Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων στην Ανατολική Εορδαία

By on 22/06/2011

Λ'ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝΟργανωμένο δίκτυο αρχαιοκαπήλων που δρα στην περιοχή της Ανατολικής Εορδαίας, η οποία  παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, κατήγγειλε η Διευθύντρια της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργία Καραμήτρου.

 

Η λαθρανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μεταξύ Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου του πρώην δήμου Αγίας Παρασκευής έγινε αντιληπτή από το φύλακα του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου.

 

Πηγή:kozani.tv

 

Αμέσως  ενημερώθηκε η Λ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Πολιτισμού.

 

Εδώ και μερικές μέρες ξεκίνησε στο σημείο η ανασκαφή υπό την καθοδήγηση της κ. Καραμήτρου, η οποία έφερε στην επιφάνεια λακοειδείς τάφους που χρονολογούνται από τα κλασικά, τα υστεροκλασικά και τα αρχαϊκά χρόνια.

 

Όπως δήλωσε η κ. Καραμήτρου, «η περιοχή αυτή μας δίνει μοναδικά ευρήματα. Ήδη έχουμε εντοπίσει παιδικές ταφές, γυναικεία ταφή με χάντρες και χάλκινα κοσμήματα, αλλά και ανδρική ταφή που γίνεται αντιληπτή από την αιχμή δόρατος. Βρήκαμε, επίσης, αγγεία τοπικών εργαστηρίων, αλλά και ασκό, είδος αττικού αγγείου».

 

Η ανασκαφή γίνεται σε ένα σημαντικό χώρο νεκροταφείων, στον οποίο η κ. Καραμήτρου και η ομάδα της εργάζονται από τη δεκαετία του ’80. Όπως, όμως, καταγγέλει «δεν έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε τους αρχαιοκάπηλους», ενώ στην περιοχή που μπορεί να είναι και η Αρχαία Εορδαία δεν έγινε καμιά προσπάθεια φύλαξης.

«Όλα αυτά τα κινητά ευρήματα συσσωρεύονται και δεν αξιοποιούνται» εκφράζει την απογοήτευσή της η κ. Καραμήτρου και προσθέτει πως είναι σημαντικό να πειστούν οι κάτοικοι της περιοχής ότι το ιστορικό τους παρελθόν είναι σημαντικό και πρέπει να προφυλαχθεί από παρόμοια δράση αρχαιοκαπήλων.

 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Εορδαίας, Γεώργιος Καραϊσκος, επισήμανε ότι «η περιοχή της Ανατολικής Εορδαίας έδωσε πολλά ευρήματα την προηγούμενη 20ετία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε ότι αφορά στη φύλαξη και στην προστασία των ευρημάτων από τους αρχαιοκάπηλους τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από το δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ σε δεύτερη φάση χρειάζεται να γίνει ανάδειξη των ευρημάτων με ευθύνης κυρίως της πολιτείας στον τομέα του πολιτισμού. Είμαστε κοντά σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει σε συνεργασία με την κ. Καραμήτρου».

 

Τέλος, η κ. Καραμήτρου τόνισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τη Δήμαρχο Εορδαίας, Π. Βρυζίδου «η οποία έχει πολύ πρακτικό μυαλό και είναι μέσα στις επιλογές της η ανάδειξη των αρχαιοτήτων».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: