Η δραματική ιστορία των Καρσλίδων 1878 -1923 (VIDEO)Σταύρου Π. Καπλάνογλου, Συγγραφέα – Ιστορικού ερευνητή

By on 28/11/2023

α.)1878-79 Εγκατάσταση στο απελευθερωμένο Καρς κάτοικων περιοχής Αργυρούπολη και όχι μόνον.
β.) 1918 η συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ παραδίδει το Καρς στους Τούρκους
γ, ) Μετά το 1920 Καρσλίδες και άλλοι Μικρασιατικής πρόσφυγες , νεκροί στις εγκαταστάσεις του λοιμοκαθαρτηρίου της Καλαμαριάς σαν αποτέλεσμα της προσβλητικής συμπεριφοράς του Ελληνικού κράτους .
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Συγγραφέα -Ιστορικού ερευνητή

Η Επαρχία Καρς ανήκει σήμερα στην Τουρκία και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας στα σύνορα με την Αρμενία
Η πρωτεύουσα της επαρχίας είναι η πόλη του Καρς που στο τέλος της πρώτης χιλιετίας π.χ. ήταν και πρωτεύουσα του βασιλείου της Αρμενιάς.
Ως αποτέλεσμα του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-1878, η επαρχία του Καρς ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία μέχρι το 1918
Μετά την εγκατάλειψη των Μουσουλμάνων κατοίκων της την περίοδο 1878-1918 ο εποικισμός του Καρς από τις ρωσικές αρχές δημιούργησε ένα πολύ ετερογενές των Χριστιανικών πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων Αρμενίων, Καυκάσιων εθνών, Ελλήνων, Ρώσων , Γεωργιανών.
Ανάμεσα στους Έλληνες που έφθασαν εκεί το 1878 ήταν και πάρα πολλοί κάτοικοι της Αργυρούπολης (Gumushane ) του Πόντου, που λόγω εξαντλήσεως των κοιτασμάτων αργύρου η άλλων μεταλλευμάτων είχαν μείνει χωρίς δουλειά.

Οι Αργυροπολίτες είδαν σαν ευκαιρία την μετάβαση τους σε αυτή την περιοχή μια και όντας υπό την διοίκηση των ομόδοξων Ρώσων το Καρς τους εξασφαλίζει θρησκευτική ελευθεριά και συγχρόνως τους επέτρεπε να καλλιεργήσουν τα εγκαταλειμμένα χωράφια των Μουσουλμάνων ή να γίνουν κτηνοτρόφοι εκτρέφοντας μικρά και μεγάλα ζώα.

Έμειναν μόνο 40 χρόνια στο Καρς και μια συμφωνία ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ρώσους επανέφερε την κατοχή των πρώτων στην περιοχή εξαναγκάζοντας τους Έλληνες και άλλους να το εγκαταλείψουν και να κατευθυνθούν στο Βατούμ.

Ήταν στις 3 Μαρτίου του 1918 που υπεγράφη το τρίτο μέρος της Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ ανάμεσα στην μπολσεβικική Ρωσία και τις Κεντρικές Δυνάμεις, τη Γερμανία και τους συμμάχους της, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περιοχές των πόλεων της Υπερκαυκασίας Καρς και Αρνταχάν, με πολυάριθμους χριστιανικούς πληθυσμούς (κυρίως Αρμενίους, Έλληνες και Ασσυρίους), μετά από σαράντα χρόνια παραμονής στα εδάφη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας παραδόθηκαν στους Τούρκους
Όλη την ιστορία και την ταλαιπωρία των Καρσλίδων (όπως συνήθιζαν να λέγονται οι κάτοικοι του )την συμπυκνώσαμε σε ένα video 11 περίπου λεπτών με εικόνες και μικρούς σχολιασμούς και σας την παρουσιάζουμε

Δείτε το

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: