Εξιχνιάσθηκαν 14 περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, που τελέσθηκαν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας  

By on 03/02/2024

Εξιχνιάσθηκαν -14- περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, που τελέσθηκαν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, για τις οποίες συνελήφθησαν άμεσα -2- άτομα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας  

Ανωτέρω περιπτώσεις διαπράχθηκαν από 24-01-2024 έως 01-02-2024 στις περιοχές της Κοζάνης, Καρδίτσας και Φλώρινας 

Οι συλληφθέντες είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα», ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, ως συνεργοί τους 

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή από τους παθόντες, με το πρόσχημα έκτακτης ανάγκης χειρουργικής επέμβασης συγγενικού τους προσώπου

Εξιχνιάσθηκαν, ύστερα από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, συνολικά -14- περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, που τελέσθηκαν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, εκ των οποίων -2- τετελεσμένες και -12- σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν από 24-01-2024 έως 01-02-2024, στις περιοχές της Κοζάνης, Καρδίτσας και Φλώρινας

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν χθες (01-02-2024) τις απογευματινές ώρες στην πόλη της Φλώρινας, ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, -2- άτομα, ένας 62χρονος ημεδαπός και μία 51χρονη αλλοδαπή, οι οποίοι είχαν το ρόλο του εισπράκτορα, ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη δύο (2) συνεργών τους, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, οι οποίοι είχαν τον ρόλο του υποτιθέμενου ιατρού και του συγγενικού προσώπου αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης.

Συγκεκριμένα, την 01-02-2024  τις μεσημβρινές ώρες, άγνωστος άνδρας από κοινού με άγνωστη γυναίκα, τηλεφώνησαν σε -9- ανυποψίαστους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας και προσποιούμενοι, ο μεν άνδρας τον ιατρό, η δε γυναίκα το συγγενικό τους πρόσωπο (κόρη τους), ανέφεραν ψευδώς σε αυτούς ότι το συγγενικό τους πρόσωπο είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, για την οποία απαιτούνταν χρηματικό ποσό και τιμαλφή.

Οι ανωτέρω πολίτες αντιλαμβανόμενοι τη σε βάρος τους απόπειρα εξαπάτησης, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις αυτών και ενημέρωσαν τις Αστυνομικές Αρχές. Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 62χρονο και την 51χρονη στην πόλη της Φλώρινας.

Συνεχιζόμενης της προανάκρισης, διαπιστώθηκε ότι οι προαναφερόμενοι, με πανομοιότυπο τρόπο, κατάφεραν να εξαπατήσουν την 24-01-2024 πρωινές ώρες,  81χρονη ημεδαπή στην πόλη της Κοζάνης από την οποία απέσπασαν το χρηματικό ποσό των  -2.000- ευρώ και τιμαλφή αξίας περίπου -7.000- ευρώ και την 30-01-2024 πρωινές ώρες, 86χρονη ημεδαπή στην πόλη της Καρδίτσας από την οποία απέσπασαν το χρηματικό ποσό των -1.300- ευρώ και διάφορα κοσμήματα. 

Επιπρόσθετα, χθες (01-02-2024) πρωινές ώρες, αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ακόμη -3- ανυποψίαστους πολίτες στην πόλη της Κοζάνης, χωρίς να τα καταφέρουν, καθώς οι ίδιοι οι παθόντες, αντιλήφθηκαν την απόπειρα εξαπάτησης σε βάρος τους και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις αυτών.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

  • -1- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως μέσο τέλεσης της αξιόποινης πράξης, 
  • -1- tablet,
  • -2- κινητά τηλέφωνα,
  • διάφορα χρυσαφικά και κοσμήματα και 
  • το χρηματικό ποσό των -1.065- ευρώ.

Κατασχεθέντα κοσμήματα και χρηματικό ποσό, εξακριβώθηκε ότι ανήκουν στην 86χρονη από την υπόθεση της πόλης της Καρδίτσας, στην οποία και αποδόθηκαν μέσω συγγενικού της προσώπου.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας συνεχίζονται οι έρευνες, για την ταυτοποίηση των δύο άγνωστων ατόμων-συνεργών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, καθώς και ο εντοπισμός τυχόν άλλων παθόντων.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας. 

Επισυνάπτεται μία (1) φωτογραφία.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. 
  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών. 
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. 
  • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε. 
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. 
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). 
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: