Κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον Πανεπιστημίου και ΤΕΙ

By on 11/12/2012

Πονοκέφαλος για την ακαδημαϊκή κοινότητα το σχέδιο «Αθηνά» για την ανασύνταξη του χάρτη ΑΕΙ – ΤΕΙ

Ανάστατη είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα της ανώτατης εκπαίδευσης, εξ’ αιτίας του σχεδίου «Αθηνά», που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανασύνταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να σβήσουν το ένα τρίτο των τμημάτων ή και σχολών.

Ως περισσότερο «ευάλωτα» εμφανίζονται κάποια περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές ΤΕΙ, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κάλεσε χθες και σήμερα τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ, από τους οποίους ζητά τις προτάσεις τους για τον εξορθολογισμό τμημάτων στα ιδρύματά τους. Στις συναντήσεις αυτές συζητούνται τα κριτήρια των συγχωνεύσεων τμημάτων.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Χατζηπαντελής, συμμετείχε χτες στη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας. Δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου ανέφεραν ότι τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται στο «κόκκινο» εντείνοντας την ανησυχία της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας, ωστόσο κύκλοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σημείωναν ότι «δεν έχουν καμία βάση όλα αυτά», κάτι το οποίο έχει επαναλάβει πολλάκις ο κ. Χατζηπαντελής.

Επιχειρηματολογώντας τόνιζαν ότι ακόμη και αν δεχτούμε ότι κινδυνεύουν περισσότερο τα περιφερειακά και μικρά νεαρά πανεπιστήμια, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται το δικό μας πανεπιστήμιο που έχει άνω των 3.000 φοιτητών και να μην αναφέρεται μικρό περιφερειακό πανεπιστήμιο στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο δεν έχει φοιτητές!

Σήμερα κατεβαίνουν στην Αθήνα ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας. Ενόψει της σημερινής συνάντησης, πραγματοποιήθηκε χτες η Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του προέδρου του ιδρύματος Γιώργου Χαραλαμπίδη και με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων, των διευθυντών των τμημάτων, των προϊσταμένων των διοικητικών και τεχνικών τμημάτων και των εκπροσώπων των φοιτητών.

Παρόμοιες συνελεύσεις διεξάγονται σε όλα τα ιδρύματα, καθώς ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις τους για τον εξορθολογισμό των τμημάτων, με στόχο τη βιωσιμότητά τους. Πάντως, η Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δεν επρόκειτο να ανοίξει χθες τα χαρτιά της και κατά συνέπεια δεν θα προτείνει τμήματα για συγχώνευση ή κατάργηση. Άλλωστε αυτή είναι η θέση που διατυπώθηκε σε πρόσφατη σύνοδο των προέδρων, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι και τα ιδρύματα περιμένουν από τον υπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του και να ορίσει το πλαίσιο της ανασύνταξης του ακαδημαϊκού χώρου. Επίσης, αναμένει τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, εάν δηλαδή θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε κάθε περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση οι πρόεδροι των ΤΕΙ έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους, σημειώνοντας ότι η όποια ανασύνταξη του ακαδημαϊκού χάρτη θα πρέπει να βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να μην εκπορεύεται από τη συρρίκνωση των πόρων ελέω κρίσης.

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: