προτείνονται κινητοποιήσεις που θα εξαρτώνται κάθε φορά από τις ενέργειες που γίνονται. Αν παρατηρούμε καθυστερήσεις, θα ασκούμε και εμείς τις πιέσεις μας στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και μάλιστα σε συντονισμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμο Εορδαίας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές, συνδικαλιστικά στελέχη και όμορους οικισμούς που βιώνουν παρόμοια προβλήματα).

Από δω και πέρα θα υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις, θα παρακολουθούμε στενά κάθε τι που θα γίνεται εκ μέρους της ΔΕΗ, του Υπουργείου, του ΙΓΜΕ κ.λ.π. και ανάλογα θα πράττουμε. Ήδη μας είπαν πως από Δευτέρα επρόκειτο να επισκεφτεί τον οικισμό κλιμάκιο του ΙΓΜΕ για να εξετάσει τις ενστάσεις. Δεν ξέρω αν αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα της σημερινής συνέλευσης, αλλά αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, γιατί οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι, ζουν με την αγωνία και μάλιστα με τον προχθεσινό σεισμό δεν κοιμήθηκε κανείς, με το φόβο του ρήγματος. Δεν μπορούμε πια να ζούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Εμμανουήλ.

Για την ανασφάλεια που νιώθουν δικαιολογημένα οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, μίλησε η  Δήμαρχος Εορδαίας κ. Βρυζίδου, επισημαίνοντας πως το θέμα της μετεγκατάστασης είναι ιδιαίτερα σοβαρό και παρά τις όποιες καθυστερήσεις μεσολάβησαν για τους οποιουσδήποτε λόγους μέχρι σήμερα, τώρα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί για να προχωρήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Διαβεβαίωσε πως από την πλευρά της δημοτικής αρχής καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ζήτησε και τη συνδρομή των βουλευτών και κυρίως των κυβερνητικών στο ξεμπλοκάρισμα της υπόθεσης και στην κήρυξη της μετεγκατάστασης του οικισμού, γιατί όπως είπε, «παρά τις διαβεβαιώσεις πως όλα πάνε καλά, το γεγονός ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις υποδηλώνει πως κάτι δεν πάει καλά σ’ αυτή την  ιστορία».

Τη αμέριστη υποστήριξή τους δήλωσαν όλοι οι παρόντες βουλευτές, με τον κ. Αλέκο Αθανασιάδη (ΠΑΣΟΚ) να εμφανίζεται αισιόδοξος πως σε 15 ημέρες θα φέρει ο ίδιος την απόφαση κήρυξης απαλλοτρίωσης του οικισμού για τη μετεγκατάστασή του.
«Προσωπικά ανησυχώ για πολλά πράγματα σε σχέση με τις εξελίξεις για τη ΔΕΗ, όπως ανησυχούν και όλοι οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, της Ποντοκώμης, της Ακρινής, των Αγίων Αναργύρων. Ανησυχώ για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα αν θα μπει στρατηγικός επενδυτής, αν θα πουληθεί το 17% της ΔΕΗ, αν χάσει το δημόσιο το 51%, αν θα μπουν ιδιώτες, αν… και τι θα γίνει στην περιοχή. Παρόλα αυτά δεν ανησυχώ για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, η οποία έχει ξεκινήσει, έχει περάσει από τη Βουλή, έχει ψηφισθεί και θα έχουμε και ΦΕΚ. Ήδη η ΔΕΗ ετοιμάζει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ξεπέρασε κάποια μικρππροβλήματα και κάλεσε τους πρώτους κατοίκους να αποζημιωθούν για τις ζημιές από το ρήγμα, που έχει προχωρήσει πολύ και μας προβληματίζει όλους. Είμαι όμως αισιόδοξος για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και δεσμεύομαι πως εγώ ο ίδιος σε ένα δεκαπενθήμερο θα είμαι ο «κομιστής» του προγράμματος μετεγκατάστασης του οικισμού», τόνισε ο κ. Αθανασιάδης.

Ως κάτι το αυτονόητο χαρακτήρισε τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλατής, επισημαίνοντας πως η μετεγκατάσταση είναι αναγκαία και για τη ΔΕΗ, για να επιρρίψει ευθύνες για την καθυστέρηση στην ΕΜΒΕ, που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τη δουλειά με τη διόρθωση των κτηματολογικών πινάκων και των διαγραμμάτων, ενώ επανάλαβε για μία ακόμη φορά τη θέση του για το ότι πρέπει η χώρα μας να βασιστεί στο λιγνίτη, που είναι η σίγουρη πηγή ενέργειας μαζί με τα νερά και να μην εξαρτάται από εισαγόμενα καύσιμα.

«Η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής είναι θέμα της κυβέρνησης αλλά κυρίως της ΔΕΗ και δεν πρέπει να κωλυσιεργήσει άλλο, να ενταχθεί στις άμεσες προτεραιότητες και επιλογές της, γιατί θεωρώ πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι καθυστερήσεις αδικαιολόγητες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ν.Δ., Μιχάλης Παπαδόπουλος, αποδίδοντας συνολικές  ευθύνες στους εμπλεκόμενους, πολύ δε περισσότερο στη ΔΕΗ. «Δεν ήταν προτεραιότητα η επιτάχυνση διαδικασιών. Κουραστήκαμε να ακούμε ότι προχωράει. Εύχομαι να προχωρήσει, αλλά διατηρώ επιφυλάξεις», ανέφερε, προτείνοντας με ομοψυχία να αποφασιστεί ο χώρος υποδοχής του νέου οικισμού.

Στη δέσμευσή του ότι θα στηρίξει από την πλευρά του κάθε προσπάθεια για την επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης, προστέθηκαν και οι δηλώσεις του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Αντώνη Νίκου, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ενέργειες της σημερινής περιφερειακής αρχής όλο το προηγούμενο διάστημα με την ανάθεση μελετών στην ΑΝΚΟ και τη συνεχιζόμενη βούληση για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Χώρος υποδοχής νέου οικισμού

Τέλος και σε ότι αφορά το χώρο υποδοχής του νέου οικισμού, μετά και την αντίθεση των κατοίκων να διασπαστεί το χωριό με την εγκατάστασή του στην τοποθεσία Κουρί στα δεξιά και αριστερά του νέου οικισμού Κομάνου (μεσολαβεί ο οικισμός Κομάνου), αποφασίστηκε να εξεταστούν οι περιπτώσεις μεταφοράς του οικισμού σε ορισμένες άλλες τοποθεσίες, όπως πλησίον του πρώην στρατοπέδου Μηχανικού Καπετάν Φούφα, στην Ασβεστόπετρα, στην Πεντάβρυσο, στην Κρυόβρυση ή στην Ολυμπιάδα.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Γεν. Διευθυντής της ΑΝΚΟ Α.Ε., Γιώργος Αμανατίδης, εξήγησε ότι από το 2008 από την τότε δημοτική αρχή και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από την ψηφοφορία των κατοίκων της Μαυροπηγής, ανατέθηκε στην ΑΝΚΟ  η εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης και όλων των άλλων συναφών μελετών ένθεν και ένθεν του Κομάνου, δεδομένου ότι η οριοθετημένη περιοχή στα δεξιά του Κομάνου δεν είχε τη δυνατότητα να διατεθεί για την εγκατάσταση όλων των δικαιούχων (δεν χωρούσε τον απαιτούμενο αριθμό οικοπέδων).

«Πάντως εμείς εξακολουθούμε να λέμε ότι η θέση στα δεξιά του νέου οικισμού Κομάνου δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Μαυροπηγής και είναι θέμα της Δημοτικής Αρχής να δώσει νέες κατευθύνσεις προκειμένου ή να προχωρήσει ο σχεδιασμός, με το δεδομένο ότι θα γίνουν και απαλλοτριώσεις ιδιόκτητων ακινήτων –κάτι που μπορεί να γίνει γιατί πρόκειται για ένα έργο δημοσίου οφέλους- ή να μας προτείνει κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος προσέθεσε στο μεταξύ ότι ήδη οι μελέτες στη συγκεκριμένη θέση έχουν προχωρήσει, τα τοπογραφικά και η υδρογεωλογική μελέτη τελείωσαν, η πολεοδομική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η γεωτεχνική μελέτη συνεχίζεται.

Σήμερα όμως και μετά την ένσταση των κατοίκων να διασπαστεί ο οικισμός Μαυροπηγής, θα αξιολογηθούν πλέον και οι νέες προτάσεις για να ληφθεί και η οριστική απόφαση ως προς το χώρος υποδοχής του νέου οικισμού Μαυροπηγής, που ανήκει αποκλειστικά στους ίδιους τους κατοίκους του χωριού, που επιδιώκουν να στήσουν από την αρχή το δικό τους χωριό για να συνεχίσουν χωρίς προβλήματα τις δραστηριότητές τους στο μέλλον.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: