Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Κοζάνης:SOS για τη σωτηρία του ΙΓΜΕ

By on 13/06/2011

ΙΓΜΕΠρωτοβουλίες για την αποτροπή της απόφασης της κυβέρνησης που ανακοίνωσε την πρόθεση να κλείσει το ΙΓΜΕ, αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου στην Κοζάνη, οι οποίοι ανησυχούν όχι μόνο για την εργασία τους και για το μέλλον της επιχείρησης, αλλά για την συνολική απαξίωση της περιοχής και της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ταφόπλακα στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Πηγή:Πτολεμαίος

 

«Η πολυετής παρουσία και προσφορά του ΙΓΜΕ και των Περιφερειακών του Μονάδων συνδέθηκε στενά με τις αναπτυξιακές διαδικασίες της Χώρας. Από την ίδρυσή του έχει συμβάλλει ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας γεγονός ιστορικό που τεκμηριώνει την ανάγκη διατήρησής του και όχι κλεισίματός του.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου οι αντίστοιχοι με το ΙΓΜΕ φορείς αντί να καταργούνται ή να περιθωριοποιούνται, διαρκώς βελτιώνονται και αναβαθμίζονται για να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο στις αναπτυξιακές διαδικασίες», δήλωσε ο Γραμματέας του συνδικάτου του ΙΓΜΕ, Χάρης Σμυρνιώτης, εκφράζοντας την ανησυχία των 413 εργαζομένων του Ινστιτούτου.

 

Την αγωνία του για τη συνεχή συρρίκνωση της Περιφερειακής Μονάδας Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, εξέφρασε ο Ηλίας Κελεσίδης, μέλος του δ.σ. του συνδικάτου του ΙΓΜΕ. Εξηγεί ότι «το προσωπικό μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στο παράρτημα, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώνονται οι δραστηριότητες του φορέα, αφού λόγω της αβεβαιότητας, δεν εντάσσονται έργα στο ΕΣΠΑ και σε άλλα προγράμματα.

Έχουμε απομείνει μόλις 23 εργαζόμενοι στο παράρτημα, από 40 που ήμασταν πέρυσι, ενώ του χρόνου λόγω συνταξιοδοτήσεων, ακόμη και να μην κλείσει το ΙΓΜΕ θα μείνουμε μόλις 10 εργαζόμενοι».

 

Τονίζει ότι «σε μια περιοχή με τεράστιο ορυκτό πλούτο, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης, η συρρίκνωση του ΙΓΜΕ και πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο κλείσιμο θα καταδικάσει σε μαρασμό τον τόπο».

 

Το κεντρικό συνδικάτο και το τοπικό σωματείο του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης, διοργανώνουν την προσεχή Πέμπτη ευρεία σύσκεψη με θέμα τη σωτηρία του ΙΓΜΕ.

 

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Δημάρχου Κοζάνης με τη συμμετοχή του ίδιου του Δημάρχου, Λάζαρου Μαλούτα, ενώ για το σκοπό αυτό θα έρθουν από την Αθήνα ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. του συνδικάτου του ΙΓΜΕ, Γιάννης Κατσίκης και Χάρης Σμυρνιώτης αντιστοίχως.

 

Κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι Πρόεδροι του ΤΕΕ,  Δημήτρης Μαυροματίδης, του ΓΕΩΤΕΕ Βαγγέλης Σημανδράκος, του ΕΒΕ Κοζάνης Χρήστος Σάββας και του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Σάκης Τολιόπουλος. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να εκφράσουν την στήριξή τους στο τοπικό παράρτημα του ΙΓΜΕ και τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους που αγωνιούν για το μέλλον τους. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξετάσουν και θα προτείνουν συγκεκριμένα έργα και έρευνες του ΙΓΜΕ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Επίσης, οι εκπρόσωποι των φορέων συγκλίνουν με τις παρακάτω θέσεις των εργαζομένων:
–  Το ΙΓΜΕ πρέπει να παραμείνει αυτόνομος ερευνητικός φορέας με κεντρική και περιφερειακή λειτουργία και οργάνωση.
–  Το ΙΓΜΕ να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα στην κατεύθυνση ενός γεωεπιστημονικού φορέα που να εξυπηρετεί τη στρατηγική και διαχρονική αποστολή του προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

– Το ΙΓΜΕ να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί διατηρώντας έτσι το χαρακτήρα ενός οργανωμένου φορέα συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης των γεωπληροφοριών απόλυτα αναγκαίων στην όποια αναπτυξιακή προσπάθεια της πατρίδας μας.

Να σημειωθεί πάντως ότι το ΙΓΜΕ προκαλεί ρήγμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς το ΥΠΕΚΑ ως αρμόδιο υπουργείο, τάσσεται υπέρ της διατήρησής του, διαφωνώντας με την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την υπηρεσιακή ενημέρωση την περασμένη Τετάρτη, οπότε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ, Κώστας Παπαβασιλείου, ενημερώνοντας τα στελέχη και το προσωπικό, είπε ότι «πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι η διατήρηση και όχι η κατάργηση του ΙΓΜΕ». Επισήμανε ωστόσο, ότι «για να συνεχιστεί η λειτουργία του θα πρέπει αν μειωθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός κατά 30-40%».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: