Επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης: To δημόσιο αρνήθηκε αποζημίωση σε τραυματία υπάλληλο

By on 21/03/2024

Η απόφαση του δικαστηρίου αναγνωρίζει πως υπάρχει ευθύνη του ελληνικού δημοσίου, το οποίο όμως ζήτησε απόρριψη της αγωγής αποζημίωσης διότι, όπως ανέφερε, «αποτελεί γεγονός ανωτέρας βίας»

Αποζημίωση 30.000 ευρώ για την ηθική βλάβη την οποία υπέστη, επιδίκασε το Β’ Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης, στη μια από τις δυο εφοριακούς που υπέστη σοβαρά τραύματα και μόνιμη αναπηρία μετά από την απρόκλητη, βίαιη επίθεση με τσεκούρι ενός 45χρονου άνδρα μέσα στη ΔΟΥ Κοζάνης στις 16 Ιουλίου 2020. Από την επίθεση εκείνη που σόκαρε το πανελλήνιο προκλήθηκε ο θάνατος ενός υπαλλήλου και ο βαρύτατος τραυματισμός των 2 άλλων.

Ο δράστης της επίθεσης, που δεν είχε έρθει σε αντιδικία με κάποιον από τους υπαλλήλους, ούτε είχε δοσοληψίες με τη συγκεκριμένη ΔΟΥ καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, η απόφαση αναγνωρίζει πως υπάρχει ευθύνη του ελληνικού δημοσίου καθώς δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων (μάλιστα αμέσως μετά την επίθεση λήφθηκαν επιπλέον μέτρα ασφαλείας στην εν λόγω ΔΟΥ) αλλά η απόφαση προκαλεί ερωτήματα για δυο λόγους:

α) Διότι επιδικάζει αποζημίωση 30.000 από τις 200.000 ευρώ που ζητούσε στην εν λόγω υπάλληλο, παρότι υπέστη εξαιρετικά σοβαρές βλάβες στην υγεία της: “Μόνιμη αναπηρία με απώλεια του δεξιού ματιού της ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων με το τσεκούρι στο κεφάλι, εκτεταμένο πολυτμηματικό κάταγμα κρανίου, ενδοεγκεφαλικό υποσκληρίδιο αιμάτωμα, εγκεφαλικές θλάσεις και τραυματική υπαραχνοειδής, βαριά κρανιοπροσωπική κάκωση με εκτεταμένο κάταγμα σπλαχνικού κρανίου κλπ. Όπως την ενημέρωσαν εκ των υστέρων, κατά τα ιστορούμενα, οι πιθανότητες να επιβιώσει ήταν μόλις 10%. Στις 20.7.2020 υποβλήθηκε σε επέμβαση προκειμένου να νεκρωθεί το οπτικό νεύρο του δεξιού βολβού, ώστε να μην χαθεί η όραση και στο αριστερό μάτι… Στις 27.7.2020 υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση τραχειοτομίας διότι, λόγω της μακροχρόνιας νοσηλείας της, παρουσίασε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση.

Ακολούθως, στις 18.8.2020, μεταφέρθηκε στην Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας όπου νοσηλεύθηκε για 18 ημέρες. Εκεί υποβαλλόταν καθημερινά σε φυσιοθεραπείες για την αντιμετώπιση της βαριάς μυοπάθειας που προκλήθηκε από την παρατεταμένη καταστολή και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή και υποστήριξη από ψυχίατρο. Από το νοσοκομείο μεταφέρθηκε στην ιδιωτική κλινική αποκατάστασης “Αρωγή” όπου παρέμεινε για 42 μέρες, ενώ μετά φιλοξενήθηκε στο σπίτι της αδελφής της, για το τελευταίο στάδιο της αποκατάστασής της”, αναφέρει η υπ΄αριθμόν 62/2024 Απόφαση του Β΄ Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης .

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΣΤΟ LINK www.voria.gr

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: