Κάτω και Άνω Πόντος – Σταύρου Π. Καπλάνογλου, Συγγραφέα – ιστορικού ερευνητή

By on 23/11/2023

Ήταν πέρσι (|2022 ) τέτοιο καιρό που αρχίσαμε τις δημοσιεύσεις για πόλεις και μπολιάσματα του Ποντίου κάνοντας πάνω από 50 10σελιδης για κάθε ξεχωριστή δημοσίευση και βάζοντας σε κάθε περίπτωση ενα κολάζ 25-30 φωτογραφιών Ξεκινώντας από την Σινώπη και καταλήγοντας πριν από λίγο καιρό στην περιοχή Χερροίανα της Αργυρούπολης του Πόντου .

Η περιοχή που ασχοληθήκαμε άφορα τους Ελληνικούς οικισμούς που εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό της σημερινής Τουρκιάς από παλιά και πριν από το Ευρωτουρκικού πόλεμο του 1978-1979

Είχαμε διακόψει πριν από ένα σχεδόν μήνα ((30/11/ 2023 ) όλες τις δημοσιεύσεις μετά δημιουργία προβλήματος υγείας από ιο.

Μας ταλαιπώρησε αρκετά σε τέτοιο σημείο που νοιώθαμε αδυναμία να συγκεντρωθούμε ,οι οποίες γνώσεις και πληροφορίες είχαμε συγκεντρώσει για ολοκλήρωση του εγχειρήματος αδυνατούσαμε να τις πλησιάσουμε έτσι πριν μια εβδομάδα και ανακαμπτούσης σιγά-σίγα η κατάσταση υγείας κάναμε την δημοσίευση στο fb μια παλιά εκπομπής (2012 ) που είχε τον τίτλο

33.ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΩ ΠΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΑΠΧΑΖΙΑ-ΡΩΣΙΑ-ΚΡΙΜΑΙΑ -ΑΖΕΡΜΑΙΣΤΑΝ -ΑΡΜΕΝΙΑ-ΑΖΟΦΙΚΗ -ΚΑΡΣ που είχε διάρκεια 48 λεπτά

<<Ελληνικές πόλεις του Πόντου >> συνηθίζεται να λέγονται από την αρχαιότητα όλες οι πόλεις και πολίσματα που κατοικήθηκαν ή δημιουργήθηκαν από ‘Ελληνες και βρισκόταν στα παράλια ή μερικά χιλιομετρα μέσα από αυτά και άνηκαν σε διάφορες οντότητες ( Ρωσία αργότερα ΕΣΔΔ, Γεωργία,Τουρκία,Βουλγαρία , Ρουμανία, Ουκρανία κ.α. ) Πόλεις του Κάτω Ποντίου ή πόλεις του Ποντίου θεωρούνται και είναι γενικώς η ονομασία της γεωγραφικής περιοχής που αποτελεί παράλληλα ιστορική περιοχή των βορειοανατολικών ακτών της Μικράς Ασίας, παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία.

Μετά την συνθήκη της Λοζάνης χαρακτηρίζονται όσες εγκλωβίστηκαν μετά την υπογραφή της συνθήκης.

Η περίπτωση της περιοχής του Καρς που μας είχε απομείνει ξεχώριζε

Γιατί η περιοχή του Καρς αποτελεί ειδική περίπτωση μια και από παλιά άνηκε στην Αρμενία.

Κάπουα στιγμή πέρασε στα χέρια της Ρωσίας ,οι Μουσουλμάνοι την εγκατέλειψαν φοβούμενοι αντεκδικήσεις και η περιοχή καταλήφθηκε από χριστιανούς (περίπου το 1878 ) και μάλιστα από άνεργους μεταλλωρύχους της περιοχής της Αργυρούπολη μια και είχαν εκφυλισθεί.

Αυτό κράτησε μέχρι την επανάσταση του 1917 των Ρώσων όταν το νέο καθεστώς των Μπολσεβίκων με την συνθήκη του που υπογράφηκε στις 3 Μαρτίου του 1918 την Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ ανάμεσα στην μπολσεβικική Ρωσία και τις Κεντρικές Δυνάμεις, τη Γερμανία και τους συμμάχους της, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που το Καρς παραχωρήθηκε στους Τούρκους και τα Σοβιετικα στρατεύματα επεχείρησαν αφήνοντας τους Χριστιανούς στο έλεος των φανατισμένων Τούρκων.

Οι Έλληνες κακήν κακώς εγκατέλειψαν το Καρς και με πολλές ανθρώπινες απώλειες έφθασαν αποδεκατισμένοι στην περιοχή του Βατούμ της σημερινής Γεωργίας.

Στο πρόγραμμα μέχρι τις 30/11/2023 ήταν να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία που αφορούσαν το Καρς και να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα το θέμα.

Η αδυναμία επεξεργασίας των πληροφοριών και η συλλογή και άλλων που νομίζαμε ήταν απαραίτητα για την σωστή απόδοση του θέματος ,δυσκολεύτηκε με την περιπέτεια της υγείας μας και έτσι να παρουσιάσουμε παλιές δημιουργίες για την περιοχή του Καρς και του Άνω Ποντίου που κάλυπταν εν μέρει την συνέχιση αναφοράς στον Πόντο γνώση για το Καρς αναβάλλοντας την πλήρη παρουσίαση εν ευθετώ χρόνο

Όπλα μας 4 εκπομπές του παρελθόντος

1η η εκπομπή
Νο 33 από τις << ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΩ ΠΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΑΠΧΑΖΙΑ-ΡΩΣΙΑ-ΚΡΙΜΑΙΑ -ΑΖΕΡΜΑΙΣΤΑΝ -ΑΡΜΕΝΙΑ-ΑΖΟΦΙΚΗ -ΚΑΡΣ >>

Θα ακολουθήσει

2η ή εκπομπή

Τίτλος << ΚΑΡΣΛΙΔΕΣ =ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΡΣ ΒΑΤΟΥΜ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ”ΤΟ ΤΑΞΙΔI ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ” >>

Η τρίτη εκπομπή

Τίτλος << ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΗΣΙΑ (ΜΙΧΑΛΗ ) ΚΑΙ ΜΑΡΘΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔOY & ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ. >>
Η 4η εκπομπή
Τίτλος << ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ -ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ 93 ΕΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ >>Και θα κλεισουμε την μικρή αυτή σειρά με μια μαρτυρία (4η εκπομπή ) για τα όσα υπέφεραν οι Πόντιοι τόσο κατά την παραμονή τους στην Τουρκία, στην Ρωσία με την αλλαγή καθεστώτος ,αλλά και την έλευση τους στην Ελλάδα λόγω της καταγωγής της το 1928 .

Η συνέντευξη δόθηκε στην κόρη μας Μάρθα Στ. Καπλάνογλου το 2014 , Η Ελισάβετ Καπλανογλου έφυγε από την ζωή το 2019 σε ηλικία 98 ετών.

Με την ευχή γρήγορα να είμαστε και πάλι μαζί με το ίδιο ρυθμό όπως και πρώτα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: