Κινδυνεύει με κλείσιμο το ακτινολογικό του ΙΚΑ Κοζάνης

By on 02/02/2011

ika_anamoniΣτο κόκκινο βρίσκεται η κατάσταση της υγείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Νομό Κοζάνης, με το ΙΚΑ να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην κάλυψη των θέσεων ιατρικού προσωπικού.

Μάλιστα η κατάσταση παραμένει αρκετά δύσκολη δεδομένου ότι το ακτινολογικό ιατρείο του ΙΚΑ Κοζάνης κινδυνεύει να κλείσει, αφού έχει μείνει «ακέφαλο» και υπάρχει αδυναμία κάλυψης της συγκεκριμένη θέσης με το ανάλογο ιατρικό προσωπικό.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Επίσης, παρουσιάζεται έλλειψη σε αρκετές άλλες ειδικοτήτες, όπως του γαστρεντερολόγου (θέση που παραμένει κενή), ενώ έλλειψη υπάρχει και σε παθολόγους αλλά και στην ειδικότητα του μικροβιολόγου.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αναμφισβήτητα μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού.

Την ίδια ώρα οι ιατροί του ΙΚΑ πανελλαδικά συμμετέχουν από χθες σε 48ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή, ζητώντας να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας» και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατροί.

Σε τοπικό επίπεδο οι γιατροί του ΙΚΑ Κοζάνης συμμετείχαν σε ποσοστό 30% περίπου στη χθεσινή, πρώτη ημέρα, της απεργίας. Στους λόγους της απεργίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και υποδιευθυντής στο ΙΚΑ Κοζάνης:

«Ο πρώτος λόγος που απεργούμε είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων μας. Αντιδρούμε, επίσης στην ένταξη των ιατρών στο ΙΚΑ, έχουμε θεσμικά αιτήματα. Κύρια, όμως μας απασχολεί το θέμα των συμβάσεων των γιατρών, που είναι μεσαιωνικού τύπου».

Η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο: Ελλείψεις γιατρών

Το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα στο ΙΚΑ Κοζάνης, φαίνεται να το αντιμετωπίζει το ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο έχει παραμείνει χωρίς επιβλέποντα γιατρό!

«Φοβάμαι ότι θα κλείσει το τμήμα, έχουμε πρόβλημα στην κάλυψη της θέσης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρόπουλος και προσθέτει πως: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γιατρός ακτινολόγος.

Ήρθε προσφάτως μια ακτινολόγος που είχε όλη την καλή διάθεση να δουλέψει αλλά επειδή εργάζεται και σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της είπαν ότι έπρεπε να παραιτηθεί από τη μια της θέση. Με τέτοιες μεσαιωνικού τύπου συμβάσεις δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Για αυτό και η γιατρός προτίμησε να αποχωρήσει. Έτσι όπως πάει, επειδή δεν έρχεται κανένας γιατρός, θα κλείσει το ακτινολογικό. Είναι δυνατόν να μείνει μια ολόκληρη Νομαρχιακή μονάδα χωρίς ακτινολογικό εργαστήριο; Εμείς παρακαλέσαμε τη διοίκηση του ΙΚΑ να γίνει κάποια ειδική σύμβαση με κάποιον γιατρό, αλλά μας είπαν ότι δεν γίνεται τίποτα…».

Το ΙΚΑ Κοζάνης, ωστόσο, δεν λειτουργεί σωστά, αφού παρουσιάζονται ελλειψεις και άλλων ειδικοτήτων. Όπως, π.χ. γυναικολόγος, που πλέον υπάρχει μόνο ένας. Επίσης, όπως σημειώνει ο κ. Λαμπρόπουλος: «Πολλοί παθολόγοι έχουν φύγει, άλλος με σύνταξη, άλλος για να πάει κάπου αλλού και έχουμε μείνει με πολύ λίγους». Χαρακτηριστικά στο ΙΚΑ Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις ειδικοί παθολόγοι, ενώ το κοινό εξυπηρετούν οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Επίσης, δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος, με συνέπεια να μην μπορεί να λειτουργήσει το ανάλογο τμήμα. Το μικροβιολογικό εργαστήριο αντιμετωπίζει και αυτό πρόβλημα, αφού λειτουργεί μόλις με ένα γιατρό, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίζει καθημερινά δεκάδες περιστατικά. Και η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται…

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: