Εμβατήριο Σμύρνης – Izmir Marche (σε δύο εγγραφές, 1η έτους 1908 και 2η έτους 2003)

By on 16/06/2019

Του Δημήτρη  Θωμαδάκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την 2α Μαΐου 1919 (15-5-1919 σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο), όταν οι απελευθερωθείσες περιοχές όπως η Σμύρνη και ευρύτερα η Ιωνία εντάχθηκαν στην ελληνική επικράτεια (Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών), σχεδιάστηκε η παρούσα ανάρτηση.

Το παρόν video ξεκινά ηχητικά με μια σπάνια ιστορική ηχογράφηση.

Με το Εμβατήριο της Σμύρνης όπως αυτό είχε ηχογραφηθεί από την ορχήστρα πνευστών της ORFEON RECORDS, σε δίσκο 78 στροφών, έτους παραγωγής 1908!

Επειδή στο μοναδικό αυτό δίσκο, ένα τμήμα των αρχικών του στροφών είναι σπασμένο, κρίθηκε σκόπιμο (παρά τη κακή ηχητική απόδοση), να συμπεριλαμβάνεται και το μουσικό του ξεκίνημα, αφού αυτό περιλαμβάνει την καταγραφείσα φωνή του χορωδού να αναγγέλλει δυναμικά τον τίτλο της εταιρείας «Ορφέον Ρέκορντς»!

Από το χρονικό σημείο που ξεκινά η παρουσίαση των εικόνων της Παλαιάς Σμύρνης , ο ήχος πλέον προέρχεται από την επεξεργασμένη ηχητική αυτή καταγραφή (όσο ήταν δυνατόν να υπάρξει καθαρισμός ενός τόσο παλιού και πολυπαιγμένου δίσκου 78 στροφών).

Συνοδεύεται οπτικά με σπάνιες εικόνες από την πολύπαθη αυτή ιστορική πόλη της Μικρασίας, από το έτος 1875 έως και το έτος 1910.

Εδώ οφείλω να καταθέσω, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μουσικό παραγωγό και ερευνητή κ. Νίκο Διονυσόπουλο, για τον καθαρισμό του δίσκου και την επεξεργασία, με σκοπό τη βελτίωση της ηχητικής καταγραφής, πράγμα το οποίο επετεύχθη και έτσι συμπεριελήφθη στο παρόν έργο.

Μετά το τέλος της ηχητικής αυτής παρουσίασης, ακολουθεί η νεώτερη και σύγχρονη πλέον ηχογράφηση έτους 2003 του Εμβατηρίου της Σμύρνης, από την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου!

Εδώ στο video η οπτική του επένδυση περιλαμβάνει επίσης σπάνιο φωτογραφικό υλικό εποχής 1919 -1922 που αναδεικνύει την ελληνικότητα της πανέμορφης αυτής πόλης!

Ακολουθεί σε ροή ονομαστικό ευχαριστήριο προς όλους τους κατόχους υλικών και πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίοι ένθερμα αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο παρόν πόνημα! Ένα πόνημα που εκτιμώ ότι θα μπορέσει να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι Μνήμης και Τιμής σε αυτούς τους μαρτυρικούς προγόνους μας της Μικρασιατικής Γης…

Για τη δυνατότητα της ευρύτερης κινηματογραφικής προβολής του παρόντος έργου σε σχολεία, Συλλόγους, Δήμους κλπ, το πρωτότυπο video δημιουργήθηκε σε αρχείο high definition AVC/H.264 (AVCHD 1920×1080, 60i, 18Mbps), με ιδιότητες MPEG Transport-Stream Files, 24 bits, 1920×1080, 29,97fps (HDMV-NTSC, 16:9).

Η ηχητική του επεξεργασία πραγματοποιήθηκε σε ήχο Dolby Digital Audio, 48 KHz, 2/0(L,R). Κάθε συμπεριλαμβανόμενη φωτογραφία έχει επεξεργασθεί σε μέγεθος 8 -10 MB, ενώ το συνολικό του μέγεθος ανέρχεται σε 983.616 KB.

Ένα ολόθερμο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους που συνέβαλαν με τη γνώση και την εμπειρία τους στη γραμματική, οπτική και ηχητική διαμόρφωση και ολοκλήρωση του παρόντος πονήματος! Τέλος, για μια ακόμη φορά επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ) και στον κ. Πέτρο Μεχτίδη για την παραχώρηση και χρήση των χαρτών, καθώς και στον αγαπητό φίλο, μουσικό ερευνητή Ηλία Μπαρούνη, χάριν των γνώσεων και των εμπειριών του οποίου, πραγματοποιήθηκε ο προαπαιτούμενος συντονισμός, χωρίς τις οποίες δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία και η ολοκλήρωση του όλου έργου που γίνεσθε κοινωνοί.

Μάϊος 2019, Δημήτρης Θωμαδάκης.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: