Θέρμανση φθηνή για όλους – Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί δεν θα περάσουν!

By on 03/02/2024

Με αφορμή τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και οι δήμαρχοι Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου σχετικά με την τύχη των τηλεθερμάνσεων, γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι έχουν στόχο να προχωρήσουν στις αυξήσεις των τιμολογίων της τηλεθέρμανσης. Κυρίως όμως έχουν στόχο να περάσουν στη συνείδηση του λαού της περιοχής ότι αυτές οι αυξήσεις είναι «αναγκαιότητα», ότι δεν γίνεται αλλιώς «αν θέλουμε να επιβιώσει η ΔΕΤΗΠ». Αυτό γίνεται μέσα από μια σχεδιασμένη διαδικασία κατευνασμού των δικαιολογημένων αντιδράσεων των κατοίκων.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ πιέζει ώστε να υπάρχει κοινή συμφωνία των τριών δήμων για την τιμολογιακή πολιτική, για τα ζητήματα των χρεών αλλά και των υποδομών κλπ.

Η υποκρισία όλων τους είναι τέτοια που ούτε τις συμφωνίες και τους νόμους που έχουν αποφασίσει μεταξύ τους δεν εφαρμόζουν που προβλέπουν ότι: «τα ποσά που αφορούν το κόστος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης του δήμου Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης με την 5 η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που βρίσκεται υπό κατασκευή, αποτελούν μέρος κρατικής χρηματοδότησης».

Μάλιστα και ενώ διαφημιζόταν τα δισεκατομμύρια € που θα έρθουν στην περιοχή, αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας που αποτελεί και ανταποδοτική υποχρέωση της ΔΕΗ και του κράτους. Είναι ολοφάνερο ότι πλέον η διεκδίκηση για τα αυτονόητα είναι μονόδρομος.

Το μέλλον των τηλεθερμάνσεων είναι συνυφασμένο με την ύπαρξη λιγνιτικών μονάδων. Ακόμη και μετά από την σύνδεση της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με την 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας υπάρχει έντονη η αβεβαιότητα, αφού είναι να σταματήσει η λειτουργία της με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, το πολύ μέχρι το 2028. Το ίδιο ισχύει και με τους σταθμούς του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες του διευθύνοντα σύμβουλου της ΔΕΗ, κ. Στάση ότι η 5η μονάδα σταματάει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το 2026.

Άρα αυτό που απασχόλησε περισσότερο τον υπουργό και τους δημάρχους στην πρόσφατη συνάντηση τους ήταν με ποιο καύσιμο θα γίνει η διαχείριση των τηλεθερμάνσεων μέσω του ΣΥΘΗΑ; Θα είναι το Φυσικό Αέριο; Θα είναι η καύση σκουπιδιών; 

Όλα είναι μέσα στα σχέδια τους, όπως επίσης και το πώς θα μεθοδεύσουν την «τακτοποίηση» των χρεών της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας και το ποιος θα χρεωθεί τις υποδομές της σύνδεσης της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με τον ΑΗΣ Καρδιάς και όλα αυτά να τα πληρώσει ο λαός. 

Για να το εφαρμόσουν αυτό χρησιμοποιούν επικίνδυνα επιχειρήματα όπως έκανε η υφυπουργός ενέργειας κ. Σδούκου λέγοντας ότι: «Ξέρετε πόσο πληρώνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας την θέρμανση;». Όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Πλακεντά που συμμετείχαν στο ΔΣ της ΔΕΤΗΠ που μας λέγανε «να μην μιλάμε γιατί το κόστος θέρμανσης στα χωριά είναι πολύ μεγαλύτερο». 

Χρησιμοποιούν το διαίρει και βασίλευε για να περάσουν την αντιλαϊκή, φορομπηχτική πολιτική τους. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η δημοτική αρχή του κ. Πλακεντά.

Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και θα προστεθούν στο κύμα ακρίβειας σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σε τρόφιμα, ένδυση, υπόδηση, καύσιμα κλπ. Αύξηση έρχεται και στο νερό όπως συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΕ για τον προϋπολογισμό της επιχείρησης. 

Η πολιτική της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που αποδέχονται τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την περιβόητη «πράσινη μετάβαση», θα δημιουργήσουν συνθήκες κόλασης για τους δήμους Εορδαίας, Αμυνταίου, Κοζάνης και Φλώρινας. 

Αυτό επιβεβαιώνεται από την έκθεση του ΓΕΩΤΕ που απέστειλε στον υπουργό ενέργειας για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου περιληπτικά αναφέρονται τα εξής:

  1. Στο 24,1% των εδαφών των ορυχείων Πτολεμαΐδας θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. 
  2. Το ΓΕΩΤΕ εκτιμά ότι χρειάζονται 1,2 δις € για αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων Πτολεμαΐδας, ενώ μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπονήθηκαν προβλέπουν μόλις 148 εκατ. € με το ΦΠΑ. 
  3. Κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για μεγάλο κίνδυνο αυταναφλέξεων αν τα 500 εκατ. τόνοι λιγνίτη που βρίσκονται εκτεθειμένοι δεν σκεπαστούν όπως προβλέπεται από τον μεταλλευτικό κανονισμό. 
  4. Η έκθεση του ΓΕΩΤΕ κάνει αναφορά για τη μεγάλη μείωση γεωργικής και δασικής έκτασης που δεσμεύονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών όπως επίσης σε βάρος των χώρων αναψυχής που προβλέπονταν, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει ο υδροφόρος ορίζοντας από την χρόνια εκμετάλλευση του από τη ΔΕΗ. 

 

Σε αυτό το περιβάλλον και με πολλά άλλα χαρακτηριστικά όπως η ερημοποίηση της περιοχής, η μετανάστευση κυρίως των νέων ανθρώπων κλπ., η δημοτική αρχή Εορδαίας του κ. Πλακεντά μαζί με τους άλλους δημάρχους της περιοχής και την κυβέρνηση, μεθοδεύουν να δώσουν την χαριστική βολή. 

Ωστόσο ο λαός έδωσε μια πρώτη απάντηση πετυχαίνοντας να αποσυρθεί η αρχική απόφαση της ΔΕΤΗΠ για την αύξηση της τηλεθέρμανσης από τα τιμολόγια του Νοέμβρη και αυτά που τρέχουν και ανάγκασε τη δημοτική αρχή του κ. Πλακεντά να δεσμευτεί ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση σε μελλοντικό δημοτικό συμβούλιο, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής το ποτε. 

Τότε είναι ανάγκη ο λαός της Εορδαίας να βρεθεί μέσα και έξω από την αίθουσα του Δ.Σ. και να απαιτήσουμε:

  • Καμία αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης. Να συνεχίσει να δίνει φθηνά και απρόσκοπτα θέρμανση και να επεκταθεί σε όλα τα χωριά της Εορδαίας. Μέχρι τότε να απαιτήσουμε να επιδοτηθεί επιπλέον η θέρμανση σε όλα τα χωριά του δήμου μας, λόγω καιρικών συνθηκών. 
  • Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη και στο νερό. 
  • Λέμε όχι στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων. Όχι στην απολιγνιτοποίηση, για να έχουμε μέλλον και προοπτική για τον τόπο και το λαό μας. 

 

ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: