«Καινούργια ζωή» Της Βιολέττας Μπούσιου

By on 09/08/2022

Καινούργια ζωή, είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Ελευθερίας Παπαδοπούλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παρέμβαση. Η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο,  στην  Στεργιανή Παπαδοπούλου,  τη γιαγιά της, που όλοι στο χωριό την φωνάζαμε  Γιάνναινα. Ήταν ψηλή, ανεκτική με όλους μας, και αφιέρωνε μεγάλο μέρος από τον χρόνο της στην εκκλησία. Η διάκριση και η αυτάρκεια ήταν η ομορφιά της.   Κανένας θάνατος, από όσους έζησε στο στενό οικογενειακό της περιβάλλον,  δεν κατάφερε να την ισοπεδώσει. Ήταν σαν να είχε γεννηθεί χήρα,  τόσο συμφιλιωμένη έμοιαζε με την απώλεια. Και ίσως, επειδή άναβε τα καντήλια στην εκκλησία θεωρούσαμε -εγώ τουλάχιστον- ότι η φυσική της γενναιοδωρία ήταν απόρροια της θέσης που είχε αναλάβει από επιλογή,  ή έστω από ανάγκη. Άλλωστε, αυτή η δουλειά, ακόμα κι αν δεν υπήρχε,  θα έπρεπε να είχε  επινοηθεί αποκλειστικά για εκείνη,  αφού η υπομονή, η ταπείνωση, η καλοσύνη, η αγάπη και η Γιάνναινα,  συνυπήρχαν αρμονικά.

Η καινούργια ζωή,  το νέο βιβλίο της Ελευθερίας,  δανείζεται αυτούσια αποσπάσματα από την Καινή Διαθήκη,  τα  οποία τοποθετεί «εντός παρενθέσεων» ανάμεσα στο κείμενο,   με την ειδοποιό διαφορά  πως,   ενώ οι πρωταγωνιστές του ευαγγελικού λόγου ζουν στον τόπο και τον χρόνο που ιστορικά γεννήθηκε και έζησε ο Χριστός,  παρ΄ όλα αυτά  διατηρούν το δικαίωμα να σκέφτονται και να εκφράζονται  όπως,  περίπου,  σκέφτεται και εκφράζεται ο μέσος άνθρωπος σήμερα.  

Και παρότι το βιβλίο «επικαιροποιεί» την Καινή Διαθήκη και διαβάζεται πολύ ευχάριστα, μεταφέροντας  τον αναγνώστη, νοερά, σε έναν άλλον τόπο και μια άλλη εποχή, η συγγραφέας,  που έκανε «εξονυχιστική  έρευνα γύρω από τα έθιμα της εποχής, το ιστορικό πλαίσιο καθώς και τι συνέβη στη ζωή των ατόμων μετά τη συνάντησή τους με τον Χριστό και την αλλαγή που συνέβη στη ζωή τους»,  ρισκάρει με την  αρχική αμηχανία του αναγνώστη  που «ταξιδεύει» δύο χιλιετίες πριν  «με σύγχρονα μεταφορικά μέσα». 

Η Ελευθερία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Χρυσαυγή Κοζάνης, σπούδασε Αγγλική φιλολογία στον Καναδά,  πήρε πιστοποίηση μεταφράστριας, παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας στο Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία του Καναδά,   άνοιξε φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών στο Τσοτύλι  Βοϊου, και  από το 2015 εργάζεται στην Μαδρίτη ως καθηγήτρια Αγγλικών.  Είναι συγγραφέας ενός ακόμη βιβλίου με τίτλο, «Το Παντοπωλείο, ένα ταξίδι στο χρόνο», έχει δημοσιεύσει άρθρα στα Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας και πάντα, ως συγγραφέας, ερευνά συστηματικά  το παρελθόν ενώ, ταυτόχρονα,  με το αφηγηματικό της ταλέντο   επιχειρεί,  νομίζω συνειδητά,  να καταργήσει την δύναμη του χρόνου.  

Ελευθερία Παπαδοπούλου, εύχομαι από καρδιάς,  το νέο σου βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και είθε,  η καινούργια ζωή,  να γίνει και   προσωπικό μας βίωμα. 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: